BSA Lightning (Made in UK) (utolsó módosítás: 2010.03.04.)
A kis erős hangtompítós pontlövő puska - Birmingham Small Arms Company, Anglia

BSA Lightning

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 950 mm
  • Csőhossz: 250 mm lecsavarható fém hangtompítóval
  • Súly: 2,8 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm; 6,35 mm
  • Teljesítménye: 7,5 J (170 m/s). Engedéllyel kapható: 30 J (328 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; előhúzásos, állítható, igen jó hobbicélra
  • Biztosítása: Manuális, és véletlen sütés elleni
  • Új ára: 80 eFt körüli

Bevezetés

A BSA Lightning egy igazi kompakt légfegyver, nem kezdők számára. Ez is valódi angol gyártmány nagyon jó minőségben, és megdöbbentő paraméterekkel. A fegyver hossza a junior kategóriás Weihrauch HW25-el azonos, csak itt a tusa kialakítása még a HW30-hoz képest sokkal kényelmesebb. A hosszban ráadásul egy igen komoly hangtompító is beleértendő. Súlya kb. a HW30-nak felel meg. Ára a HW35 szintjén mozog, aminél ha vesszük a kompakt méretet, a komoly paramétereket, a beépített hangtompítót, és a jó minőséget, mely a Weihrauchhal vetekszik, nem is magas. Gyári teljesítménye döbbenetes, de igaz. 30 J körüli, ami a HW80, HW90-nek felel meg, és a HW97 et valamivel meghaladja. Létezik gyári 7,5J-os változata is, ennél az átömlő nyílás is szabályozható.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

A BSA Lightning egy praktikus, elsődlegesen felnőtt lövészre tervezett komoly rugós, csőletörős légfegyver, tekintélyes gyári teljesítménnyel. A fegyver csövén olvasható "BSA GUNS UK LTD ENGLAND" mely a spanyol Gamo tulajdonú BSA leányvállalat esetén igen fontos paraméter. Kezdő lövésztársaimnak inkább a Weihrauch HW30S-t javaslom, ez a fegyver inkább haladó lövészeknek való, mivel kemény a hátrarúgása, és a sütése... Tökéletes súlyeloszlás, és teljes távcső védelem alapfelszereltségként közkedvelt vadász, és kártevőirtó körökben.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Irányzék

A fegyver kizárólag speciális 13 mm-es (nem szabványos) távcsősínnel rendelkezik. A nyílt irányzék hiánya a gyári hangtompítónak köszönhető. A távcső felszereléséhez speciális szerelékre van szükségünk, de megfelelően erős szabvány szerelék is jó lehet hozzá, ugyanis ezek jellemzően 10,5 - 14 mm között rögzíthetőek. Lényeg, hogy erős legyen! A speciálisan kialakított Maxi-Grip távcsősín egy szabadalmazott gumipárnás visszarúgás elnyelő távcsőszerelék felszerelésére alkalmas. A fegyvernek komoly visszarúgása van 30 J-nál. Sajnos 7,5 J-os változat is szokatlanul nagyot rúg vissza. Éppen ezért a gyárilag 7,5 J-ra visszavett teljesítményű változatban nem csak rövidebb rugót tesznek, hanem az átömő nyílás is meg van oldalról fúrva, és az ide fúrt menetbe ragasztott hernyócsavarral csökkentve lett az átmérő. Ezzel csökkentették a dugattyú becsapódását.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

A kompakt kivitel, és a csőletörős megoldás miatt a felszerelhető távcső hossza behatárolt, max. 320 mm lehet. A távcsősín 145 mm hosszú.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Fegyver töltése

Hagyományos csőletörős légpuska, automatikus rugós csőfartömb rögzítéssel. A csőletörés 7,5 J-nál igen könnyű. A 30 J-os változatnál bele kell kapaszkodni, de a rövid cső ellenére nem olyan durva, köszönhetően a jó fogást biztosító hangtompítónak, ami idehaza ennél a teljesítménynél üres. Ennek következtében csak kompenzátor funkciót lát el, illetve sokkal inkább kapaszkodó szerepet. A csőfartömb igen passzentosan van rögzítve, finoman működik, nem szorul, de semmi kotyogást nem tapasztaltam. A csőfartömb rugós rögzítése pedig kifejezetten brutális, ez a 30 J-os teljesítmény max. -nak köszönhető. A vaskos ütközőtengely a fegyvercsővégén kiképzett könnyítésbe szorul a rugós rögzítésű acélék által, mely teljesen reteszel.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Biztosítása

Manuális biztosítása van, amit egy akár 30 J-ra is képes légfegyver esetén kötelező elemnek gondolok. A biztosító kar a tusa jobb oldalán hátul, felül található. S: bebiztosítva (hátul), F: kibiztosítva, azaz tűzkész (elöl). Ez a biztosítás az elsütőbillentyűt blokkolja. A fegyver természetesen véletlen sütés ellen is védve van, vagyis feszteleníteni csak "földbelövéssel" lehet.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Elsütőszerkezete, sütése

Előhúzásos, állítható elsütőszerkezettel rendelkezik. Sütése kemény, de rövid. A Weihrauch Rekord elsütőszerkezete azért lényegesen jobb ennél. Még a 30 J-os változat is nagyon precízen, az előhúzás után szinte azonnal sütött. A 7,5 J és a 30 J-os változat a rugón kívül mindenben megegyezik, csak nyilván más terhelést kap a két esetben az elsütőszerkezet. A sütés ereje állítható. Az elsütőszerkezet igen érdekes megoldású, ami ha a gyári értékan hagyjuk, nagyon jól szuperál. Ha elállítjuk, akkor jól visszaállítani nehéz feladat. Az állítócsavart túltekerni nem javallott.

