Crosman 781 (7781) PCA (utolsó módosítás: 2008.11.18.)
Kínai/Amerikai PCA 4,5mm-es légfegyver (cikk 2. javított kiadása)

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 889 mm
  • Súly: 1,3 kg
  • Kaliber: 4,5 mm
  • Teljesítménye: 4 J (122 m/s)
  • Lövet: 5 lövetű diaboló lövedékkel, vagy 21 lövetű acél BB-vel 195-ös tartaléktárból.
  • Sütése: SA; nyomáspontos
  • Új ára: 18 eFt (A Nimród Derringer fegyverbolt tájékoztató ára.)

Bevezetés

Bárki vesz, vagy kipróbál egy ilyen légpuskát, lebegjen az a szeme előtt, hogy ennek az új ára 18 eFt! Volt egy időszak, amikor lekerült a polcokról, de szerencsére a Nimród Derringer újra forgalmazza.

Annak idején én egy gyerek puskát kerestem, ezért esett rá a választásom. Boltban kézbe véve más célból biztos nem vettem volna meg, mivel vékonyka csöve, és pisztolynak megfelelő súlya miatt biztos nem néztem volna ki belőle többet.

Haza érve természetesen kipróbáltam én is... aztán úgy döntöttem, ez közös fegyver lesz!

Miért szinte tökéletes gyerekpuska

Tehát kerestem egy gyerek puskát, ami könnyű - ez 1,3kg - kicsi 89cm, és hátrarúgásmentes. Ez pneumatikus (PCA). Ez azt jelenti, hogy lövés előtt sűrítjük a szükséges levegőmennyiséget, és lövéskor pusztán csak egy szelepet nyitunk ki. Ezáltal a fegyver meg sem mozdul lövés közben a kezünkben.
Finom a sütése. Mondjuk messze nem közelíti meg a HW40 sütését, és nem is állítható, de nagyon könnyű meghúzni, és hozzáérésre nem sül el. Teljesen visszarúgásmentes.

Irányzék

A puskát nyílt irányzékkal adják. Az első irányzéka bár műanyag, de TruGlo fénygyűjtős irányzék, aminek nagyon örültem. Leszedni könnyű, előre egy határozott mozdulattal le kell húzni. Aminek kevésbé örültem, az a gagyi hátsó irányzéka, és itt nem a felhasznált anyagokra gondolok, hanem a műszaki megoldásra. A hátsó irányzék agy acéllapból hajlított lemez, mely a csőre van csíptetve és egy műanyag lépcsős ékkel van feltámasztva. Ennek az éknek a lépcsői határozzák meg a függőleges állíthatóságot. Másik furcsaság, hogy ez nem TruGlo megoldású. Garantáltan barkácsolni kell majd.

Távcső felszerelése

Van típushibája is, nevezetesen a műanyag távcsősín egybe van szerkesztve a BB golyók ellenőrzőnyílásával. Gyakorlatilag ha meghúzzuk a távcső szereléket, a nyílást összelapítjuk, beszorulnak a golyók és nem lehet BB-t tölteni. Ez megoldható egy kis 0,5mm-es fém távtartóval a távcsőszerelékek alatt. A távcső felszerelése egy sok türelmet és időt igénylő feladat, de ha összejön van ok az ünneplésre. :-) Csak könnyű távcsövet szereljünk rá!

Betöltés

A fegyver betöltése sok műveletes tevékenység, de ennek is köszönhető a nagyon baráti ár! Ennél a puskánál külön kell működtetni a légsűrítő kart, az ütőművet/lövedék betöltőt, és a tárat. Előnye viszont, hogy viszonylag kis erővel működik.

Első lépés tehát a légsűrítő alsókar ütközésig előre hajtása. Ekkor hallani egy kis szusszanást, amikoris a levegő beáramlik a léghengerbe. Ebben az állapotban a beömlőnyíláson át tudunk időnként egy kis szilikont fújni a légtartályba. Ne túl sokat, mert a szelepnek nem tesz jót. A sűrítőkart ekkor egy határozott mozdulattal visszazárjuk.
Ekkor kell valamelyest erőt kifejtenünk, mivel a levegő sűrítése itt következik be. Következő mozdulat a tok mindkét oldalán található ütőmű műanyag felhúzó karjának hátrahúzása. Ezzel a mozdulattal a lövedék töltőrúdja hátramozdul. A szabaddá vált 5-ös tárat egy pozícióval beljebb állítjuk, vagy cseréljük. Szerencsére nem kell pozícionálni a tárat, mert beugrik a helyére. Az ütőmű felhúzókarját visszatolva a töltőrúddal betoljuk a következő diabolót a csőfarba. Immáron tűzkész a fegyverünk.

Mivel a biztosítás nem automata, ezért már csak az célozni kell, és az elsütőbillentyűt meghúzni. Sütése annak ellenére jó, és finomnak mondható, hogy nem állítható. Érezhető mikor következik be a lövés. Hangja finom pukkanás. Egyáltalán nem hangos.

Pontossága az 5-ös tárba töltött diabolóval igen jó 10m-en. A tárba hosszú, pl. hegyes lövedék is tölthető. Póttár ezer forint alatt kapható, így csak tárat kell cserélnünk a lőállásban.

21 + 195db-os BB tár

A puska másik üzemmódja a 4,5mm-es acél BB. ennek van egy kb.: 195 db-ös puffer tára, és azon belül egy 21 db-os belső tár. A kettő tárat egy kapcsoló formájú retesz zárja el, ami megakadályozza a golyók visszagurulását a nagytárba. Egy kis nyíláson a tok oldalán beöntjük a BB-ket a nagytárba. Bezárjuk a nyílást, és kinyitjuk a két tár közötti reteszt. A fegyvert lefelé fordítva betöltődik a 21 db BB a főtárba. Ezt láthatjuk is a távcsősín közötti résen. Elzárjuk a reteszt. Betöltéskor ebben az esetben nincs behelyezve a diaboló 5-ös tárja, és nem is kell azt továbbítani. A töltőrúd vége nagyon ötletesen mágneses, és így az acél BB rátapad a végére, és előre tolva bekerül a csőfarba. Annak ellenére, hogy ötletes megoldás, nem használtam. Ha visszatérnénk diabolós üzemmódra, célszerű a BB kisebb fő tárját üríteni, ami egy mozdulat. Csövet fel, reteszt nyitni, majd zárni. A BB-s üzemmódnak túl nagy a szórása 10m-en, ezt az üzemmódot csak sörösdoboz gyilkolásra javaslom.

Összegzés

Ez a fegyver nagyon megéri az árát, még felnőtteknek is! Picit átváltva másik műfajra, ez a műszaki tartalom egy AirSoft fegyvernél legalább a háromszorosába kerülne!

Linkek

Nimrod Derringer fegyverbolt
Z-Shops fegyverbolt

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>