Gamo - Hunter 440 (spanyol) (utolsó módosítás: 2010.04.29.)
A közismert Gamo légpuska...

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1100 mm
  • Csőhossz: 450 mm
  • Súly: 3,0 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 7,5 J (170 m/s). Engedéllyel kapható: 25 J (305 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos, nyúlós, elsütőbillentyű rövidül
  • Biztosítása: Manuális, és véletlen sütés elleni
  • Új ára: 50 eFt (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)

FIGYELMEZTETÉS! Ennél a cikknél valahogy úgy alakult, hogy nagyon részletesen kifejtettem nem túl hízelgő véleményemet erről, és hasonló fegyverekről. Ezt tekintsétek magánvéleménynek, ami nem feltétlenül helyes, és lélekben bánthatja a Gamo fegyverek tulajdonosait. Tőlük előre elnézést kérek, nem szándékom bárkit is megbántani. A fanatikus Gamo rajongóknak meg kifejezetten TILOS a cikk elolvasása! :-)

Bevezetés

Virágkorát akkor élte a Gamo Hunter 440, amikor itthon a vásárlók rájöttek, nem csak Slavia van a világon, és a duplarugós Slavia 631-es helyett sokkal jobb illegális erőspuskának bizonyult a gyárilag 25 J-t tudó Hunter 440. Azóta szerencsére ezt a mellékvágányt kezdjük kinőni, azaz egyre többen jönnek rá, hogy százszor többet ér egy minőségi, pontos, használható elsütőszerkezettel rendelkező légfegyver, mint a képeken jól mutató erős, de nem túl jó puska.

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

A Gamonál megszokott módon a legális 7,5 J határ alá történő gyengítést gyárilag úgy végzik, hogy a dugattyút, mely lövéskor a hengerben lévő levegőt hirtelen nagy erővel összesűríti, középen kifúrják. Így a sűrítéskor a préslég nem csak előre a fegyvercsövön keresztül a lövedéket kifújva tud távozni, hanem hátrafelé is. A rugó tehát ebben az esetben ugyanaz a 25 J-os exportrugó. Ezt az erős rugót kell felhúzni lövésenként, ezt a rugóerőt kell megtartani, és elengedni az elsütőszerkezetnek, továbbá köszönhetően a dugattyú furatán távozó préslégnek, mely a dugattyúban keletkező nyomást csökkenti, nem hogy a 25 J-os fegyvernek megfelelő, hanem annál még hevesebb erővel ránt a fegyveren, és csapja a léghenger végének a dugattyút. Nem beszélve arról, hogy a rugó össze vissza tekereg, végig karistolva a dugattyú peremét, amit semmilyen polírozással nem lehet orvosolni, lövés közben érezni hallani annál inkább lehet. És mindezt miért ilyen eszetlen módon oldották meg? Azért, hogy a törvényekre fittyet hányó vásárlók sufnituningban könnyűszerrel be tudják tömni a furatot, no meg így egyszerűbb, és olcsóbb. Persze a Gamo hívek most azzal jöhetnek, hogy szakemberrel a rugót levágatják, speciális rugóvezetőt készíttetnek ami soha nem lesz tökéletes, a dugattyút betömetik, az elsütőszerkezetet kicseréltetik... és már meg is haladták azt az árkategóriát, amennyiért egy gyárilag tökéletes fegyvert vehetnének. Nos ezért láttok a tesztek során gyenge értékelést a spanyol fegyvereknél, gondolva azokra akik nem szeretnének saját kárukon okulni.

Összességében egy kellemes súlyú, szép kidolgozású, jól kiegyensúlyozott hobbipuska, sajnos nagyon vacak elsütőszerkezettel, erős kellemetlen visszarúgással. Lövés közben ráadásul erős rezonanciával. Célközönsége jellemzően azokból áll, akik megfelelő légfegyverrel még nem lőttek, és ezért elhiszik, hogy ez egy pontos jó fegyver.

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

Irányzék

Vannak a Gamo fegyvereknél viszonylag jól megvalósított elemek is. Ilyen például az irányzék. Ez a fegyver rendelkezik nyílt irányzékkal, mely fénygyűjtős (TruGlo). Igen jó az irányzék méretválasztása. Rendezése könnyű, gyors, és egész pontos célzást tesz lehetővé. Az első irányzék teljesen műanyag, oldal irányban állítható. A hátsó irányzék kézzel horizontális és vertikális irányban mikrométeresen állítható. Az első irányzék manapság full műanyag, amit gyakorlatilag nem tart semmi, csak rá van csúsztatva a csővégre. Dörzszáras. Egyrészt bejátszik a hőmérséklet hatása, megy a puska visszarúgása. Előbb utóbb leesik lövéskor - szállításkor, és szerencsénk van ha megtaláljuk, és nem tört szét. Ezt időről időre ellenőrizni kell, és esetleg ragasztani.

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

A fegyver rendelkezik 11 mm-es távcsősínnel. Ráadásul távcsősín magasítást is szereltek a fegyverre, aminek köszönhetően nagyobb frontlencsés távcső is kényelmesen szerelhető kis magasságú szerelékkel, ami a fegyverboltokban könnyebben beszerezhető. A fegyvertok elég hosszú, tehát gyakorlatilag a távcső hossza nincs lekorlátozva.

