Drulov DU10 Eagle - CO2 öntöltő légpuska (utolsó módosítás: 2010.02.08.)
5 lövetű minőségi Cseh hobbifegyver
Ez a cikk megjelent a Kaliber 2009. július - 10. évfolyam 7. számában (111.).


Műszaki adatok:

 • Gyártó: Drulov (Druzatna Lovena)
 • Származási hely: Csehország, Litomyšl
 • Teljes hossz: 940 - 1040 mm
 • Csőhossz: 520 mm
 • Súly: 2,5 kg
 • Kaliber: 4,5 mm kizárólag
 • Teljesítménye: 3 - 7 J (110 - 160 m/s)
 • Lövet: 1, vagy 5 lövetű, laposfejű diaboló lövedékkel
 • Sütése: SA; előhúzásos, állítható, öntöltő
 • Új ára*: 112 eFt *: A Nimród Derringer fegyverbolt tájékoztató ára.

A DU10 Eagle puskát a Condorból fejlesztették ki, mely kizárólag a tusában, a csőhosszban, a sátorvas és a nyílt irányzék kialakításában tér el.

A DU10 nem versenyfegyver, azonban hobbi-sport célra, 10 m-re tökéletes választás.

A fegyver tokja forgácsolt acél tömb, de a többi alkatrész is időálló minőségi anyagokból készült. Spiátert, műanyagot, vagy aluöntvényt nem találunk ezeken a fegyvereken. A fegyvercső is masszív 16 mm átmérőjű huzagolt acélcső. Ezt a fegyvert több generációsra készítik, látszik ez a mellé adott rengeteg tömítőgyűrűn, és célszerszámokon is. A DU10 CO2-es üzemű hátrarúgásmentes légfegyver. Kizárólag 4,5 mm-es kaliberrel készül, nagyobb méretben értelmetlen is lenne. Két különlegessége van. Egyrészt a DU10 5 lövetű, de nem táras. Másrészt öntöltő légfegyver. Ennek köszönhetően 1-2 másodperc alatt leadható vele pontosan az 5 lövés! Itt hangsúlyos a pontosan, és gyorsan. A fegyver szerkezete szokatlan felépítésű. Vegyük sorra a lényegi elemeket...

CO2-es tartálya van, mely a markolatban foglal helyet.

A tartály fontos, mivel sok fegyvernél csak egy a patront rögzítő foglalat található. A tartálynak köszönhetően 12 g, 150g... stb. CO2 patronnal, tartállyal tölthető. A CO2-es hátránya, hogy hidegben (+7 C alatt) nem használható. A 12 g-os patronnal elvileg 65-80 lövést lehet leadni, nekem 60-at sikerült, hála a sok elszámolt üresen-véletlennek. Töltése igen egyszerű. Miután a fegyvert bebiztosítottuk (2), a nyomásmentes tartály zárókupakját (5) a mellékelt speciális csőkulccsal kitekerjük. Régi patron helyére tehetünk pl. új 12 g-os patront. A patronnak a szája mindenképpen a zárókupak felé essen. Ha fordítva tesszük bele, akkor tönkretesszük a zárókupakban található kiszúrócsövecskét. Javasolt a zárókupak becsavarása előtt fegyverolajat rácseppenteni az O gyűrűre, és a kiszúrócsövecskére. Hosszabb ideig, ha nyomás alatt van a tartály, akkor az O gyűrű anyagába beszivárog a CO2 gáz, amitől az akár kétszeresére dagad. Nyitás után ez azonban pár óra alatt kikerül belőle, eközben lehet pattogó hangja is. A tömítés utána ismét használható.

