FÉG LG527 - LG427 made in Hungary (utolsó módosítás: 2010.07.13.)
A magyar hobbifegyver, amely felülmúlja a spanyol légfegyvereket...
Alias: Telly (Umarex), Mauser (Umarex), Relum, Grotthaus.

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1055 mm
  • Csőhossz: 460 mm
  • Súly: 2,9 kg
  • Kaliber: 5,5 mm; 4,5 mm
  • Teljesítménye: 7 J (165 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos, állítható sütési pont.
  • Biztosítása: Nincs
  • Használt ára: 15 - 30 eFt

Bevezetés

1995-ben a FÉG-et feldarabolták, ...2005-ben a Fővárosi Bíróság elrendelte Fégarmy Fegyvergyártó Kft. felszámolását. Ezzel végleg búcsút mondtunk ismét egy csomó jó és minőségi magyar terméktől. Hogy miért történt ez meg? Erre sok hivatalos válasz létezik. (Dilettáns és fegyverellenes törvények, kötelező sorkatonai szolgálat megszűnése, EU csatlakozás, bizonyos köröknek kedvező reklámtörvény... A belső okokról meg annyit, hogy például a Keserű művek mindezek ellenére talpon tudott maradni, mert talpon akart maradni, és küzdött érte.)

...Amikor még létezett a 1095 Budapest, Soroksári út 158. címen FÉG mintabolt, én sokszor belátogattam oda. Elsődlegesen a CLG-62 -eshez vettem alkatrészt, és szemeztem az LG427-el, aminek új ára emlékeim szerint 32eFt körüli volt. Gyakran beszélgettem az ottani idősebb fegyverboltossal. A beszélgetés fonala minden esetben a CLG-62, GPM-D2 -re kanyarodott. Miért nem gyártják ismét!? Ekkor ő zavarba jött, de azt válaszolta, hogy "van róla szó, idén beindul a gyártásuk"... - Vass Gábor a Kaliber főszerkesztője ilyenkor mindig azt mondta, hogy "Jahhh, persze. Ezt mondják már egy ideje, de nem lesz belőle semmi." Akkoriban zavart a szkepticizmusa, de neki lett igaza. - Azt sajnálom, hogy akkor nem vettem egy FÉG LG427-est, és nem csináltam róla tesztet! Akkor még aki akart, vehetett volna újat. Információim szerint a FÉGarmy gépeit a FÉG-Invest kapta meg, bár pár éve ezt a céget is felszámolták. Hogy hová került a gyártósor, azt érdekes lenne tudni. Tartok tőle, hogy nem maradt idehaza...

A FÉG csőletörős rugós légfegyverei között sok típus létezett. A legkisebb ifjúsági modell az LG429 -es volt. Az LG422 és az LG427 már junior és felnőtt felhasználóknak gyártott hobbifegyver. Jellemzően kidolgozottságában tért el. A legjobb legteljesebb verzió az LG427-es volt. Ezt kétféle kaliberben gyártották. A 4,5 mm-es verzió az LG427, az 5,5 mm-es változat a cikkben bemutatott LG527-es. Az LG427, és LG527 teljesen azonos fegyverek, csak a kaliberük más. A FÉGarmy fegyvergyár az utolsó időszakban már csak ezt a két légfegyver típust gyártotta.

Csőletörős légfegyverek csöve lövéskor a csőfartömbnél megmozdul, tehát nem csak a fegyvercső lövés általi belengése jelentkezik. Ez az elmozdulás lövés közben készített nagysebességű videofelvételeken jól látható. A fegyvercső lövés általi belengését a fegyvergyártók a minél rövidebb és merevebb csővel csökkentik. A csőfartömb mozdulása függ a csőfartömb rögzítésének módjától. A legjobb megoldás a manuális ékes megoldás, mint pl. Weihrauch HW35S -nél. Leggyengébb pl. a Gamo egyes típusainak műanyag!!! rugós rögzítőékes megoldása. Függ az elmozdulás még a fegyver teljesítményétől is, minél nagyobb, annál erősebb lehet ennek mértéke. Az LG427/527 -típusoknál nem jelentős ez a fajta elmozdulás, köszönhetően a 7 J körüli teljesítménynek, és a megfelelő csőfartömb rögzítésnek.

