CZ200 T, S, S-FS (PCP) (utolsó módosítás: 2008.11.21.)
Csehország - Brno; 3. kiadás. Első megjelenés a Kaliber 2007. aug.-szept.-i számaiban.

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 907 mm; változtatható T esetén 872-928 mm
 • Csőhossz: 485 mm
 • Súly: 2,8-3,0 kg
 • Kaliber: 4,5 mm; S és FS esetén választható még a 5,5 mm is
 • Teljesítménye: 7,5 J (165 m/s). Engedéllyel kapható: 16 J (240 m/s)
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SA; előhúzásos, állítható.
 • Új ára: 100 eFt - 150 eFt

A CZ200 egy PCP, azaz sűrített légtartályos légpuska. A tartály kb. 120 lövésnyi sűrített levegőt tartalmaz. Lövéskor csak egy szelep nyílik ki, és a lövés eldördül. A puska hátrarúgásmentes - a fél grammos lövedék gyorsításából származó pici lökésimpulzust leszámítva. PCP kategóriában igen alacsony árért kapható fegyver. Ezért az árért egy jó minőségben, és megfelelő anyagokból gyártott légpuskát kapunk. Nemzetközi cikkekben mindenhol dicsérik és javasolják! A puska a hobbilövészettől egészen a versenyszerű Field - Target lövészetig megfelelő. A mérete súlya, és variálhatósága miatt egyaránt jó ifjúsági - junior - vagy felnőtt lövészeknek, illetve a hölgyek számára is tökéletes választás! Mérete miatt a szállítása is könnyen megoldható. Műszaki kiépítettsége természetesen jóval szerényebb, mint pl. a Field-Targetben használt neves PCP fegyvereknek, de azok 250 eFt feletti fegyverek. Ezt a puskát viszont újonnan meg tudjuk venni, és minőségi Cseh puska, nem valami Kínában / Törökországban összelapátolt tömegcucc! Minőségi anyagokból készült fegyver (acél, alu, réz, fa, és csak igen kevés műanyag). A fegyver megmunkálása is profi munka, nem találni sehol sorját, koszt, minden precízen illeszkedik!

A puska 2,8-3 kg, távcsővel ez kb. 3,5 kg lesz, ami kevés a pontos célzáshoz. Sportlövészek szerint a megfelelő súly 4,5 - 6,5 kg közötti, ergo még lehet tenni rá súlyokat ügyelve a fegyver súlypontjára. Hossza S -nél 907 mm, T esetén 872-928 mm. Magassága irányzék nélkül S -nél 165 mm, T -nél 180 mm. Szélessége 53 mm. Ára 120-150 eFt körül mozog.

A gyökerek állítólag egy Walther légpisztolyhoz nyúlnak vissza, és azt fejlesztették tovább az Angolok a Csehekkel közösen (AA - AirArms / Sussex, CZ - Ceska Zbrojovka / Brno). Ez a kutatás - fejlesztés - tesztelés 3 évet vett igénybe mire megszületett az S200 -as széria, amit az IWA -n 2001-ben mutattak be Nurembergben. 2001 nyarán már kapható volt.
A 2007-ben a CZ200 kicsit változott. Javítottak a felhúzó karon, a műanyag csontszínű kart lecserélték egy nagyobb fekete fémkarra, melyet hernyócsavar rögzít az oldalán. Ez az előnyére vált, viszont lecserélték a réz töltő adaptert is, mely tartalmazott egy nyomáscsökkentő csapot. Az új adapter alumíniumból van, és már nincs leeresztő csap rajta.

Típusai:

Ceska Zbrojovka CZ200T (UK: AirArms ST200, Avanti XS40 Valiant, USA: Daisy XS40)

 • Fixen 7,5 Joule csőtorkolati energia
 • Állítható kétrészes bükk versenytusa (távtartó betétekkel állítható magasságú arctámasz, illetve válltámasz)
 • Előagyban alul kb. 20 cm hosszú sín bipod, pl. térdtámasz rögzítésére.
 • Nyomásmérős légtartály T, S ugyanazt használják

Ceska Zbrojovka CZ200S (UK: AirArms S200, AA S200-B, amit "T" tusával szállítanak)

 • Kétrészes vadász tusa bükkfából, ami nem állítható, illetve gumi válltámasza van
 • A csőtorkolati energiát a gyártó megrendelés szerint állítja be 6-16J között. Pl. a Szlovák 15J-os változat.
 • Előagy alja sima fa, nincs bemarva, beleszerelve a sín.
 • Nyomásmérős légtartály T, S ugyanazt használják (ábrán hibásan még a régebbi beépítettet látni)

Ceska Zbrojovka CZ200S FS

 • Egyrészes nem állítható vadász tusa bükkfából. Nagy kezűeknek jó, többieknek igen kényelmetlen.
 • A csőtorkolati energiát a gyártó megrendelés szerint állítja be 6-16J között. Pl. a Szlovák 15J-os változat.
 • Előagyban alul kb. 20 cm hosszú sín bipod, pl. térdtámasz rögzítésére.
 • Tokba szerelt fix tartály. Nincs nyomásmérő a tartály végén, ellenben van gyorscsatlakozó szelepe.