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

Fegyver töltése

Hagyományos csőletörős légpuska, automatikus rugós csőfartömb rögzítéssel. A fegyver felhúzása a csőletöréssel történik. Erős rugó hatására komolyabban meg kell markolni a fegyvercsövet. A lövedéket a csőfarba töltjük, majd a csövet visszazárva a fegyver tűzkész lesz. Az olcsó előállítás nem csak az első irányzéknál látható, hanem a csőfartömbnél is. Igen, a csőfartömb műanyagból van! Ez a régebbi Hunter 440 -eseknél még acélból volt. Egy gyárilag 7,5 J-os fegyver esetén még elfogadható a műanyag csőfartömb alkalmazása, de egy 25 J-os fegyvernél már igen kellemetlen meglepetés!

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440
Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

Biztosítása

Manuális biztosítással rendelkezik, mely a sátorvason belül az elsütőbillentyű előtt található. Az S-F jelölés alul a sátorvason található. Hátsó pozícióban van bebiztosítva, azaz így nem lehet vele lőni. Véletlen lövés ellen biztosított, tehát nem lehet feszteleníteni, csak ellőni a feleslegesen felhúzott lövést. Sokadszorra kitárgyalt eszement megoldás sátorvason belülre elhelyezni a biztosítókart. Emlékezzünk csak vissza, mit mondott unos-untalan a lövészetvezető? Sátorvason belül nem matatunk, csak akkor, ha célra tartjuk a fegyvert, és lőni szándékozunk. És ezt nem véletlenül sulykolják az ifjú lövészek fejébe!

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

Elsütőszerkezete, sütése

Gamo fegyverek esetén sok hiba elfogadható lenne külön-külön véve, de a csapnivaló elsütőszerkezete nem. Ha elolvassuk a marketing brosúrákat, azt olvashatjuk, hogy nyomáspontos, sőt még időnként két szakaszosnak is titulálják, ami gyakorlatilag az előhúzásos elsütőszerkezetek megfelelője. Döbbenet! Persze aki marketingleírások alapján vásárol... Az elsütőszerkezete valójában direktsütésű, vagyis a felhasználó elkezdi óvatosan húzni az elsütőbillentyűt, közben próbálja az irányzékot célon tartani, és csak húzza, húzza... A feszültség növekszik, a fegyvercső egyre inkább remeg. A hétszázát, mi lesz már! Ráadásul az elsütőbillentyű nem mozog finoman, hanem mintha egy sorjás lemez szélén kellene húzni. Reszelősen, akadozva, és közben szépen lassan elfogy az elsütőbillentyű a mutatóujjunk alól, ugyanis olyan bénán van megkreálva, hogy hátrahúzás közben a tusából kilógó szakasz egyre rövidebb lesz. Egyszer csak bármilyen érzékelhető változás nélkül elsül a fegyver. Zörgősen, csattanósan, közben nagyot ránt, a rugó és dugattyú mozgása közben pedig rezonál össze vissza. ...hát persze hogy berántja az ember. Ekkor az elsütőbillentyű már csak az ujjbegyünk közepéig ér. Persze nyugtatjuk magunkat, hogy mi vagyunk a bénák, és ezt igazolva is látjuk, amikor homokzsákra feltámasztva, leszorítva, egyes nagyon mellélőtt lyukakat nagyvonalúan nem számítva 8 m-en olyan szórásképet produkálunk, mint azt az Interneten látjuk sportlövőktől. Ja, hogy azt 25-40 m-es távról lőtték ülve? Lényegtelen! Jó ez a fegyver, csak mások nem értenek hozzá. A tévedés lehetőségét magamra nézve is fenntartom. Lehet, hogy egyszer megvilágosulok, és többre fogom tartani a Gamo fegyvereket, mint pl. egy 40 eFt-os HW30S, vagy 30 eFt-os Diana 25D, vagy 60 eFt-os Diana 75, vagy 40-50 eFt-os Feinwerkbau 300S-t... és sorolhatnám. Bizony léteznek olyan légfegyverek, amivel még egy kezdő is tud szépen, magyarázkodás és önkábítás nélkül pontosan lőni, mert lehet velük! Megjegyzem, ha a Gamo akarna, tudna lényegesen jobb fegyvereket is gyártani, csak ugye minek, ha így is vásárolják!

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

Tusa

Ez a másik kiemelkedően jó profilja a Gamonak. Nagyon jó designerei vannak, és hajlandóak extrém formavilágba is belemenni. Mernek játszani a különféle anyagokkal, formákkal. Időnként nagyon nagyot alkotnak, lásd DeltaFox, Lady Recon, de vannak nagy mellényúlásaik is, lásd a használhatatlan Whisper VH. Nem csak a modern formavilág megy nekik, hanem a hagyományos Monte-Carlo tusás fegyverek is. Ezek kialakítása kidolgozása, minősége igen jó, már-már vetekszik a német Weihrauch fegyverekével. Ennél a fegyvernél is szépen kialakított megmunkált fa tusát látunk, tapintunk. Szükséges helyeken megfelelően érdesítve. Megtaláljuk a lekerekített formájú vastag puha gumi tusatalpat mely praktikus, kényelmes, és kimondottan dekoratív. Szerintem a fegyver formavilágának megalkotásával nyerik meg a gyanútlan vásárlók zömét, és ezért a vásárlókat nem is tudom igazából hibáztatni. Tényleg profik ebben!

Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440
Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440 Gamo Hunter 440

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>