Miért LG427/527, és nem LG14? Aki ismeri a FÉG LG14-es alsókaros légfegyvert, méltán kérdezheti miért nem ezt gyártották végül. A merev fegyvercsőnek bizony vannak komoly előnyei. Maximalista szemmel nézzük meg mi hogyan döntenénk. Először is nézzük milyen felhasználási célra készítették ezt a fegyvert. Egyértelműen hobbi felhasználásra, és nem versenyfegyvernek. Ez utóbbinál ritka esetben tudok csőletörőst elképzelni. Hobbi célra nézzük mi lehet a lényeges szempont számunkra. Kezelhető méretű, súlyú fegyver, ami megbízható kitűnő minőségű. Új ára hobbiszinten elfogadható, versenyképes legyen, lehetőleg 60eFt alatti. Hobbi szinten jól használható elsütőszerkezete legyen, mint pl. a Weihrauch által gyártott Rekord. Hobbira megfelelő pontosságú legyen, és itt nem várnám el a versenyfegyverek által megközelített pontlövő szintet. Igen fontos még a fegyver egyszerű, és könnyű használata, ami rugós légfegyvereknél csőletörős megoldásnál teljesül leginkább. Szintén fontos még az egyszerű karbantarthatóság, tisztíthatóság, egyszerű szerelhetőség, azaz a minél egyszerűbb műszaki megoldás. Az LG14-es nem tartozik a versenyfegyverek kategóriájába de a csőletörősnél drágább, bonyolultabb megoldású. A csőletörős változat (LG427/527) ergo egyszerűbb szerkezetű, használata praktikusabb, és pontossága bőven teljesíti a neki támasztott igényeket. Talán, ha készült volna 16 J-os, vagy a feletti változat, akkor lett volna létjogosultsága az alsókaros megoldásnak. Ezt azonban a hazai esztelen fegyvertörvény lehetetlenné tette.

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

Irányzék

A fegyver komoly hobbiszintű nyílt irányzékkal rendelkezik, ezen túlmenően természetesen 11 mm-es távcsősín is van rajta. Ennek hossza 94 mm. Tapasztalatom, hogy a távcsöves hobbilövészet a közkedveltebb. Erre a puskára 340 mm hosszú távcsövet tehetünk, vagyis a hobbi távcsövek közül bármely felszerelhető rá. Természetesen figyelnünk kell arra, hogy felszereléskor a távcső eleje ne érjen túl a csőfartömbön. Csőletöréskor ugyanis a csőfartömb kifordul, és ha szerencsétlen módon fölé szereltük a távcsövet, akkor annak annyi. A távcsősínt viszont a FÉG bátran készíthette volna 4-5 cm-el hosszabbra.

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

Visszatérve a nyílt irányzékra, nekem egyedül a fénygyűjtős megoldás hiányzik róla, bár ez annak idején még nem volt módi a légfegyvereknél. Az irányzék nagyon jó, pontos célzást tesz lehetővé. Az első irányzék magasságát csavarral lehet állítani, ami meglepetés egy hobbifegyvernél. A hátsó irányzék mindkét irányban kézzel mikrométeresen állítható. Mindkét nyílt irányzék leszerelhető, ha tulajdonosának arra szottyan kedve.

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

Fegyver töltése

A fegyver csőletörős rugós légpuska, melyet a fegyvercső lehajtásával lehet felhúzni. A fegyvert annyira könnyű 7 J-os rugóval felhúzni, hogy elsőre azt hittem egy 2-3 J-os játékrugó van benne, de nem. Bizony 7 J körüli rugóval ilyen finom, könnyű. Ezt még a 16 éves kor alatti ifjúsági korosztály idősebb játékosai is tudják használni, a 16-18 éves junior korosztály pedig garantáltan. A fegyvernek semmilyen biztosítása nincs. Ha ma is gyártanák, ezt biztos megoldották volna rajta.

