Diana 25D - Rastatt, Németország (utolsó módosítás: 2010.05.14.)
A legjobb ifjúsági csőletörős rugós légpuska

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 965 mm
  • Csőhossz: 395 mm
  • Súly: 2,3 kg
  • Kaliber: 4,5 mm
  • Teljesítménye: 6 J (150 m/s).
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; előhúzásos, állítható sütési pont, golyós reteszelésű
  • Biztosítása: Nincs
  • Használt ára: 20 - 30 eFt körüli

Diana 25D - Dianawerk, Mayer & Grammelspacher

A jelenleg kapható rugós csőletörős ifjúsági (általános iskolás korosztály, jellemzően 5.-8. osztály) fegyverek közül a létező legjobb választás. Bár a "DS" lényegesen jobb a "D" -nél, de az egyrészt picit nagyobb, és picit nehezebb. Gyerekeknek jobb a "D". A felnőtt, nagyobb lurkó számára a Diana "DS", és a Weihrauch HW30S a tökéletes választás.

Kis méretű csőletörős rugós légpuska igen spéci elsütőszerkezettel, nyílt irányzékkal. Röviden így lehet a Diana 25D -t jellemezni. 1950-1986 között gyártották, és szerencsére igen nagy példányszámban adták el. eGun -on gyakran előfordul, de az alap Diana 25-öt nem érdemes megvenni. Relatív kis súlya, és masszív mérete alapján ideális kézre álló fegyver kezdőknek, gyerekeknek. A ma gyártott ifjúsági rugós légpuskákat messze lekörözi.

Ha valakit érdekel, tudok segíteni a beszerzésében.

Diana 25D Diana 25D Diana 25D

Irányzék

A Diana 25D létezik távcsősínnel, és a nélkül. Ez a verzió nem rendelkezik távcsősínnel, de ez nem is probléma. A fegyvernek pont az a lényege, hogy kezdő lövész megtanuljon vele lőni, megtanulja a nyílt irányzékot használni. Távcső felszerelésével egyik fontos paraméterét a fegyver súlyát növelnénk, ami szintén nem célunk. A fegyver nyílt irányzéka igen jó fém szerkezet. Első irányzék magassága állítható, hátsó irányzék mindkét irányban kézzel finoman állítható. Megoldása masszív, nem állítódik el. A hátsó irányzék bemetszése állítható úgy, hogy egy négyzetlap mind a négy oldalán különböző méretű és formájú bemetszés lett kialakítva, és a lap rugós, azt kihúzva elfordítható. A vaskos dugattyúházba minimális összegért kényelmesen bemarható egy 11 mm-es távcsőprizma. Ebben az esetben max. 300 mm hosszú távcső rakható fel rá.

Diana 25D Diana 25D Diana 25D
Diana 25D Diana 25D Diana 25D

Fegyver töltése

Hagyományos csőletörős légpuska. A csőletörés nem kíván komolyabb erőt, egy 7.-8. osztályos lurkó már megbirkózik vele. A csövét ütközésig hátrahajtva a lövedék a csőfarba betölthető. A fegyver nem rendelkezik véletlen sütés ellen biztosítással, így sátorvason belülre ilyenkor nem szabad nyúlni. Ez a paraméter kicsit ellene szól az ifjúsági felhasználásnak, de egy lőtérre járó 7.-8. osztályos gyerektől már elvárható bizonyos szabályok betartása.

Diana 25D Diana 25D Diana 25D
Diana 25D Diana 25D Diana 25D

Elsütőszerkezete, sütése

Legtöbb fegyver ennél a kicsi, de lényeges szerkezetnél vérzik el tesztjeim során. Igaz ez az összes Gamo, Norica, ...stb. fegyverre, az MKII-es elsütőszerkezetre. Pár fegyvergyár képes odafigyelni erre a fontos szerkezetre, még a hobbilövészek fegyvereinél is. Weihrauch esetén ez a Rekord elsütőszerkezet, amit fegyvereinél "S" -el jelölnek. Régi Dianák esetén létezett egy igen jó - tán még a Rekordnál is jobb - elsütőszerkezet, ahol a dugattyút nem a megszokott akasztófüllel rögzíti egy helyen az elsütőszerkezet, hanem szimmetrikusan elhelyezett három golyó rögzíti. A golyós reteszelésű elsütőszerkezet, előnye, hogy a dugattyú oldását sütéskor gördülve oldja meg, vagyis abszolút finoman működik, és minimálisra csökken az elhasználódás. Az elsütő billentyűn egy csavar található, amivel a sütési pont állítható.

Diana 25D Diana 25D Diana 25D

Tusa

Finom könnyed formájú diófa tusával készült. Mérete, formája, és súlya kifejezetten gyerekbarát. Az előagy szélessége nem a megszokott 40-45 mm, hanem 35 mm-es. Ugyanez igaz a markolat kialakítására, hosszára, ám ez cselesen le van a végén kerekítve, hogy ha apa is lő vele, neki se legyen kényelmetlen. Ötletes megoldás a tusatalp kialakítása. A gumi tusatalp növelné a fegyver súlyát, ezért azt fából készítették. Ez elegendő is egy 6 J-os légpuskánál. A gumi tusatalp azonban letámasztott fegyvernél az elcsúszás ellen is véd. Hogy ne tudjon a fa tusatalp sem elcsúszni, felül beépítettek egy gumi csúszásgátlót.

Diana 25D Diana 25D Diana 25D

Karbantartása, Fegyvertok

A tokot a tusához három csavar rögzíti. A tusát leszedve hozzáférhetünk a komplett szerkezethez. Évente célszerű szezon kezdetkor, és a végén a fegyvert enyhén olajos ronggyal áttörölni. Az elsütőszerkezetbe pár csepp olajat juttatni. Ne sokat, mert csak porfogó lesz. A felhúzó szerkezet akasztófülét, ami a dugattyúba kapaszkodik bezsírozni. A csőfartömb rögzítő csavarját, és a ék rögzítő golyót egy egy csepp olajjal kenjük. 500 lövésenként célszerű a fegyvercsövet az ólomlerakódástól megtisztítani (pl. WD40-el, és puha csőtisztítóval. Bronzkefét soha ne alkalmazzunk.) Olajos tisztítás után mindig töröljük szárazra.

A régi Dianák tokjába bal hátul apró betűkkel be van ütve a gyártás időpontja. HH ÉÉ formátumban. Ez a fegyver 1968 májusában készült, és tökéletes állapotnak örvend. Ezt a tartósságot manapság már csak a Weihrauch fegyverekből nézem ki ilyen hobbi kategóriában.

Diana 25D Diana 25D Diana 25D
Diana 25D Diana 25D Diana 25D
Diana 25D Diana 25D Diana 25D

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>