Gamo DeltaFox (utolsó módosítás: 2010.01.15.)
Hétvégi teleklövészet légpuskája - spanyol gyártmány

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 940 mm
  • Csőhossz: 400 mm
  • Súly: 2,1 kg
  • Kaliber: 4,5 mm huzagolt cső
  • Teljesítménye: 7 J (160 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; mechanikus, nyúlós, könnyű
  • Új ára: 25 eFt

ÚJONNAN AKCIÓSAN 19.900,- Ft! Z-Shops fegyverboltból!

Gamo DeltaFox

Kis, kifejezetten könnyű csőletörős légpuska, mely gyárilag 7,5J-ra tervezett, ergo arra tervezték, és gyártották, amire használni fogjuk. Nagyon tetszetős modern formavilága van, és ez kivételesen teljesen ergonomikus. Nagyon kényelmes a fogása felnőtt, és gyerek kéznek egyaránt. A fegyver külsőleg szinte teljesen műanyag borítású. Ez a fegyverápolás miatt előnyös. Gyakorlatilag nem igényel rendszeres karbantartást.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox
Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

A fegyver töltése

A fegyvercső merevített vastag (20mm) műanyag külső csőburkolattal készül, ami meggátolja a cső rozsdásodását, és kényelmes fogást biztosít a csövön a fegyver felhúzásához. A fegyvert viszonylag könnyű felhúzni, középiskolás gyerek számára már teljesíthető feladat. Kisebbeknek javaslom inkább a Diana 25-öt, Slavia 624,625-öt, Haenel Suhl 300-at, Weihrauch HW25-öt... A könnyű felhúzás mellett meglepően erős légpuska a maga 7J teljesítményével. A csőfarba kényelmesen betölthető a lövedék. A fegyver csőletört állapotban sütés ellen automatikusan biztosított. Ez azonban csak addig érvényes, míg vissza nem zártuk eredeti helyzetében. Ekkor ha ismét megtörjük a csövet, már elsüthető a fegyver!

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

A csövet minimálisan megtörve - úgy, hogy a csőfartömb rögzítő ék kipattan - a fegyver főrugója még nincs megfeszítve, de a csőfar kiemelkedik, így bármikor ellenőrizhetjük a töltetlenséget. Ekkor azonban a fegyver elsüthető, tehát előtte kötelező bebiztosítani! A fegyvert célszerű lőálláson kívül bebiztosítva ilyen állapotban vinni ha nincs fegyvertokban. Ezzel a környezetünk számára is nyilvánvaló a fegyver bebiztosított állapota.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

Irányzék

A fegyvert nyílt irányzékkal szerelten kapjuk. Az első irányzék a csőköpennyel egybeöntött fix műanyag, melyet állítani, eltávolítani csak roncsolásos módszerrel lehet, vagyis csak egyszer! A hátsó irányzék két irányban mikrométeresen állítható. Ez az irányzék azonban eltávolíthatósága miatt könnyen el tud mozdulni vízszintes irányban. Túl könnyen! Ez akár 2-3 mm-es elmozdulás is lehet! Ennek eredménye, hogy minden első lövésnél ellenőrizni kell, hogy nem -e mozdult el. Ezen javítani ragasztóval, rögzítővel lehet, csak akkor a legközelebbi távcsőfelszerelést nehezítjük meg, vagy tesszük lehetetlenné.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

A puska rendelkezik 11 mm-es távcsősínnel, melyre távcsövet is szerelhetünk. Arra érdemes odafigyelni, hogy mekkora távcső szerelhető a puskára. Ennek a hossza korlátozott. Egyrészt szemünktől mért távolság 6cm legyen, másrészt A csőletöréskor kiforduló csőfartömb ne akadjon el benne, lásd képeken. A 3-9x40 távcső még éppen elfér rajta. Távcső maximális hossza 280mm lehet. A fegyvernek minimális a visszarúgása, így csak a gyári hibás távcsövek tudnak elpusztulni rajta. Ha alacsony távcsőszereléket használunk, akkor célszerű a hátsó nyílt irányzékot leszerelni. Ez szerszámmentesen lehetséges. A függőleges állítócsavart (anya) teljesen lecsavarjuk, az irányzék acéllemezt megemelve kihúzzuk, a függőleges állítócsavart meg a csövet kicsit megtörve, oldalra kicsúsztatjuk.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox
Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