A puska minden típusa alapból irányzék nélkül kapható. A igény szerint hozzá rendelhető egyszerű dioptert kb. 6 eFt, és Kínai. Ez tartalmazza az első és hátsó irányzékot egyaránt. A diopter a hátsó 11mm-es prizmára kerül egy kézzel rögzíthető csavarral, előre pedig egy a csővégre húzható és rögzíthető 8-as prizma, melyre cserélhető gyűrűs irányzék megy. A távcső rögzítésére három 11 mm-es prizma készült. Egy hosszabb a tok hátulján, második a tok elején a 25 mm hosszú csőbefogás felett van, harmadik pedig a csövön melyet két pozícióra szerelhetünk.

Légtartály és töltése. Ez a puska PCP rendszerű, azaz a cső alatt van egy kicsavarható sűrített levegő tartály. A tartály 122 ml-es, és 190 bar üzemi nyomást bír ki. Ez kb. 120 lövést tud 7,5 J -nál. A hozzá kapott tartály nyomáspróbája 10 évig érvényes. A tartály a boltban alapértelmezetten nincs nyomás alá helyezve. A puska használata előtt fel kell töltenünk a tartályt sűrített levegővel. Első lépés mindenkor a puskához kapott töltőcsonk becsavarása a pumpába, vagy a palackba. Célszerű a tömítéseket időnként szilikonnal befújni. Egyik módja a töltésnek a min. 200 bar-os pumpa használata (Gehmann M220 pumpa 50eFt). Másik megoldás a palackról való töltés, ami sokkal kényelmesebb. Létezik 200, 250, 300 bar-os palack acélból, kevlárból, 4, 6... literes. Egy 6 literes 300 bar-os acélpalack töltve kb. 10 kg, 1 m magas, 20cm széles. Használtan, nyomáspróbával, töltve kb. 25-30eFt az ára, ugyanez kevlárból 50-60eFt, de ez jóval könnyebb. Tölteni csak szakaszosan szabad. Először kb. 150 bar-ig, majd kis szünet és tovább finoman max. 190 bar-ig. A tartály, és a benne lévő gáz fel fog melegedni, ergo a nyomás kis pihentetés után kicsit visszaesik. Óvatosan lehet 300 bar-ról is tölteni. Komolyabb túltöltés esetén a túlnyomásszelep kinyit. A CZ200 tartály: M16*1.5 A sűrített levegős palack: 7/8"-14 UNF (átmérő ~22,3mm-14 menet 1"-ban). Scheirich Béla fórumon megosztott zseniális megoldása, hogy a töltőcsonkba beletett egy 0.4mm Skoda üresjárati fúvókát, így lehet finoman és óvatosan tölteni. Lehet azonban, hogy ez a megoldás a pumpás megoldásnál nehezíti a töltést. Palacknál viszont érdemes megcsinálni. Kapható a fegyverhez leeresztő csonk is. Egy palack töltése kb. 600Ft. Egy 6l-es 300 bar-os palackról a CZ tartályát kb. 50-60x fel lehet tölteni, 200 bar-osról pedig kb. 30x.

Kapható a CZ200-hoz póttartály (kb. 20 eFt). Mivel a puska nem rendelkezik regulátortartállyal, ezért a tartály szelepe befolyásolja a lövést. A póttartályok szerkezete nem 100 %-ban azonos, másként fog lőni a puska. A póttartálynak hobbi szinten van létjogosultsága.

Nap végén célszerű a puskát úgy eltenni, hogy a légtartályt egy-két menetnyit csavarjuk ki, vagy vegyük ki teljesen. Ez azért javasolt, mert így nincs feszített állapotban az ütőmű, és a szelep ellenrúgó.

