FÉG GPM-D2 (utolsó módosítás: 2008.01.04.)
4,5mm CO2 verseny-légpisztoly 7,5J (Magyar)

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 425 mm
 • Csőhossz: 260 mm
 • Súly: 1,1 kg
 • Kaliber: 4,5 mm
 • Teljesítménye: 4,5 mm esetén: 4,5 J (130 m/s)
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SAO; előhúzásos, állítható húzóerő mindkét zónára, és a hossza.
 • Ára: 20-60 eFt

FIGYELEM! Ehhez a fegyverhez alkatrész már nem szerezhető be!
ATTENTION! Component already cannot be obtained for this modell!

Bevezetés

Eredetileg ez egy 10m-es versenypisztoly, melynek két közismert típusával találkozhatunk, a D1, és D2-vel. Tokja teljesen megegyezik a CLG-62 légpuskával. ...És szívfájdítóan szinte ugyanaz a fegyver, mint a CZ-260 -as Cseh légpisztoly!
A D1-nél a lövedék betöltése egyből a csőfarba történik, a D2-nél pluszban van egy kis alumínium vályú a lövedéknek. Kényelmesebb a töltése. Egyéb változtatások is voltak, csak ezek nem köthetők típusjelzéshez. Az elején a felhúzó kar alatt volt egy másik szintén acéllemez kar, mely egy automatikus biztosítás volt. Ezzel sok probléma járt együtt, ezért megszűntették. Az első irányzékból két változat van. Egyik egy alumínium ház, melyből egy rugós megoldással áll ki az acélirányzék. A másik a full acél irányzék, melyet a csővégen kialakított 8mm-es prizmára rögzítettek. Ez utóbbi a rövid csövű verzióra volt jellemző. Ennek már volt árnyékolója is szintén acélból. Az ütőműnél - szelepszárnál is történtek finomítások. Ezeket a CO2 légfegyvereket a Fég gyártotta. Utódcége a FégArmy, mely 2008-ban tűnt el. Manapság már csak használtan lehet ilyen pisztolyt venni, de szerencsére gyakran előbukkan egy-egy darab. Ár szempontjából nem is az számít, hogy D1 vagy D2, hanem az állapota! Lepusztultabb egyedeket már 20-30eFt-ért is lehet kapni, de a szebb darabokért 40-60eFt ot kell adnunk. Célszerű csak akkor venni ilyen fegyvert, ha van alkatrész utánpótlásunk, mert kapni már nem igen lehet. Legkritikusabb alkatrész a szelepgolyó alatti fehér tömítőgyűrű, és a szelepkiszúró tüske.

Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2

Co2 patron csere

A FÉG GPM - hasonlóan mint a Lov21, 8g-os közönséges szódáspatronnal működnek. Egy doboz (10db patron) ára 170,- körül mozog! Kapható pl. CBA-ban, de sok ABC is tartja! Különlegessége, hogy betétes, cserélik! Nem kell kukába dobálni a kiürült patronokat, ami anno engem a Crosmannál nagyon zavart. CO2 cserekor meggyőződünk a bentlévő patron, vagy patronok ürességéről egy üres próbalövéssel. Ha nincs benne már nyomás, akkor a 24-es villáskulccsal óvatosan kitekerjük a patronházat, és kicsúsztatjuk a CO2 patront. Különböző hosszúságú patronház van, egyikbe egy, másikba kettő patron fér. A duplapatronosnál középen van a kétirányú kiszúró tüske, Az egyesnél a szelep felé tegyük a kiszúrót. Ha csak duplapatronosunk van, akkor is tölthetünk be csak egyet, ekkor az egyik ürest hagyjuk benne. Erősen javasolt, a patronszáj, a kiszúró tüske, és az O gyűrű fegyverolajozását betekerés előtt. Betekerés előtt az ütőművet fel kell húzni a bal oldali karral. (Ha ezt elmulasztjátok, a betöltött CO2 patron teljes tartalma a csövön át távozik. A szelepgolyót ugyanis a nekinyomódó szelepszár nyitva tartja...) Ezek után az új patront tartalmazó patronházat óvatosan betekerjük. Ha kiszúrja a patronokat, akkor hallani lehet egy halk szusszanást, és a tartály lehűl. Ellenőrzésképpen üresen lövünk egyet.

Ha az O-gyűrűvel van gondotok, akkor célszerű Budapesten a Szinyei Merse utcában venni, ami CO2 álló (anno 14 Ft volt darabja). Mintát kell vinni, megmérik és mindenben segítenek.

Pontos cím: O-RING Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1063 Budapest, Szinyei Merse P. u. 14. Tel.: 1/269-0996, Fax: 1/302-5361, H-P: 8.30-16.00

A fegyver tokja

A CZ200 tokja megegyezik a FÉG CO2-es szériájának tokjával, mivel volt egy Walther közös ős. Feltételezhetően licensz problémák miatt a rendszerváltás után azonnal leálltak a gyártásukkal.

Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2

FÉG GPM-D2 gyerekkarabély változata

Egy ideje keresem a megfelelő gyerek-sportlövő puskát. Nagy utat jártam be, és lépésről lépésre előrébb jutottam! Volt ami szuper volt, nagyon tetszett a fiamnak, csak én nem voltam vele kibékülve - lásd: Crosman 2250b -. Volt ami nekem nagyon tetszett, de a gyerekeknek nem tetszett - Baikal IZH61. A legutóbbi Crosman 781 már szinte tökéletes volt! Fiam visszasírta a C2250b könnyű tölthetőségét... Nos, folytattam az agyalást! Picit megtorpantott a nemrég piacra dobott Crosman 2300S sorozat volt, melyet már 4,5mm-es csővel is lehet venni, ráadásul a Crosman honlapján lehet egyedi igény szerint összeállítani a vágyott puskát! 30-40eFt körül jött volna ki az általam összeállított puska - természetesen 4,5mm-es Walther Lothar csővel! Sajnos ez csak USA-ban kapható. Hozzájutottam egy GPM-D2-höz... és elindult a tervezés! Adva van egy szuper verseny-légpisztoly. Gyerkőcök számára a pontossága még puskának is elegendő! Nem kell mást tenni, mint tusát faragni hozzá, távcsövet tenni rá. A tusát Maranti fából készítettem, dió páccal. A tusa csak kísérleti darab volt, ezért a kinézet nem volt szempont, csak a gyors megvalósítás, és tesztelés, no meg ha nem jön be, ne legyen veszteség. A Maranti egy trópusi fa. Közepesen kemény, igen porózus, melynek köszönhetően igen könnyű, 2,2 kg. Nehéz vele szépen dolgozni, de erre a célra megfelelt. Hossza hangtompítóval 70 cm lett.

Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2

Távcső felszerelése

A távcső rögzítése a legkeményebb mutatvány! Egyrészt a GPM-nél, mint ahogy a CLG-nél, nincs távcső rögzítésre kialakított hely! Persze anno létezett rá aluszerelék, amit a csőre lehetett rögzíteni, de azt manapság már nem igen adja el külön senki! A szerkezet képeknél látható egy példány. Erre született egy egyedi alu megoldás. Jelentkezett viszont egy újabb probléma! A felhúzó karnak immáron útban van a távcső!!! A felhúzókar tulajdonképpen egy 1,5mm vastag acéllemez. Ne próbáljátok meghajlítani, mert abban a pillanatban eltörik! Kell szerezni egy 1,5-2mm vastag vas, vagy réz lemezből egy 33x74mm -es lapot. Azt ki kell fűrészelni, fúrni reszelni. Én a teszthez 2mm-es alu lemezt használtam, de az hamar kopik, hosszútávra nem megfelelő.

Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2

Szelep szerelése

Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
 1. A szelep alkatrészei sorrendben, és a megnevezések.
 2. Itt látható az egy (felső) és a kétpatronos változat.
 3. Látszik a szelepház (jobb felül) a villáskulcs (24-es), és az egypatronos támasztéka, patronja, és az egyes kiszúrótű.
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
 1. Szelepház a golyóval. Ez a 'golyós' fele megy a fegyver tokba.
 2. Összeszerelve. Az alucsavart nem szabad erősen meghúzni!
 3. Szétkapva. Az itt látható sorrendben vannak az alkatrészek.
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
 1. Szelepház, szelepgolyó alátét, szelepgolyó, gázvezérlő rézgyűrű, szelepgolyó tartó rugó, alumínium csavar - szelepülék (ezen lévő o gyűrűnek csak lötyögésgátló és menetvédő szerepe van)
 2. Először a szelepgolyó alá való keményműanyag alátétet helyezzük el egy ceruza segítségével.
 3. Ceruzára könnyen rámegy a gázvezérlő
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
 1. Ceruza segítségével bepottyantjuk a gázvezérlőt. Furatok vagy alsó cakkozás alul legyen.
 2. A rugót + szelepüléket becsavarjuk...
 3. Illeszkedő csavarhúzóval ütközésig betekerjük, de NEM húzzuk meg! A rúgónak csak abban a pillanatban van szerepe, amikor kiszúrjuk a patront. Utána már a tartály nyomása tartja zárt állapotban a golyót.
Fég GPM-D2 Fég GPM-D2 Fég GPM-D2
 1. Összeszerelés után próbáljuk ki, hogy a golyó nem szorul-e! Nem szabad neki szorulni, picit sem!
 2. Ez akkor lehet hasznos, ha nyomás van a tartályban és le akarjuk engedni. A szelepházat a tartállyal együtt óvatosan kitekerjük a fegyvertokból...
 3. Rátekerjük ezt a nagy anyát. Oldalán van egy furat... ott fog lefújni, miután az anyát betekerjük. Az abból kiálló szelepszár nyomja meg a golyót, nyitja ki a szelepet...

Linkek

Muzzle.De MAFEG GPM-D2

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>