Másik töltési lehetőség - ez a kényelmesebb -, hogy az üres tartályra a szettben található 150 g-os adaptert csavarjuk be a már említett csőkulcs segítségével. Ezt alaposan meg kell húzni, különben a feltekert kispalackkal együtt fog forogni az adapter. A csomagban található 150 g-os kispalack töltve van, és ha kiürül újratölthető. Nincs más dolgunk, mint a markolat aljába csavart adapterre rátekerjük a kispalackot. Ha kell, egy 22-es villáskulccsal rásegíthetünk, de ennek kézzel is simán kell mennie. Halk szisszenést hallunk mikor már szinte teljesen betekertük a palackot. A kistartályt letekerjük, és meg is vagyunk a CO2 töltéssel. Ez igen kényelmes, mivel szerszám nélkül pik-pakk újratölthetünk.

Bosijani kérésemre megmérte: A 150 g-os CO2 tartály átmérője 45 mm ha pl. QB78-79 -hez gondolnánk használni.

A fegyver betárazása:

Ezt a tok hátulján található betöltőrúd (4) balra tekerésével, hátrahúzásával kezdjük. Persze előtte bebiztosítjuk a fegyvert (2). A betöltőcső ekkor szabaddá válik. Ide tölthetjük be egymás után fejjel előre a max. ÖT! darab lapos fejű diabolót. Kizárólag lapos fejű diabolóval lehet ötöt tárazni. Lencsefejű vagy hegyes lövedékből csak egyet szabad betölteni. Ezután a betöltőrudat (4) teljesen előretoljuk, és jobbra fordítva reteszeljük. Ebben a pozícióban a tok végén felül található csavar rugós szerkezete rögzíti.

Betöltőrúd csere - Csőakadály-mentesítés

Az Eagle puskához még adnak egy egylövetű betöltőrudat. Ennek az az előnye, hogy a lövedék mögött azonnal lezárja a töltőcsövet, vagyis jobban tömít. Ezáltal pontosabb lövéseket lehet vele leadni. A betöltőrudat eltávolítani úgy tudjuk, hogy miután bebiztosítottuk (2), a betöltőrudat (4) balra fordítjuk, majd a rögzítő csavart kicsavarjuk. Ezután a betöltőrúd kihúzható. A lyukon betekintve kilátunk a fegyvercsövön. Ennek köszönhetően a csomagba kapott akadálymentesítő pálcával a csőbe szorult lövedéket, akár többet is kitolhatunk előre. Fontos, hogy ne legyünk lusták a töltőrudat kiszerelni, azaz ne visszafelé próbáljuk a lövedékeket kiszabadítani a csőből. Tudni kell, hogy a csővég nem a hagyományos megoldással készül, azaz nem egy sima huzagolt fegyvercső, ahol a csőfartól nem messze van egy 2-3 mm-es furat a felömlőnyílás gyanánt. Vladimir Uhrincat nagy ötlete volt a többlövetűség megoldására, hogy a tárat nélkülözi, vagyis beépíti a fegyverbe. A csőfar mögé tett egy betöltőcsövet, mely 5 db lövedékre elegendő helyet biztosít, a tárrúgót pedig a speciális betöltőrúdba helyezte. A felömlő nyílásnak még fontos feladata, hogy a kiáramló CO2 segítségével az elöl lévő lövedéket kilője a csövön, a mögötte lévőket pedig hátraszorítsa. Ehhez alkalmazott egy speciális kialakítású körszelepet, mely nem csak egy ponton, hanem gyűrűszerűen, és irányítva engedi a gázt áramlani. Ha az elakadt lövedéket visszafelé toljuk, akkor ezen a körszelepen keresztül toljuk, és a lövedékekből esetleg leváló darabkák beékelődhetnek az apró nyílásokba. Ilyenkor történhet, hogy a fegyver össze vissza továbbítja a lövedékeket. Kettőt lő ki, majd üresen csattan... A töltőrúd visszahelyezésénél igyekezzünk a rögzítőcsavar alá pontosan betenni a vezetősínt, és óvatosan csavarjuk be a csavart. Figyelmetlenül a többlövetű töltőrudat még el is deformálhatjuk!

