BSA Supersport XL (Made in UK) (utolsó módosítás: 2010.02.17.)
Az erős pontlövő puska - Birmingham Small Arms Company, Anglia

BSA Supersport XL UK

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1040 mm
  • Csőhossz: 470 mm
  • Súly: 3,0 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm; 6,35 mm
  • Teljesítménye: 7,5 J (170 m/s). Engedéllyel kapható: 30 J (328 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; előhúzásos, állítható, igen jó hobbicélra
  • Biztosítása: Manuális, és véletlen sütés elleni
  • Új ára: 76 eFt (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)

Bevezetés

Igazi Angol légfegyvert tartunk a kezünkben. Sajnos a BSA-t mint tudjuk 2009-ben felvásárolta a spanyol Gamo cég. Kicsit tartottam a minőségromlástól, de úgy tűnik a Gamo tisztában van a két cég produktumai közt lévő jelentős minőségi különbségekkel, így meghagyja a BSA minőségi termelését. Ezzel azonban az is együtt jár, hogy BSA néven feltűnnek hasznavehetetlen Gamo fegyverek is, lásd BSA Polaris-t. A BSA fegyverek között csak a rugós típusoknál találkozunk Gamo termékkel. A minőségi BSA a Supersport, Lighting, XL Tactical sorozat. Ezek a fegyverek szerkezetileg azonosak, csak a tusa és a cső (hossz, hangtompító) kialakításában különböznek. Ezeket bátran vásárolhatjuk, mivel a Weihrauch minőségével vetekszik.

A BSA Supersport XL egy nagyon kézreálló, normál méretű puska. Kidolgozása, formavilága tetszetős, és egyben igen kényelmes fogást biztosít. Igen kiforrott fegyver, mivel 1986-óta gyártják. A fegyver csövére van beütve a "BSA GUNS UK LTD ENGLAND" felirat. Gamok esetén ez "Made for BSA (UK)", ami nagyon nem mindegy!

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

Irányzék

A fegyver rendelkezik gyári nyílt irányzékkal, és hosszú 11 mm-es szabvány távcsősínnel. A nyílt irányzék igen jól méretezett, a hátsó irányzék sziluett lapja megfordítható. Egyik szélén nagyobb kivágás van ami gyors elnagyolt célzáshoz jó, pl. sörösdobozra, másik szélén szűk kivágás nyugodtabb, precíz célzást tesz lehetővé. A rögzítő csavarok egyben elnagyolt beállításra használhatóak. Kézzel tekerhető szakaszos mozgású állítócsavarokkal tudjuk pontosan beállítani a fegyver irányzékát. Mindkét nyílt irányzék csavarokkal könnyen eltávolíthatóak. Az irányzék megfelelően masszív, de azért megjegyzendő, hogy javarészt műanyagból vannak. Kár még, hogy nem TruGlo azaz fénygyűjtős rendszerű.

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

Fegyver töltése

Hagyományos csőletörős légpuska, automatikus rugós csőfartömb rögzítéssel. A csőletörés 7,5 J-nál igen könnyű, de meglepetésemre a 30 J-os változatnál sem tűnt nehéznek! A csőfartömb igen passzentosan van rögzítve, finoman működik, nem szorul, de semmi kotyogást nem tapasztaltam. A csőfartömb rugós rögzítése pedig kifejezetten brutális! Van létjogosultsága a távcsöves felhasználásnak.

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

Biztosítása

Manuális biztosítása van, ami egy akár 30 J-ra is képes légfegyver esetén kötelező elemnek gondolok. A biztosító kar a tusa jobb oldalán hátul, felül található. S: bebiztosítva (hátul), F: kibiztosítva, azaz tűzkész (elöl). Ez a biztosítás az elsütőbillentyűt lockolka. A fegyver természetesen véletlen sütés ellen is védve van, vagyis feszteleníteni csak "földbelövéssel" lehet.