Fegyver töltése. A felhúzókart megemeljük, majd hátrahúzzuk akadásig. Ezáltal az ütőmű rúgóját megfeszítettük, szerkezetét hátsó pozícióba állítottuk.
Ezzel egy időben a töltőnyílás is szabaddá vált, ami a tok tetején található. A töltőnyílás viszonylag kicsi, nagy kezű, vastag ujjú lövészeknek nehézkes a betöltés. Nekik célszerű táras megoldást kialakítani.
Behelyezzük a lövedéket a vályúba úgy, hogy a lövedék feje előre, szoknyája hátrafelé álljon. Ha véletlenül fordítva sikeredik, és a lövedéket nem tudjuk könnyen kiszedni, nem gond, a fegyvernek nem lesz semmi baja, csak számíthatunk egy igen pontatlan lövésre, úgyhogy megfontoltan válasszunk célpontot!
A kart előre toljuk ütközésig, minek hatására a töltőrúd a fegyvercsőbe tolja a lövedéket, illetve a csőfart lezárja egy O-gyűrűvel. A kart lehajtjuk. Immáron a fegyver tűzkész állapotban van. Nem megfelelően visszahajtott töltőkar esetén lövéskor hátravágódhat. Ennek hatására pl. a 18., 27. -es csavarok és kapcsolódó elemek sérülhetnek.

Hasznos trükk: Ha a fegyvert felhúztuk, de nem szeretnénk elsütni, akkor azt úgy tudjuk tenni, hogy egyik kezünkkel a felhúzókart ismét hátrahúzzuk, megtartjuk, majd a másik kezünkkel az elsütőbillentyűt meghúzzuk. Ezután a felhúzókart lassan visszaengedjük...

A puska sütése nagyon jó (egy FWB60x-hez képest gyengébb, hw100-hoz képest jobb). Előhúzásos az elsütőszerkezete, és megfelelően állítható. Ez azt jelenti, hogy két szakaszból áll. Első egy kisebb ellenállású szakasz (gyárilag 280 g), majd egy ponton ugrásszerűen felkeményedik, és onnantól a beállított erővel húzható tovább. A fegyver ebben a második szakaszban sül el. Ezt az ellenállást 200 g és 1200 g között lehet állítani. Gyárilag 600-700 g-os. Az első szakasz 2 mm, a második szakasz 1 mm a sütésig. Ez a gyári beállítás szerintem megfelelő egy kezdő sportlövőnek is, de egy hobbilövésznek tökéletes! Igazi versenypuskákon az első szakasznak minimális az ellenállása, és kb. 2 mm-es, a második szakasz minél rövidebb kb. 0,5 mm (figyelembe véve a véletlen sütés kockázatát). Tervezéskor a Csehek a könnyű egyszakaszos sütést preferálták, Az angolok a könnyű két szakaszosat, az Amerikaiak meg előálltak a náluk érvényes gyermekbiztos kemény sütéssel (ASTM szabvány 1362 g feletti a sütést ír elő). Szerencsére az Angol elképzelése valósult meg, egy versenyszerű elsütő szerkezettel.
Az elsütőbillentyűt úgy célszerű beállítani, hogy a markolatot fogva laza tartás mellett pont az ujjbegyet érintse középen. A rögzítő csavart óvatosan húzzátok meg, mivel a műanyag elsütőbillentyű könnyen eltörik! Célszerű fémre kicserélni! BAR-nál rendelhető!

Elsütőszerkezet beállítása:

A cső irányából a tusa felé haladva 1, 2, 3. csavar az elsütő billentyűn, a 4. a sátorvas mögött azonnal.

 • 1-es holtjáték
 • 2-3 sütési pont állító
 • 4-es elsütő erő, megakasztó támasztó rugó.

A sütés beállítása:

 1. A légtartályt távolítsd el a fegyverből. (Biztonsági lépés)
 2. Tekerd ki menetenként felváltva a 2 és 3 csavarokat, míg nem tudod elsütni a puskát.
 3. Ütközésig behúzott billentyű mellett tekerd be a 2-est míg elsül, majd fél menetet tekerj ki.
 4. Ellenőrizd, hogy valóban nem sül el.
 5. Majd elhúzott billentyű mellett tekerd be a 3-ast míg elsülés és még plusz nyolcad menetet.

Az első holtjátékot az 1-el kinullázhatod, de inkább hagyj rá 1-2 mm-t.
A hátsó, 4-es csavarral az elsütő megakasztóját feszíted elő és ez hat az elsütési erőre is. Nem lehet laza, mert ha az bizonytalan lesz a felhúzása az elsütő tömegnek, ill. rugónak, esetleg magától is elsülhet.

