Gamo P900 Spanyol (utolsó módosítás: 2010.02.19.)
Olcsó, műanyag, rugós légpisztoly

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 318 mm 23 mm-el hosszabb a P800-nál
  • Csőhossz: 140 mm
  • Súly: 560 g minimálisan könnyebb, mint a P800
  • Kaliber: 4,5 mm
  • Teljesítménye: 3 J (105 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: direkt sütésű, hobbira még elfogadható
  • Biztosítása: Manuális, és véletlen sütés elleni
  • Új ára: 17 eFt (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)

Bevezetés

Gamó csőletörős pisztolya, a legalsó minőségi kategóriából. Gyártása 1995-ben indult P800 néven (megegyezik a Daisy mod.1140 -el). A P900-as típust 2009-ben hozta ki a Gamo. Gondolom az előd rossz megítélése miatt. Gamo-hoz méltóan a típus javítás kizárólag a design módosításából, és a típusszám növeléséből állt. A P800-ast jelenleg 10eFt ért árulják. Én valószínűleg azt javasolnám, hogy egy kis hozzáspórolással inkább egy Weihrauch HW40-PCA -t vegyenek. A fegyver full műanyagnak tűnik, de persze tudjuk, hogy a burkolat alatt fém dugattyúház, dugattyú, elsütőszerkezet rejtőzik. Tény azonban, hogy amit lehetett, sőt talán egy hangyányit még azon is túlmenően a spanyolok műanyagból készítettek, és ez a P800-hoz képest nem javult. Igénytelen kezdő felhasználónak, aki a telken a sufniban egy szögre akasztva tárolja a pisztolyt, és maximális célja, hogy a padra kipakolt romlott krumplikat, üres sörösdobozokat lője halomra, annak ez álmai fegyvere, és még azon sem kell aggódnia, ha tavasszal beleejti egy nagyobb pocsolyába, amit aztán pár nappal később talál csak meg.

Markolata nagy, viszont a hüvelykujj részére kialakított hely kicsi. Így fogása kicsit kényelmetlen, de a Gamo Whisper VH óta tudjuk, a kényelmes használható fogás nem tartozik a cég fontos kritériumai közé. A fegyver markolata két héjból áll, melyet sok csavar tart össze. A burok eltávolításához gyakorlatilag mindent le kell szerelnünk a fegyverről, még a hátsó irányzékot is. Ezután tudjuk óvatosan leszedni az egyik oldalt, de figyelem, az elsütő szerkezet hajlamos ilyenkor atomjaira hullani, mely hatását a repülő rugók még élvezetesebbé teszik. A szétszedés élményét én megspórolnám mindenkinek, ha utána még össze akarnák rakni a pisztolyt.

Gamo P900 Gamo P900 Gamo P900

Irányzék

Full műanyag nyílt irányzékkal rendelkezik. Szerencsére a Gamo nem nyomott a műanyag markolathéjba távcsősínt. A hátsó irányzék csak vízszintesen állítható csavarhúzóval. Függőleges irányban csak tűreszelővel lehet egyszer. A hátsó irányzék sárga sziluett lapja valami borzalom célzáskor. Annyira rikító, hogy a célt nem látja normálisan az ember, az első irányzékot meg annyira sem. Ha egy ilyen fegyverrel kellene lőnöm, első dolgom egy fekete szigetelőszalag felragasztása lenne erre a sárga lapra.

Gamo P900 Gamo P900 Gamo P900

Fegyver töltése

A fegyver közepes erővel húzható fel, a rövidke fegyvercső hátrahajlításával. Annak ellenére, hogy teljesítménye a 3 J-t sem éri el, a fegyver felhúzása nem mondható könnyűnek. Egy általános iskolás gyerek tuti nem húzza fel, ide csuklóból kell erő. Ez köszönhető a fegyver rövid csövének, és a műanyag csőfartömbnek. Ezután a csőfarba a lövedék könnyen betölthető. A csövet visszahajtva a pisztoly tűzkész állapotba kerül.

Gamo P900 Gamo P900 Gamo P900

Biztosítása, sütése

A fegyver manuális biztosítással rendelkezik. A biztosító szerkezet kapcsológombja a markolat és a sátorvas találkozásánál található. Jobb oldalon benyomva van kibiztosítva a fegyver, azaz tűzkész állapotban. Ezt egy - csak felülről látható - kis piros csík jelzi a bal oldalon. A manuális biztosítás az elsütőbillentyűt blokkolja. A fegyver véletlen sütés ellen biztosítva van, vagyis feszteleníteni csak "földbelövéssel" lehet.

A fegyver sütése meglepő módon elfogadhatóvá sikeredett. Ez azt jelenti, hogy a fentebb említett feltételezett vevőkör igényeinek eleget tesz, globálisan mondva hobbi felhasználásra még elfogadható. Lövéskor közepeset ránt, egy alig 3 J-os légpisztolytól az ember jobbat várna, de ebben benne van az ultra könnyű kivitel is, ami alig több mint fél kiló. Gyakorlatilag szinte nincs tömege a rugó erejéhez képest. Lövéskor szerencsére nem rezonál, vibrációmentes. Ez jellemzően a kis teljesítményű és rövid rugónak köszönhető. Az elsütőbillentyű élesen sorjás. Vásárlás, vagy ajándékba kapás után az első ezeket a sorjákat lereszelni, és nem csak az elsütőbillentyűről.

Gamo P900 Gamo P900 Gamo P900

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>