Mivel fontos a többlövetű üzemmódhoz a szabályos és nem túlméretes lövedék, ezért problémás lövedékekhez mellékeltek a csomagba egy 4,50 mm-es kaliberező eszközt. Fejjel előre ezen keresztül tolva a lövedéket, már nyugodtan használhatjuk a DU10-hez. Egylövetű esetén maga a csőfar kaliberez, azaz itt nincs jelentősége.

Az ütőmű felhúzása

CO2, PCP, PCA fegyvereknél sok esetben a betöltőrúd mozgatásával egyben az ütőművet is megfeszítjük. Itt nincs kapcsolata a töltőrúdnak az ütőművel, és ez esetben nem az egyszerűbb és olcsóbb megoldás miatt van így. Az ütőmű a fegyvercső alatt helyezkedik el, és hátrafelé működik. Ez egy spirálrugóval ellátott acélrudacska, melyet az elsütőbillentyű tud kioldani. Ekkor a rugó hatására az acélrúd ráüt a CO2 tartály szelepgolyójára, ami ennek hatására egy rövid időre kinyit. Vladimir Uhrincat ezt fejlesztette tovább úgy, hogy az ütőmű szelep felöli részét egy kis dugattyúval egészítette ki, mely egy hüvelyben csúszik. A szelepből kiáramló CO2 tehát nem csak a csőfarban lévő lövedéket repíti ki a csőből, hanem ismét megfeszíti az ütőművet. Szerencsénkre ez egy zárt rendszer, így a kis dugattyú a következő lövésnél nagyrészt visszaadja ezt a megcsapolt energiát. Az ütőművet tehát csak egyszer kell megfeszítenünk a fegyver mindkét oldalára kivezetett fogantyúval (1) úgy, hogy azt ütközésig előrehúzzuk. Lövésenként ez igen gyorsan hátracsapódik, és visszaugrik. Ennek mozgását akasztja meg félúton a biztosító kar (2), ha bebiztosítjuk. Ennek a fegyvernek manuális biztosítása van. Feszteleníteni úgy lehet, hogy az ütőmű felhúzókarját (1) kézzel megfogjuk, meghúzzuk az elsütőbillentyűt, és a felhúzókart visszaengedjük. Ha kiürül a CO2, akkor az ütőművet már nem húzza fel automatikusan, és a maradék nyomást a csövön keresztül kiengedi. Ekkor nem kell fesztelenítenünk.

Az ütőmű rugójának szabályozása

A fegyvertok elején, a cső alatt találjuk az ütőmű rugójának előfeszítését szabályozó csavart (3), de ehhez előbb le kell szedni az előagyat, melyet egy keresztfejű csavar tart. Állítani csak fesztelenített állapotban lehet. Ha becsavarjuk, akkor növeljük a rugó erejét, vagyis a szelep hosszabb ideig lesz nyitva és így nagyobb sebességgel képes a lövedéket kilőni, ha kitekerjük, akkor csökkentjük, ezáltal egy CO2 töltéssel többet tudunk lövöldözni. Tapasztalatom az, hogy nem javasolt a gyári beállítástól eltérni, mert gyárilag minden egyes DU10-et optimálisan beállítanak, ami kellemes meglepetés volt a számomra. Optimális alatt azt értem, hogy nem az a legfontosabb, hogy a fegyverből a maximális teljesítményt csikarjuk ki, hanem hogy a beállított sebességtől ne térjen el nagyon lövésenként. 160 m/s mellett előfordult 12 m/s-es eltérés is, ami sok. A gyári érték mellett 6 m/s-es volt a max. eltérés. Én azt javaslom, az ütőmű állító csavarját rögzítsük kívülről csavarrögzítő folyadékkal, és felejtsük el a létezését. Ha állítgatjuk, úgy is járhatunk, hogy a lövedék adagolása bizonytalanná válik.