10 m-en lyukból-lyukat lő, lőbotra feltámasztva egy 20-30-as sorozatnál 8-9 mm es egybefüggő lyuk lett az eredmény!
V0 méréseket végezve (V0, azaz 0 m -es távolságra a csőtől mért lövedéksebességek, csőtorkolati sebesség). Összegezve megfelelő energiával 173 bar - 95 bar között rendelkezik, ami kicsit több mint 90 megfelelően leadható lövést jelent.
Átlag V0 eltérés 0,63 m/s volt, a maximális V0 eltérés pedig 2,0 m/s, ebből egy db. 2,0 m/s, és 13db 1-1,6 m/s közötti. Egy 15m-re belőtt puskánál az ingadozásból fakadó eltérés átlagosan: 10m-en: 0,2mm; 20m-en: 0,3mm; 30m-en: 1,5mm; 40m-en: 3,7mm. Szélső értékeket is figyelembe véve: 10m-en: 0,4mm; 20m-en: 0,8mm; 30m-en: 3,9mm; 40m-en: 9,4mm.
Sokunk szerint a legjobb lövedék hozzá a JSB Exact Express.

Szerkezete a FÉG CLG / GPM -el szinte megegyezik. Sűrített levegős regulátor nélküli PCP fegyver. Energiáját két tényező határozza meg. Egyik, hogy egyszerre mennyi sűrített levegő tud a lövedék mögé áramlani, másik hogy mennyi ideig van a szelep nyitva. Ez utóbbit az ütőmű rúgójának előfeszítése is szabályozza, melyet a 22-es csavarral lehet állítani! Ha befelé csavarjuk, akkor növeljük, ha kifelé akkor csökkentjük az előfeszítést és ezáltal az energiát. Ha túl becsavarjuk, akkor a fegyvert nem lehet elsütni. Mivel a puska nem rendelkezik regulátor tartállyal, ezért ennek a rúgónak beállításától igen sok múlik! Nagyon nem ajánlott ezt eltekerni, mivel pontatlanná válhat tőle a puska, és esetleg soha nem tudjuk normálisan beállítani. A CZ200-nak nincs biztosítása!

A CZ200 csöve 485 mm hosszú, barnított, 12 jobbra forduló huzagolása van, melynek huzagemelkedése 450 mm/fordulat. A cső mindegyik típusnál azonos, kivéve a felömlő furat átmérőjét. Az "S", és "S FS" puska két választható kaliberben kapható: 4,5 mm, és 5,5 mm, míg a "T" csak 4,5 mm-ben. Sportlövészethez (még 16J esetén is) a 4,5 mm-es a megfelelő, ugyanis a lövedék könnyebb, sebessége nagyobb, és ami számunkra a fontos, a lövedék röppályája laposabb. Mindkét cső külső átmérője 15 mm. A csövet két M5x6 -os hernyócsavar tartja, tehát könnyen cserélhető más kaliberű csőre, csak a 8, 9-es csavart kell hozzáállítani. Az mk1-2 a cső kialakítását jelzi. Mk1-nél a cső vége le van vékonyítva a diopter első irányzékához, az mk2-nél végig 15 mm-es a külső átmérője.

A cső rögzítése 25 mm -es befogással történt. (A befogási hossz megegyezik a FÉG CLG-62 puskáéval.) Mivel a fegyver nem rendelkezik köpenycsővel, csősúlyt vagy nehéz hangtompítót nem javasolt tenni rá. Csősúly helyett tusacsere javasolt, hangtompító esetén üvegszálas, vagy alumínium megoldás az elfogadható.

A CZ200 T, és S-t kétrészes pácolt, polírozott bükkfa tusával gyártják - hátsó tusa és előagy. Az "S FS" változat egyrészes fatusával készül. A tusa szinte teljesen szimmetrikus, azaz jobb és balkezes. Igaz, egy kis kényelmetlenséggel a balkezesek számára, ugyanis a felhúzó kar a jobboldalon van, és nem szerelhető át! "S" és "S FS" esetén nincs állíthatóság, az elsütőbillentyű és a válltámasz között 360 mm a távolság. "T" esetén mind a tusa hossza, mind az arctámasz magassága állítható műanyag távtartó lapokkal, melyet két méretben adnak a puskához. Az elsütőbillentyű és a válltámasz között 320-376 mm az állítható távolság.