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

A biztosítás teljes hiányából adódóan csőletört állapotban ha megragadjuk a fegyvercsövet, picit megfeszítjük, eközben az elsütőbillentyűt meghúzzuk, a cső finoman visszaengedhető, így a fegyver feszteleníthetjük lövés nélkül is. A csőfartömb rögzítése kellően masszív. A csőfartömb nem lóg, nem lötyög, pedig ez a fegyver volt használva az idők folyamán.

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

Elsütőszerkezete, sütése

Hobbifegyvereknél számomra etalon a Weihrauch "Rekord" elsütőszerkezete. A FÉG LG427/527 elsütőszerkezete hasonlít a Rekord használhatóságára, nagy vonalakban annyiban tér el, hogy annak ellenállását is lehet állítani. Véleményem szerint azonban az elsütőbillentyű ellenállását egy hobbifegyvernél fölösleges állítani, ha a biztonsági határon a lehető legkisebbre veszik gyárilag. Legtöbb állítható ellenállásnál az a probléma, hogy azzal a rugóval állítható, ami a dugattyú megakasztásáért felelős. Ezt túlzottan kigyengíteni pedig balesetveszélyes, és akár működésképtelen állapotot is elérhetünk vele. Fontos ennél az elsütőszerkezetnél a sütési pont állíthatósága. Természetesen ezt sem szabad ész nélkül picire állítani, pláne hogy nincs automata biztosítása. Meg lehet azonban találni a biztonságos, de kellően rövid állapotot, amivel igazán élvezet a lövészet, mint ahogy pl. a Weihrauch fegyverekre ez abszolút igaz. Visszarúgása meglepően kicsi, itt szintén a 2-3 J-os játék-feeling jelentkezett. No és nincs rezonancia. Kifejezetten kellemes és élvezetes lövöldözni vele. Junior és felnőtt kategóriának tökéletes hobbifegyvere lehetne, ha magyar módra nem hagytuk volna elveszni ezt a fegyvergyárat. Egy biztos, ha még létezne FÉG, és gyártaná ezt a fegyvert, akkor sok drága légfegyver típus fölöslegesen heverne a fegyverboltok kirakatában...

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

Tusa

A keményfa Monte-Carlo tusa fixen jobbos, ami kizárólag a pofadék kialakításából következik. Ennek ellenére balosan is tökéletesen megfelel. A tusát megszokott módon három csavar rögzíti a fegyvertokhoz. A sátorvas első csavarja, és az előagy két oldalán elöl található csavarok. Ezek mind nagyfejű csavarok, bírják az igénybevételt. A tusa formája nagyon szép, kidolgozása igényes. A tusatalp kemény műanyag, csak hogy műanyag is legyen ezen a fegyveren. Használtan sok esetben a 422-es tusájával árulják, ami lényegesen puritánabb kialakítású, fogása kényelmetlenebb, és súlyra sem sok a különbség köztük.

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427
FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

Karbantartása, Fegyvertok

Mivel ezt a fegyvert már nem gyártják, és egy igen jól sikerült hobbipuskáról van szó, érdemes a megszokottnál nagyobb törődést ápolást adni neki. Szétszedni nem kell, azaz karbantartáskor csak a tusát érdemes eltávolítani. A tisztítását érdemes 500 lövésenként elvégezni. Tusát áttörölni nedves, majd száraz ronggyal. A fegyvertok fém részeit fegyverolajos ronggyal áttörölni, majd ezt is szárazzal felszárítani. Csőfartömböt, elsütőszerkezetet finoman megolajozni, fegyvercsövet kitisztítani.

FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427
FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427 FEG LG527 LG427

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>