Weihrauch HW30S (utolsó módosítás: 2010.03.13., 2. kiadás)
A családi hobbifegyver - Mellrichstadt, Németország

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 985 mm
  • Csőhossz: 395 mm
  • Súly: 2,5 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 7,5 J (170 m/s). Engedéllyel kapható: 9 J (190 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos, állítható sütés ellenállása, és pozíciója. "Rekord"
  • Új ára: 50 eFt (Z-Shop fegyverbolt tájékoztató ára.)

Bevezetés

Ez tipikusan az a fegyver, amit interneten nézegetve sokan egy junior (16-18 éves fiatalok) modellnek gondolnak. Ahogy az ember kézbe veszi, kiderül, hogy ez nem pontosan ingaz! A tusa előagyának vastagsága, a válltámasz hossza, a markolat és az elsütőbillentyű mérete eleve jó fogást biztosítanak egy felnőtt számára, ám egy gimnazista is megbirkózik vele. A súlya kellemes. Összegészében egy igen praktikus hobbifegyver. A fegyver a legapróbb részletekig minőségi kidolgozás, minőségi agyagok. A HW30S-et 1976.-tól napjainkig gyártják, mely során sok módosításon, jobbításon esett át. Fontos odafigyelni a vásárláskor, ugyanis kizárólag az "S" változatot érdemes megvenni! Ennek két változata van, a normál nyílt irányzékos,...

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

...és a fénygyűjtős "TruGlo" nyílt irányzékos változat. Ez utóbbi szerepel az alábbi képeken. Itt mindjárt felfedezhetünk egy módosítást, mely az elmúlt két év alatt történt. Az előagy vége az újabbaknál felfelé ívelt, lásd felső képek. Az itt alul látható TruGlo-s változat a régebbi széria.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Összehasonlítás

Hasonló méretű rugós légfegyverek összehasonlítása látható az alábbi három képen. Felülről lefelé haladva az első képen, HW30S, BSA Lightning (hangtompítós, gyárilag 30J), és egy kis Diana (Milbro-Diana 70 G76) mely kifejezetten ifjúsági (általános iskolás) puska a maga 4 J-os teljesítményével.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Irányzék

A HW30S-t két féle nyílt irányzékkal kérhetjük. Hagyományos, és fénygyűjtős "TruGlo" irányzékkal. Az első két képen az első irányzék két változatát láthatjuk a fegyvercső végére gyártott szereléksínen. A hagyományos változat előnye, hogy a célgömbben lévő cél ringek cserélhetőek - akár magunk is készíthetünk belőle. Ezzel változtathatjuk az első irányzék méretét, formáját. A TruGlo változatnál nincs lehetőségünk variálni. Ennek előnye a sötét háttérbe való célzás világos lőállásból, vagy szürkületi időben. Jellemzően ott jó, ahol a távcsövek szálkereszt világítását használnánk. ...vagyis a fehér holló kategóriája. Korábban én is TruGlo párti voltam, de már nem azt választanám. Talán még előnye, hogy a kezdő ifjúságnak könnyebb elmagyarázni az irányzék rendezését egy TruGlo irányzék esetén, ahol ugye az első irányzék egy piros pötty, a hátsó pedig két zöld pötty.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

A hátsó irányzék is természetesen különböző a két variációnál. Normál változatnál a hátsó irányzék kivágása négy különböző méretben állítható a hátsó fémlap elfordításával. TruGlo esetén ilyen állítási lehetőség nincs. Itt is látható a régebbi (felső), és az új (alsó) tusa kialakítás. A hátsó irányzék mindkét esetben kézzel könnyen szabályozható, a beállítás jellemzően nem mászik el.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