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

Elsütőszerkezete, sütése

Előhúzásos, állítható elsütőszerkezettel rendelkezik. Számomra érezhetően hasonló megoldású, mint a hobbikategóriában szintén kiemelkedő Weihrauch Rekord elsütőszerkezet. Még a 30 J-os változat is nagyon precízen, az előhúzás után szinte azonnal sütött. A 7,5 J és a 30 J-os változat a rugón kívül mindenben megegyezik, csak nyilván más terhelést kap a két esetben az elsütőszerkezet. A sütés ereje állítható. Az elsütőszerkezet igen érdekes megoldású, ami ha a gyári értékan hagyjuk, nagyon jól szuperál. Ha elállítjuk, akkor jól visszaállítani nehéz feladat.

7,5 J-os változatnál visszarúgása minimális. 30 J esetén érezni lehet a nagy teljesítményből adódó visszarúgást, de azt az angol BSA profin, a nagykönyvben megírtak szerint oldotta meg. A visszarúgás rövid, csőtengely irányú, és rezonanciamentes. Viselkedése jobban tetszett, mint a Weihrauch esetén.

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

Tusa

A Monte Carlo tusa bükkfából készült. Ezt a típust lehet azonban diófából is rendelni. A tusa formája szép ívelt kerekített. Jó a szemnek, jó a kéznek. Markolatnál, előagynál laser vágott pikkelyezést találunk, ami a dekoratív megjelenésen kívül csúszásgátló szereppel is bír. Laserrel a tusába két helyen is elhelyezték a BSA logót, amit a Gamo által készített "BSA" fatusás légfegyvereknél nem találunk. A tusatalp légréses puha vastag gumi, ami még 30 J esetén is igen kényelmes. Nem utolsó szempont, hogy ha állítva letámasztjuk, nem csúszik el a puska. A tusa hátsó részén alul még egy szíjkengyelt is találtam. A BSA feliratú széles fém sátorvas is igen jóleső látvány.

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

A tusát a fegyvertokhoz három imbusz fejű csavar rögzíti. Kettő kisebb az előagy végénél kétoldalt. Ezek mind görbék voltak. Ilyenkor az ember picit meglepődik, hogy milyen körülmények között sikerült elgörbíteni ezt a két csavart. A harmadik vaskosabb csavar a sátorvason belül van, annak leszedése nélkül kicsavarható. Persze minden esetben, ha ki akarjuk szedni a fegyvertokot, elötte meg kell győződnünk a fegyver töltetlen, fesztelenített állapotáról. A tok rögzítésekor javasolt csavarrögzítőt használni. A csavarokat nem szabad megtépni, csak meghúzni kell.

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

Karbantartása, fegyvertok

A fegyvert ennél az állapotnál jobban sosem szükséges szétszednünk. Ha leszedtük a tusát, a fegyver szerkezetéhez teljesen hozzáférünk mind tisztítás, mind karbantartás céljából. A fegyvertok úgy van kialakítva, hogy ha a tusa nem támasztja a felhúzókart, akkor a fegyver nem húzható fel. Ez egy igen ötletes biztonsági megoldás. A fegyvercső 14 huzagos. Ezt célszerű cca. 500-1000 lövésenként alaposan megtisztítani WD40-el. Utána fegyverolajjal finoman kívül belül áttöröljük, majd szárazra töröljük. Ezt a műveletet természetesen a tusa leszedése nélkül tudjuk megtenni. Javasolt ezt olyankor is megtenni, ha esőben terepen lőttünk, vagy a fegyverünket hosszabb időre nem használjuk. A fegyvert úgy tervezték, hogy kenés nélkül is tökéletesen működjön, de ettől függetlenül évente egyszer, lehetőleg szezon kezdetekor érdemes tusát leszedve az elsütőszerkezet tengelyeit, súrlódó felületeit egy egy nagyon kis csepp olajjal beolajozni, illetve a henger hátsó részébe egy kis fegyverolajat permetezni. Ilyenkor lehetőségünk van a komplett fémtokot enyhén olajos ronggyal áttörölni. Tusa visszaszerelése után a fegyver felhúzó mechanizmusát kicsit át kell járatni. Sose feledjük, a túl sok olaj megfolyásokhoz vezet, ami onnantól porgyűjtőként funkcionál, ezzel koptatva a szerkezetet.

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK BSA Supersport XL UK

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>