Az elsütőbillentyű

Ehhez csak az elsütőbillentyűt kell mozgatnunk. Mivel nem kell tárat továbbítani, nem kell ütőművet (vagy más fegyvereknél kakast) megfeszíteni, ezért csak rövid könnyed mozdulatra van szükség. Emellett hála a CO2-nek, hátrarúgásmentes a fegyver, tehát lövéskor abszolút nyugodtan viselkedik. Elsütőbillentyűje előhúzásos, és maximálisan állítható. Mindezeket egybevéve lehet vele gyorsan egymásután, és pontosan lőni. A gyors alatt azt lehet érteni, hogy az 5 lövést akár 1-2 másodperc alatt lehet célzottan kilőni. Q.E.D.

A sütés és elsütőbillentyű állítására 4 db csavar szolgál. A sátorvason belül az elsütőbillentyű mögött két rugóval rögzített csavar szolgál az előhúzás hosszának, illetve a sütési pontnak állítására. Mindkét esetben, ha befelé csavarjuk rövidül a táv. Amelyik csavar együtt mozdul az elsütőbillentyűvel (10), az állítja a sütéspontot. Kicsit kevésbé gondolták át a konstruktőrök ezt a megoldást, mivel ehhez a két csavarhoz leszerelt tusa mellett lehet hozzáférni. Tusát leszedni pedig csak üres CO2 tartály esetén lehet, mivel a zárókupakot előtte el kell távolítani. Garanciavesztéssel, és két lyukkal a fába ez orvosolható. Az előhúzás hossza korrektül állítható, viszont a sütési pont már nem. A nyomás alatti rendszerben másként állnak az alkatrészek, így az üresen beállított sütéspont elmászik. Szerencsére ezt a csavart nehezen, de a tusa által akadályoztatva is lehet állítani. A sütési pontot sajnos nem lehet 2 mm-nél rövidebbre venni. Versenypuskákon ez 0,5-1 mm szokott lenni, de inkább 0,5 mm. Igazából a gyári beállítás itt is egész jó, inkább szokni kell, mint állítani.

Az elsütőbillentyűt szűk keretek között lehet előre - hátra állítani. Nekem közepes kezem van, és szinte teljesen előre állítva megfelelő a fogása. ...szóval nőgyógyászoknak picit szokni kell. Negatívum még, hogy brutál nehezen állítható. A csavar (12) viszonylag kicsi, és túlzottan meg van húzva. A gyári csomagban talált csavarhúzó Uri Gellert megszégyenítő módon görbült spirállá. Sajnos a csavar fejét is megigazította kissé. Javaslatom, hogy még a boltban hagyjuk ott a csavarhúzót, cserébe inkább kérjünk kedvezményt. Teljesen kitekert rögzítőcsavar mellett is csak csavarhúzóval feszítve mozdítható az elsütőbillentyű. Szerencsére találtam egy támasztékot az elsütőbillentyű mögött.

Negyedik csavar a sátorvas előtti első csavar (9), mely az elsütőbillentyű ellenállását szabályozza. Elvileg ezt 300 g - 700 g között lehet állítani. Gyakorlatilag egy laprugó hátsó rögzítését lazítja a csavar. Ezt elég szimpla megoldásnak tartom, és én nem éreztem hatását, szerencsére csak kíváncsiságból állítottam, mivel megfelelő a gyári állapot.

Az irányzék

A nyílt irányzék horizontálisan (6) és vertikálisan (7) mikrométeres állíthatóságú. Mérete jól eltalált. Sajnos nem fénygyűjtős, de kiválóan célozható, rendezhető az irányzék. Az újabb szériában a gyár már mindegyik DU10-re szerel 11 mm-es távcsősínt. Sajnos csak 100 mm hosszban - lehetett volna 140 mm-es is -, ami elég szűkös. Egyrészes szerelék előnyben.

