FÉG CLG-62 - 4,5mm (utolsó módosítás: 2008.03.21.)
Magyar CO2-es versenyfegyver

FIGYELEM! Ehhez a fegyverhez alkatrész már nem szerezhető be!
ATTENTION! Component already cannot be obtained for this modell!

Bevezető

Rendszerváltás előtt gyártott CO2-es versenylégpuska. Szerkezete, tusa megoldása vészesen hasonlít a manapság is gyártott Cseh CZ200-ra, ...és szívfájdítóan szinte ugyanaz a fegyver, mint a CZ-260 -as Cseh légpisztoly!. Ennek oka a közös Walther tő. Egy vagy két 8g-os háztartási szódapatronnal üzemel. Ebből fakad, hogy a patroncsere körülményes, és hamar elhasználódik a tömítőgyűrű. Javasolt ebből az O-gyűrűből előre feltankolni. Csere esetén mindig fújjuk be fegyverolajjal a gyűrűt, és a tartály gyűrűhöz érintkező felületét, illetve a kiszúró fejet.
A CO2 betöltése előtt mindig húzzuk fel az ütőművet, mert a szelep ekkor zár. Ellenkező esetben a betöltött CO2 patron teljes tartalma a csövön át távozik.

Változatai, paraméterei

A puskának igen sok változata készült. Létezett biztosítással is, de gyakori meghibásodása miatt később e nélkül készítették - megjegyzem versenypuskáknak nincs biztosítása. A betöltőnyílás is - hasonlóan a GPM-D1,2-höz - különböző. Az újabbnál egy kis alumínium vályú segítette a lövedék csőfarba juttatását. Teljesítménye a versenypuska jelleg miatt szűk határok között állítható egy rúgó-előfeszítő csavarral a tok hátulján, azonban ez csak a tusa eltávolításával férhető hozzá. Az elsütőszerkezete előhúzásos, és állítható. Nagyon jó megoldás! Megegyezik a CZ200-aséval. A fegyver gyárilag nyílt irányzékos. A fegyvercsövön hosszú köpenycső található, melynek célja a két irányzék távolságának növelése. A puska gyárilag alkalmatlan a távcső felszerelésére, és egyedileg megoldani igen macerás, ráadásul tökéletes megoldás nem is születhet a felsőkaros töltés miatt. A puska előnye, hogy minőségi fémből készült. Hangtompítóval szinte teljesen hangtalan. A puska használt ára 50-70eFt között mozog. Igazából csak nyílt irányzékos hobbilövészetre javaslom, de arra létezik jobb választás is.

Tömítések

Ha az O-gyűrűvel van gondotok, akkor célszerű Budapesten a Szinyei Merse utcában venni, ami CO2 álló (anno 14 Ft volt darabja). Mintát kell vinni, megmérik és mindenben segítenek.
Pontos cím: O-RING Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1063 Budapest, Szinyei Merse P. u. 14. Tel.: 1/269-0996, Fax: 1/302-5361, H-P: 8.30-16.00

A szelep szerelést részletesen megtaláljátok a FÉG GPM-D2 -cikkben

Összegzés

Ezt a fegyvert a rendszerváltás óta nem gyártják, és az alkatrészellátás igen problémás! Legnehezebb az eltört kiszúró tüskét pótolni, és a szeleptalp tömítést, ami a szelepgolyó alatti fehér kemény tömítőgyűrű. Ebből következik, hogy csak az vegye, akinek megoldott az alkatrész utánpótlás!

Képek

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>