GÁZFEGYVEREK: Kezdőknek pár fontos info...

Ezt a kis tartalmas összefoglalót TotoSK ajánlotta Maestro tollából...

Újdonságok:

Gázpisztolyok:

ÖNVÉDELEMRE FORGÓT!

Az öntöltő fegyverek élethű másolatai kiválóak játszani, tisztogatni, gyönyörködni benne, mutogatni a haveroknak, felvágni a csajok előtt, szilveszterkor tűzijáték rakétákat kilőni, kemény tekintettel csőre tölteni stb. Önvédelemre az egyetlen szempont a megbízhatóság. A forgótáras fegyver egyszerű szerkezet, nem nagyon romlik el, töltényhiba esetén csak meghúzod a ravaszt és megy tovább. Tűzkészen hordható, egy mozdulat elsütni akármelyik kézzel. Az öntöltő fegyvereknél még a legjobb is hibázhat: elég egy gyengébb töltetű töltény, és onnantól már csak egy darab vas, csőre tölteni csak két kézzel lehet. A tárkapacitás nem igazán szempont, újratöltésre úgysincs szükség és/vagy idő.

CSAK A LEGJOBBAT!

A minőségen egyszerűen nem szabad spórolni. A túl nehéz vagy túl nagy fegyver csak kényelmetlen, de a megbízhatatlan fegyverrel rosszabbul járhatunk baj esetén, mintha semmi nem lenne nálunk. Akinek nincs elég pénze gázpisztolyra, az vegyen egyből minőségi Weihrauch vagy Röhm revolvert, hagyja ki a "megbízhatatlan öntöltő" és "gagyi revolver" c. fázisokat.

ELŐKÉSZÜLETEK

A revolverek csak minimális karbantartást igényelnek (fél évente egy kis olajozás, egyébként legfeljebb portörlés). Lövések után a töltényűrt és a csövet kell tisztítani. A csőbe mindenféle akadályokat építenek, hogy ne lehessen golyót kilőni a fegyverből, de a pipatisztító kefe szépen befér. A töltények csak megbízható, minőségi gyártmányok legyenek.

EGY PEPPER, EGY CS

Egyetlen töltényben annyi hatóanyag van, mint egy egész flakon gázsprayben. A ma használatos hatóanyagok: CS (könnygáz), nagy felhőben beteríti a teret (1-3 m közötti távolságra), nem kell pontosan célozni vele, sokáig a levegőben marad. Részegekre, drogosokra gyakran nem hat, zárt térben önveszélyes. Vaktában lövésre, menekülés biztosítására ideális. OC v. PEPPER (kapszaicin), telibe kell kapni vele a támadó arcát (4 méteren kb. 1 méter átmérőjű kúpban terjed), hamar 'leesik' a földre. A CS-nél erősebb, állatok ellen ez a legjobb. Általános helyzetekre célszerű felváltva tárazni mindkettőből. Elsőnek riasztót tárazni oktalanság és csak időveszteség. Ez nem éles fegyver, nem kell figyelmeztető lövést leadni.

ENGEDÉLLYEL, REJTVE

Megvásárlása és otthoni (ház+kert) tartása, használata nem engedélyköteles. A helyi rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán 2000 forintért kiváltható engedély, amivel - kizárólag csak józan állapotban - közterületen rejtve (pl. övtokban v. zsebben) viselhető. Előrántását érdemes gyakorolni, mert megette a fene, ha a retikül aljából vagy a hátizsákból kell előkaparni éles helyzetben.

NEM MUTIBA KÉSZÜLT

"Soha ne fenyegetőzzünk pisztollyal, ha nem akarunk lőni, és sohase lőjünk, ha nem akarunk ölni.

Ezzel ugyan ölni nem lehet, 1 méternél távolabbról még könnyű testi sértést sem nagyon okozhat, de a lényeg ugyanaz. Fenyegetni, megvillantani, demonstratívan csőre tölteni, levegőbe durrogtatni gyakran önveszélyes cselekedet. Lehet, hogy elég lenne az elrettentésre, de ha mégsem, akkor csak időt ad a támadónak az ellenlépésre. A gázpisztollyal nem bohóckodunk: vagy azonnal lövünk, vagy elő sem vesszük.

EGY LÖVÉS NEM LÖVÉS

Tehát ha úgy ítéljük meg, hogy érdemes alkalmazni a gázpisztolyt, akkor nem mutogatni, nem fenyegetni, hanem előrántani és lehetőleg 1-2 méteren belülről lőni gyorsan legalább 2-3 alkalommal. Azért minél többször, mert ha már a célon van a fegyver, több lövés jóval hatékonyabb és nem akkora gond egy hibás töltény sem. Egy-két töltényt azért érdemes első körben meghagyni, hátha másodszor is kell lőni célzottan vagy a menekülés fedezésére.

DURR, AZTÁN FUTÁS!

Lövés után azonnali irányváltás és futás! Több dolog elől is célszerű kitérni. Az egyik a támadó, aki ha vakon is, de még mindig megüthet/megkéselhet lendületből, ill. a hatás elmúltával újra támadhat. A másik a gázfelhő, amit a szél könnyen vissza is fújhat, kár megvárni. A látható füstfelhőnél a gáz mindig jobban szétterül. A gázpisztoly nem okoz maradandó sérülést, legfeljebb garázdaságnak minősül, ha nem állna meg a jogos védelmi helyzet. Ettől függetlenül a harmadik, amit nem érdemes megvárni, az a rendőrség. Okosabb elkerülni egy olyan macerás eljárást, amiben semmit sem nyerhetünk, viszont a támadó megtudja a nevünket-címünket, netán még ránk ver valami könnyű testi sértést, netán rasszista indítékú garázdaságot. Ez nem éles fegyver, aminek a használatát utólag be kell jelenteni.

UTÓKEZELÉS NINCS

Nevelési szempontból kézenfekvőnek tűnne rúgni párat a földön fetrengő támadóba, de csak ezért ne maradjunk a helyszínen. Segítségnyújtást nem igényel. Ritkán előfordulhat, hogy közvetlen közelről leadott lövésnél a szeme komolyabban megsérül (de most őszintén, ki nem szarja le azt a rohadékot, aki erőszakos bűncselekménnyel próbálkozott éppen). Egyébként kisbaltával, vasvellával, de akár még puszta kézzel is sokkal súlyosabb sérülést is lehet okozni valakinek, mint gázpisztollyal, és nagyobb a saját károsodás esélye is.

TŰZIJÁTÉK

Önvédekezés ill. mások megvédése (ld. jogos védelem esetei a BTK-ban) mellett a gázpisztoly jó játék is. Alkalmas kilövőtoldatot csavarozva a csövére egy vagy akár több tűzijáték-rakéta is elindítható vele egy riasztópatronnal. Ezek egész évben engedély nélkül használhatóak (szemben pl. a petárdával), 25-50 m magasra repülnek fel és ha nem is vetélytársai az augusztus 20-i tűzijátéknak, de a kert végében örömködni, szilveszteri mulatságra tökéletesek.

Érdeklődni E-mailban lehet: moc.liamg@revygefgel

Fegyvergyárak:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>