Sütése, biztosítása

A sütése a Spanyol fegyvereknél megszokott nyúlós vacak megoldás. Ennél a fegyvernél azonban nem annyira zavaró, mivel a fegyver visszarúgása csekély, illetve az elsütőbillentyű könnyen, finoman jár, nem olyan reszelősen, mint legtöbb márkatársa. A fegyver egészen csendes, hangtompítót nem igényel, de nem is lehet rá kulturáltan szerelni.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

Kétféle biztosítással rendelkezik. Egyik, a már korábban említett csőletöréskor automatikusan működő sütés elleni, a másik manuális, a Gamonál megszokott elsütőbillentyűt rögzítő billentyű, mely a sátorvason belül az elsütőbillentyű előtt található. Hátrahúzott állapotban bebiztosítva van. A fegyvert nem lehet feszteleníteni, csak lövéssel.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

Tusa

Belül üreges merevített pisztolymarkolatos tusával készül. Nekem kivételesen nagyon tetszik ez a kialakítás! Kényelmes a használata, jó a fogása, időjárásálló, nem igényel extra karbantartást. A tusa belső részén találunk egy ragasztott címkét, ami a gyártás dátumát tartalmazza.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox
Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

Extra meglepetés a leszerelhető fémmerevítésű vastag gumi tusatalp! Kifejezetten minőségi elem! A gumi tusatalpat mér azért is nagyon kedvelem, mert a fegyvert letámasztva, nem tud elcsúszni.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

Tok, és fegyverápolás

A tusát három csavar tartja, ám ennek fejkialakítása nem a megszokott hatlapfejű imbuszkulcs, hanem csillag alakú. Ennek eltávolításához rendelkeznünk kell egy hosszú szárú T25 -ös csillag imbuszkulccsal. A bit megoldás csak akkor megfelelő, ha a bit foglalata kellőképpen vékony, hogy a sátorvason kialakított lyukba (10,7mm) beleférjen. A csavarokat nehéz megnyitni, mivel kék gyurmaszerű csavarrögzítővel kenték be. (Ha valaki tudja mi ez az anyag, hol kapható, kérem írja meg E-mailban! Ez nem keményedik meg, mint az általam ismert kék csavarrögzítők, hanem plasztikus marad! A CZ200S állítócsavarját is ezzel rögzítik gyárilag.) Vigyázat, a csavarokat rendesen meg kell húzni, de nem durván megtépni, elvégre műanyag a tusa!

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox
Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

A tusát időnként - fél évente, évente - szükséges leszednünk, mert az elsütőszerkezetet, és a dugattyút itt tudjuk zsírozni, olajozni. A szerkezetet tisztítani. A fegyver lényegi elemei acélból készültek. A tok végén a műanyag védőkupak könnyen lehúzható. Szerepe kizárólag a szebb megjelenés, és a por-kosz elleni védelem. Tusa visszaszerelésekor ne felejtsük előtte visszacsúsztatni a helyére. Karbantartáskor ne feledjük a csőfartömb csavartengelyét, és a rögzítő éket megkenni, az O gyűrűt olajos ronggyal áttörölni.

Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox
Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox Gamo DeltaFox

Összességében egy nagyon jó hobbilégpuska, mely kicsiknek, nagyoknak egyaránt élmény gazdagon használható. Ára megfizethetően alacsony 25-30eFt, karbantartást szinte nem igényel.

Linkek:

Gamo fegyvergyár - Gamo DeltaFox
CO2Air.De - Gamo DeltaFox
Z-Shops fegyverbolt - Gamo fegyverek
Daisy fegyverbolt
GunBox fegyverbolt

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>