A tusa

Az Eagle tusája a CZ200-nál ismert megoldással állítható. A pofadék emelhető, illetve a válltámasz nyújtható a beszerelhető műanyag távtartókkal, mely kétféle vastagságban kapható. Kiegészítő távtartókat viszont hiányoltam a csomagból. A gumi válltámasz függőleges irányban állítható. A tusa jobb, vagy balkezes megoldással kapható. Az Eagle tusának hüvelykujj nyílása kifejezetten hegyesre, élesre sikerült. Könnyedén lehetett volna kissé gömbölyített megoldású, sőt lehetett volna a CZ200T-hez hasonlóan az Eagle tusája is kétkezes.

A tusát a CO2 tartály, a tok, és egy a tartályon lévő csavar tartja. Ez a csavar csak a tartályt lezáró kupak (5) eltávolítása után hozzáférhető. A csavart a szettben kapott speciális csőkulccsal nyithatjuk.

A szelep

A tusa eltávolítása után hozzáférhető a CO2 tartály szelepének zárócsavarja. Ezt a csavart a betöltőrúd (4) és a CO2 tartály között találjuk hátul. Bellül a többi CO2 fegyvernél is ismert kemény fehér színű tömítőgyűrű található, utána a szelepgolyó. Erre az acélgolyóra mér ütést az ütőmű. A golyót egy gázelosztóval egybekötött spirálrugó tartja a helyén, melynek töltetlen állapotban van csak szerepe. A szelepet egy O-gyűrűvel szigetelt csavar zárja le. Ha a fegyver használaton kívül ereszti a gázt, akkor vagy ez az O gyűrű, vagy a zárókupak (5) O gyűrűje a ludas. Legtöbb esetben ezen egy fegyverolaj-permet segít. Ha lövés után a cső végén szuszog a gáz, akkor pedig a szelepben a golyó alatti fehér tömítőgyűrű a hibás, de legtöbb esetben csak valami kosz megy az acélgolyó alá. Eagle csomagjában találunk egy fémrudat, mely az új tömítés behelyezésében, vagy a régi megigazításában segít. A csavaros végű célszerszámmal pedig a régi elhasználódott tömítést lehet eltávolítani.

Bolti szett tartalma

Boltból úgy kapjuk a szettet, hogy tényleg nem kell hozzá semmi plusz dolgot vásárolni. Kapunk hozzá egy műanyag lelakatolható fegyvertáskát tojásszivaccsal. A tok tartalmazza a belőtt fegyver tesztcéllapját, leírást a fegyverről - német, angol, és francia nyelven. Tartalmaz egy doboz JSB minőségi laposfejű lövedéket. Én személy szerint a JSB, és H&N lövedékeket szeretem a legjobban. A fegyveren kívül még megtaláljuk a 12 g-os CO2 kiszúróval egybeépített zárókupakot (5), az ezt helyettesítő 150 g-os kispalack adapterét és hozzá töltött palackot, kaliberező eszközt, kukaérett csavarhúzót, akadálymentesítő acélpálcát, sok tömítést, a zárókupak és tusarögzítő anyához tartozó speciális csőkulcsot, és imbuszkulcsot. Az Eagle-hez jár még egy egyes betöltőrúd, egy tömítést kiszedő, és behelyező célszerszám. Magyarországon tudtommal a DU10-est a Nimród Derringer forgalmazza.

R Ö V I D E N

POZITÍVUMOK:

 • kizárólag minőségi tartós anyagok felhasználása
 • öntöltő, ami ritkaság
 • hobbifegyverhez képest remek sütés
 • ötlövetű
 • nagy lövésismétlési sebesség
 • CO2 mindenevő
 • bolti csomagban minden szükséges benne van

NEGATÍVUMOK:

 • nehezen elérhető állítócsavarok
 • éles hegyes tusa, ami egykezes
 • nehezen állítható elsütőbillentyű
 • rövid távcsősín
 • nincs a tusához plusz távtartó
 • csak megfelelő lövedékkel működik az adagoló

Linkek:

Nimrod Derringer fegyverbolt
CO2Air.De
PyramidAir.De

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>