A puska szabványos 11 mm-es távcsősínnel rendelkezik. Egyben a szerelék elmozdulását megakadályozó rögzítő furatot is tartalmaz, 2 darabot. A tusa pofadéka nem állítható, de ha 32-42 mm-es frontlencsés távcsövet használunk alacsony szerelékkel, akkor pont megfelelő a tusa. Mint minden csőletörős légpuskánál, úgy itt is korlátozott a felszerelhető távcső hossza. Mivel ez egy rövid légpuska, itt ezen nagyobb hangsúly van. Lényeg, hogy a csőletöréskor kiforduló csőfartömb a távcső előtt legyen.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

A két nyílt irányzék variáció tipizált csereszabatos termékek. Könnyen cserélhetőek. Egyben megvan a lehetőség, ha kizárólag távcsövet használunk, akkor pár mozdulattal leszerelhetjük az első, és a hátsó irányzékot.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Fegyver töltése

Hagyományos csőletörős légpuska, automatikus rugós csőfartömb rögzítéssel. A csőletörés igen könnyű. A csőfartömb igen passzentosan van rögzítve, finoman működik, nem szorul, de semmi kotyogást nem tapasztaltam. A csőletöréskor a dugattyút hátramozdító kar osztott, ami tökéletes felfekvést biztosít a dugattyún. Ennél a megoldásnál a toló kart alul meg kell támasztani. Legtöbb esetben ezt a tusával oldják meg, ami számomra - lévén még a keményfa sem elég masszív - nem egy szimpatikus megoldás. Itt ezt remekül oldották meg. A tusa első rögzítő csavarja alatt egy csúszó fémtámaszt alakítottak ki. Lásd karbantartás rész 54-es kép "D".

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

A (fegyvercsövet) felhúzókart ütközésig hátrahajtva a dugattyú hátsó pozícióba mozdul, ezáltal a mögötte lévő rugó összenyomott állapotba kerül. A hátsó pozíció elérésekor egyben az automata biztosítás bebiztosított állapotba kerül. A dugattyút ebben a helyzetben rögzíti az elsütőszerkezet. A fegyvercső hátrahajtásával a csőfartömb kifordul, így a csőfar kényelmesen hozzáférhetővé válik a lövedék betöltéséhez. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a fegyvercső belülről is igen kényelmesen tisztítható. A fegyvert feszteleníteni úgy lehet, hogy csőletört állapotban a fegyvercsövet megmarkoljuk, a fegyvert közben kibiztosítjuk, az elsütőbillentyűt meghúzzuk. A fegyvercsövet óvatosan visszaengedjük.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

A leszedett tusa alatt láthatjuk a fegyver felhúzásakor, és lövés leadása utáni állapotot. Az első képen a csőletört fegyvert láthatjuk a tolókar, és dugattyú hátsó pozícióban van. Második képen a cső vissza lett hajtva, azaz a csőfartömb zárt állapotban van, a tolókar elöl van, de a főrugó megfeszített állapotban a hátsó állásban elsütőszerkezet által blokkolt dugattyúban. A harmadik képen a fegyver fesztelenített állapotban pihen. A dugattyú elöl, a főrugó fesztelenítve van.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Biztosítása

A fegyver automata biztosítóval rendelkezik, melyet minden lövés előtt ki kell biztosítanunk. Ezt a negyedik lövés után már reflexszerűen végezzük, mivel a hüvelykujjnak egy rövid kényelmes mozdulat a kibiztosítás. Jobbkezesek előnyben vannak, ugyanis balkezesek számára ez egy picit kényelmetlen, átfordítani a biztosítórudat meg nem lehet. A biztosító szerkezet kapcsoló rúdja a fegyvertok végén vízszintesen helyezkedik el. Ha a piros vég kilátszik (jobb oldalon), akkor ki van biztosítva, vagyis tűzkész a fegyver. Az automata biztosítás nem az elsütőbillentyűt blokkolja, hanem a dugattyút rögzítő reteszt.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Elsütőszerkezete, sütése

