Kiegészítők (utolsó módosítás: 2010.02.19.)
Ha tudtok valami fontos témába illő ötletet, akkor azt írjátok meg, és ha én is úgy gondolom, kiteszem az oldalra.

Hasznos ötletet ide küldheted: moc.liamg@revygefgel

JSB Exact Express - Match 4.52mm

A legtöbb 7,5J alatti versenyfegyverbe, és hobbifegyverbe ez a lövedéktípus a legmegfelelőbb! A JSB Exact Diaboló Express súlya azon a határon mozog, hogy még viszonylag bírja az apróbb szélmozgásokat, de a lehető legkönnyebb. Ez a maximális sebesség miatt, és a laposabb röppálya miatt előnyös. A lövedék anyaga versenyzésre megfelelő, emellett a lehető leg puhább. Huzagolásba teljesen befeszül, teljesítményt jól felveszi. Cső tisztításra célszerű odafigyelni. A 2 század milliméter túlméret tökéletesen passzol a 4,5mm-es csőbe, lévén puha lövedék, csak passzentosabb! Előnye, hogy a régebbi pl. német versenypuskák kicsit kopottasabb csövébe is tökéletes. Lencsefejű kialakítása a legtökéletesebb kialakítás külballisztika szempontjából. Egyedüli hátránya, hogy lőlapra nem vág szép szabályos lyukakat. Ezzel szemben bukócélokra, vagy egyszerűen csak PET palackot brutálkodni szuper. Igazi minőségi versenylövedék! Garantáltan tiszta, precíz megmunkálás. 1000 EUR feletti légfegyverekbe is bátran tehető!

Adatok:

  • Súlya: 0.510 g
  • Kaliber: 4.52 mm
  • Bolti ára: 1990 Ft (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)

Linkek:

Z-Shops fegyverbolt polcain lévő folyamatosan rendelhető lövedékek
FT Shop
Nimród Derringer fegyverbolt
Josef Schulz, Bohumín - MATCH DIABOLO

JSB Exact Diabolo - Match 4.52mm

Az Exact Express picit nehezebb változata. Ez a lövedék ideális nagyobb távolságra, vagy szelesebb időben, vagy nagyobb teljesítményű fegyverbe. Emellett még lapos marad röppályája. A lövedék anyaga versenyzésre megfelelő, emellett a lehető leg puhább. Huzagolásba teljesen befeszül, teljesítményt jól felveszi. Cső tisztításra célszerű odafigyelni. A 2 század milliméter túlméret tökéletesen passzol a 4,5mm-es csőbe, lévén puha lövedék, csak passzentosabb! Előnye, hogy a régebbi pl. német versenypuskák kicsit kopottasabb csövébe is tökéletes. Lencsefejű kialakítása a legtökéletesebb kialakítás külballisztika szempontjából. Egyedüli hátránya, hogy lőlapra nem vág szép szabályos lyukakat. Ezzel szemben bukócélokra, vagy egyszerűen csak PET palackot brutálkodni szuper, ez utóbbira még jobb is mint az Express. Igazi minőségi versenylövedék! Garantáltan tiszta, precíz megmunkálás. 1000 EUR feletti légfegyverekbe is bátran tehető!

Adatok:

  • Súlya: 0.547 g
  • Kaliber: 4.52 mm
  • Bolti ára: 1590 Ft (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)

Linkek:

Z-Shops fegyverbolt polcain lévő folyamatosan rendelhető lövedékek
FT Shop
Nimród Derringer fegyverbolt
Josef Schulz, Bohumín - MATCH DIABOLO

Céldoboz - Lövedékcsapda

Eredetileg nem terveztem publikálni ezt a megoldást, mivel messze van a profi megoldástól. Nekem egy olyan céldoboz kellett, ami nem szemetel, azaz a lövedékeket megtartja, könnyű, egyszerűen rögzítheti, mérete és súlya a szükséges elegendő kritériumnak felel meg. Nem akartam vele sokat barkácsolni, és költeni sem akartam rá túlzottan. Fontos volt, hogy a lőlapokat könnyen gyorsan tudjam cserélni. Szempont volt az is, hogy a becsapódó lövedék zaja elenyésző legyen. Könnyű legyen tisztítani, ne igényeljen különösebb karbantartást. Ja, igen volt még egy szempont - több azt hiszem nincs -, hogy a roncsolódó energianyelő elem cseréje egyszerű legyen, illetve lehetőleg hulladék anyagból pótolható legyen.

Úgy hiszem ezeknek az alábbi megoldás nagyjából megfelel. Vettem a Cora-ba egy zárható műanyag dobozt, mely nagyjából A4-es méretű, és kb. 20cm mélységű. Emlékeim szerint 500-1000Ft között volt. Felhasználtam két A4-es clipboardot, pár csavart, meg rongyokból vágott rongylapokat. A műanyag doboz alját kivágtam, rácsavartam a két megkurtított clipboard csipesz részét. Itt fontos, hogy ne csak a csipeszt rögzítsétek, mivel a clipboard kitámasztja a céllapot. Másik fontos, hogy a két csipesz távolsága picit nagyobb legyen mint egy A4-es lap hosszanti oldala. A rongyok rögzítésére két hosszú 6-os csavar szolgál hatalmas alátétekkel, és a könnyű cserélhetőség jegyében szárnyas anyákkal. A rongylapokat kb. 6-osával kézi bőrlyukasztó fogóval lyukasztottam ki két helyen - a többit már puskával :-) Tettem rá gyorskötegelőből akasztókat, de földre is lehet tenni, mivel a clipboard széle jól támaszkodik. Tisztítani egyszerű, a két csatot lepattintva kezemben a fedél plusz a rongylapok, amit a szemetes fölött át lehet borzolni, hogy a bennragadt lövedékek (kb. 5-10%) és a rongy darabkák kihulljanak, a doboz fedeléből meg simán kiöntöm a többit.

Annyi negatívuma volt, hogy kellett hozzá egyedi lőlapot készíteni, mivel a dobozt magát nem akartam szétlőni, illetve erősebb anyagot sem akartam hozzá felhasználni.

Még egy elméleti negatívum, ez csak 7,5J alatti fegyverekhez jó. Szerintem pl. egy 16J-oshoz sokkal komolyabb energianyelő kellene, de az erős fegyvert amúgy is csak lőtéren lehetne használni, ugyi! :-)

<vissza az elejére>

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>