Az előagy a "T" esetén tartalmaz egy alsó sínt. Ennek én nem tulajdonítok nagy jelentőséget, mivel erre a puskára én nem tennék bipodot, a térdtámasz rögzítését viszont a sátorvashoz közel kell megoldani, ott meg nincs sín.
Az előagyat hátul a toknál 1db csavar rögzít, és elöl a csőre támaszkodik! Így használva kicsit támaszkodik a csőre, ami nem megfelelő fogás mellett verseny szinten ronthatja a szórásképet (25m-en pár milliméter). Lényeg, hogy a támasztó kezünkkel egész hátul fogjuk az előagyat úgy, hogy a tenyerünk negyedében a sátorvas támaszkodjon! Az így elől ható erő annyira minimális, hogy nem tudja megfeszíteni a csövet.
Természetesen a térdtámaszt is a leghátsó pozícióba, egészen a sátorvashoz célszerű felszerelni. Javasolt a légtartályt, és az előagyrögzítő csavart mindig szorosan meghúzni, majd leellenőrizni, hogy a cső / tartály egymáshoz képest nem mozog-e.

Mivel minden fegyvertulajdonos a tökéletesre törekszik, születtek erre megoldások.
Egyik megoldás az előagy és a sátorvas lecserélése egy csináltatott fémvázas előagyra, melyet egy 3 mm vastag acéllemez sátorvas és az eredetileg is használt csavar rögzít. Másik megoldás új egyrészes tusa készítése pl. a CZ200S FS mintájára.

A CZ200S FS tusamegoldása nagyon klassz, de sajnos csak kimondottan nagykezű embereknek kényelmes!

Kiegészítők.

A CZ200 egylövetű légpuska. Ezen azonban változtathatunk. Rendelhető hozzá pl.: a BAR-tól Angol AA gyártmányú 10-es forgótár (25eFt). A forgótár alumínium, amiből vásárolható póttár is. Használata kényelmes, mivel a tár forgatása automatikus, a felhúzószerkezet 51-es karja működteti.
Kapható még CZ 5-ös kézi továbbítású csúszótár 4-5eFt.
Erre a fegyverre igen hatásos a hangtompító felszerelése. Vigyázat, csak a nem engedélyköteles légfegyverre tehetjük rá. Kereskedelemben kapható hangtompítók jellemzően 3 kamrásak, és igen jó hatásfokúak. Kiemelném ezek közül a Weihrauch hangtompítókat.
PCP légfegyverhez - pláne ha regulátor nélküli - szinte kötelező felszerelés a Chrony, azaz egy a légpuska csövére szerelhető műszer, ami megméri az azon áthaladó lövedék sebességét. A Combro CB625 chronográf kb. 20 eFt.
A fegyvertok is igen fontos kellék. Ebben a CZ200-at biztonságosan tudjuk szállítani (csapadéktól, ütődéstől, portól véd). A tokot a fegyver irányzékkal felszerelt méretéhez válasszuk.
Kiegészítőként még felsorolhatjuk a már korábban említett pumpát, palackot, kiegészítő légtartályt, dioptert, fém elsütő billentyűt, illetve az igen hasznos puskaszíjat...


Karbantartás - tisztítás.

Javasolt 500 lövésenként a töltőrudat, és az oldalt található mozgó szerkezeteket olajozni, 1000 lövésenként tisztítani a csövet - a szétkenődött ólommaradékokat eltávolítani.
A légtartály menetét, és gumitömítését célszerű időnként szilikonnal finoman befújni. A CZ200 tartályának tömítése, és annak rögzítése rendkívül jól sikerült, ezért nem jellemző hogy tönkremegy, max. hogy az anyaga elöregszik!
A fegyver csöve mint általában hajlamos a külső vakrozsdára, melyet a nedves kéz savassága idéz elő. Ezt használat (vagy vásárlás) utáni gyengén fegyverolajos ronggyal történő áttörléssel ki tudjuk küszöbölni. A fegyverolaj több mint a sima műszerész olaj, mivel ez tartalmaz korrózió gátló anyagokat is. A fegyvercsőből a huzagokba belekenődött ólommaradékot időnként javasolt eltávolítani. Ha puhább anyagú diabolóval szeretünk lőni, mint például a JSB, akkor erre sűrűbben van szükség! A lerakódást többféleképpen távolíthatjuk el. Legegyszerűbb módja, hogy lövünk egy sorozatot kemény lövedékkel, mint pl.: H&N lövedékek. Lehet kapni tisztítólövedéket is. Erre azt tanácsolják, hogy a napi lövészet végén szárazon lőjünk ki a puskából egymás után egy-egy tisztítófilcet! Mivel nem rugós fegyverből lövünk, nem kell mögé lövedéket tölteni. A hangtompítót javasolt előtte leszedni, hacsak nem akarjuk belőle kivadászni a filcdarabot!


Linkek:

Z-Shops fegyverbolt
Pető Laci
Finex
CZ200-ről minden
Topguns ru

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>