Gyárilag 7,5 J-os változatnál visszarúgása elfogadható, itt az átömlő nyílás is szűkítve van. Ha csak rugócserével oldják meg a 7,5 J-os teljesítménycsökkentést, akkor még ennél a teljesítménynél is keményen rúg. Ez utóbbit összehasonlítva pl. egy Weihrauch HW97KT 16 J-os változattal, a 16 J-os fegyver kisebbet rúg. 30 J esetén érezni lehet a nagy teljesítményből adódó visszarúgást, de azt az angol BSA profin, a nagykönyvben megírtak szerint oldotta meg. A visszarúgás bár heves, de rövid, csőtengely irányú, és rezonanciamentes.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Tusa

A Monte Carlo tusa bükkfából készült. A tusa formája szép ívelt kerekített. Jó a szemnek, jó a kéznek. Markolatnál, előagynál laser vágott pikkelyezést találunk, ami a dekoratív megjelenésen kívül csúszásgátló szereppel is bír. A tusatalp légréses puha vastag gumi, ami még 30 J esetén is igen kényelmes. Nem utolsó szempont, hogy ha állítva letámasztjuk, nem csúszik el a puska.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

A tusát a fegyvertokhoz három imbusz fejű csavar rögzíti. Kettő kisebb az előagy végénél kétoldalt (2,5 mm-es). A harmadik vaskosabb csavar (3 mm-es) a sátorvason belül van, annak leszedése nélkül kicsavarható. Persze minden esetben, ha ki akarjuk szedni a fegyvertokot, elötte meg kell győződnünk a fegyver töltetlen, fesztelenített állapotáról. A tok rögzítésekor javasolt csavarrögzítőt használni. A csavarokat nem szabad megtépni, csak meghúzni kell.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Fegyvercső, hangtompító

A szabvány fegyvercsövet jelentősen lerövidítették 250 mm-esre, amely egy igazi karabély méretet eredményezett. Erre építettek egy komolyan rögzített masszív hangtompítóházat. Ennek egyik fontos szerepe, hogy ezt megmarkolva fel tudjuk húzni akár a gyári 30 J teljesítményt leadni képes főrugót. A hangtompító házat megmarkolva letekerhetjük. A menet végén egy O-gyűrű is segíti a megfelelő csatlakozást. A hangtompítóházat letekerve látjuk, hogy belül egy vaskos furatos cső található. Ezen belül helyezkedik el a rugós rögzítésű két duplakamra. Tulajdonképpen egy volumetrikus négykamrás hi-tech hangtompítót kapott. Ezzel a megoldással a gyártó könnyen alkalmazkodik a nemzetközi paletta eltérő jogi körülményeihez. A furatos csőből egy mozdulattal eltávolítható a két rugó, és a négy kamra. Németekhez, osztrákokhoz pl. e nélkül szállítják. A hangrompító azonban 7,5 J esetén csak ha a felömlő furat átmérője csökkentett, akkor van komolyabb hatása. A volumetrikus, belső légtereléses hangtompító jellemzően nagy teljesítményű légfegyvernél fejti ki drasztikusan a hatását, ami viszont hazánkban tiltott.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Az angolok már egy ideje rájöttek, hogy a lehető legrövidebb fegyvercsövet alkalmazva javul a találati pontosság, mivel minél rövidebb ideig tart a belballisztika, annál kisebb a lövész hibájából eredő hibázás, és ez a hategória a hobbilövészeknek készül, tehát a lőkészség itt várható el a legkevésbé. Ennek okán ne legyen riasztó a 25 cm-es fegyvercső, mert azt megalapozottan rövidítették le ennyire. Eredményeként egy igen jó súlyelosztású nem nehéz karabélyt kaptunk.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Karbantartása, fegyvertok

A fegyvert ennél az állapotnál jobban sosem szükséges szétszednünk. Ha leszedtük a tusát, a fegyver szerkezetéhez teljesen hozzáférünk mind tisztítás, mind karbantartás céljából. A fegyvertok úgy van kialakítva, hogy ha a tusa nem támasztja a felhúzókart, akkor a fegyver nem húzható fel. Ez egy igen ötletes biztonsági megoldás. A fegyvercsvet célszerű cca. 500-1000 lövésenként alaposan megtisztítani WD40-el. Ehhez a hangtompítóházat le kell tekernünk, és ki kell szednünk a kamrákat és a köztes rugókat. Utána fegyverolajjal finoman kívül belül áttöröljük, majd szárazra töröljük. Ezt a műveletet természetesen a tusa leszedése nélkül tudjuk megtenni. Javasolt ezt olyankor is megtenni, ha esőben terepen lőttünk, vagy a fegyverünket hosszabb időre nem használjuk. A fegyvert úgy tervezték, hogy kenés nélkül is tökéletesen működjön, de ettől függetlenül évente egyszer, lehetőleg szezon kezdetekor érdemes tusát leszedve az elsütőszerkezet tengelyeit, súrlódó felületeit egy egy nagyon kis csepp olajjal beolajozni, illetve a henger hátsó részébe egy kis fegyverolajat permetezni. Ilyenkor lehetőségünk van a komplett fémtokot enyhén olajos ronggyal áttörölni. Tusa visszaszerelése után a fegyver felhúzó mechanizmusát kicsit át kell járatni. Sose feledjük, a túl sok olaj megfolyásokhoz vezet, ami onnantól porgyűjtőként funkcionál, ezzel koptatva a szerkezetet.

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

BSA Lightning BSA Lightning BSA Lightning

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>