A HW30-as típusnál csak a HW30S készül Rekord elsütőszerkezettel. Ez a hobbi kategóriában igen jó, minőségi elsütőszerkezetnek számít. Sütése kétzónás, nyomáspontos. Sütés ellenállása, és pozíciója állítható. Az előhúzás finom, majd a sütés kb. 0,5 - 1 mm -es, ami tökéletesen jó. A sütés ellenállását az "A" csavarral állíthatjuk, mely a sátorvason belül, az elsütőbillentyű mögött található. Ha ezt a csavart látjuk, akkor biztosan "Rekord" elsütőszerkezetű a Weihrauch fegyverünk. Betekerve az ellenállást növeljük. A sütés pozícióját a "B" csavarral állíthatjuk. Vigyázzunk, ne állítsuk túl rövidre, mert az balesetveszélyes, mivel véletlen sütést eredményezhet. A fegyver sütéskor minimálist rúg, és az is igen rövid idejű, egyenletes, kizárólag csőtengely irányú, nem rezonál egyáltalán. A minimális visszarúgás meg kezdők számára is jól reagálható. Lövéskor nem hangos. A lövés a középáras fegyverek között kimagasló élményt nyújt. Az "F" -es változat csőtorkolati energiája súrolja a 7,5J felső határát, igen jól csökkentették a teljesítményt rugóvágással. Javasolt lövedék kis távolságra 10-20m JSB Exact Express, távolabbra JSB Exact. Ha új, középáras hobbi csőletörős légpuskában gondolkodik valaki, akkor az új termékek közül nem érdemes más alternatívában gondolkodni!

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Az elsütőszerkezet működése ezen a kis kilincsművön "D" múlik, ami a kerek lyukon át megfigyelhető. Az első képen felhúzott, bebiztosított állapot látható, a két felület nem is érintkezik. Második képen már kibiztosítva látjuk. Harmadik képen lövés után, azaz itt a fegyver már fesztelenített állapotban van. Ezt a felületet szükséges időnként zsírozni.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Tusa

A puska bükkfából készült Monte Carlo tusát kapott. A tusa szép ívelt formájú fém sátorvassal, és vastag puha gumi tusatalppal. A tusa egyaránt jobbkezes, és balkezes. A fegyver hossza a tusával kellemesen rövid karabély méretű.

A tusát három csavar tartja. Egy alul az előagyon található, kettő meg a sátorvasat tartja, és egyben a tusát is rögzítik a tokhoz. Vigyázzunk, mert az elsütőszerkezet tokjából alulról ki tud esni a tusa rögzítőcsavar anyája. Szerencsére szabvány csavar, ha elveszik könnyen pótolható.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30
Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Karbantartása, Fegyvertok

A fegyvercsövet célszerű cca. 500-1000 lövésenként alaposan fegyverolajjal megtisztítani, majd szárazra törölni. Ezt a műveletet természetesen a tusa leszedése nélkül tudjuk megtenni. Javasolt ezt olyankor is megtenni, ha esőben terepen lőttünk, vagy a fegyverünket hosszabb időre nem használjuk. A fegyvert úgy tervezték, hogy kenés nélkül is tökéletesen működjön, de ettől függetlenül évente egyszer, lehetőleg szezon kezdetekor érdemes tusát leszedve az elsütőszerkezet tengelyeit, "C" kilincsművet, súrlódó felületeit, illetve a henger hátsó részébe egy kis fegyverolajat permetezni. Ilyenkor lehetőségünk van a komplett fémtokot enyhén olajos ronggyal áttörölni. Tusa visszaszerelése után a fegyver felhúzó mechanizmusát kicsit át kell járatni. Sose feledjük, a túl sok olaj megfolyásokhoz vezet, ami onnantól porgyűjtőként funkcionál, ezzel koptatva a szerkezetet.

Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30
Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30
Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30
Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30
Weihrauch HW30 Weihrauch HW30 Weihrauch HW30

Weihrauch t?pusok adatai:

T?pus V0 m/s J S?ly kg Hossz mm Cs?hossz mm ?j ?ra eFt
hw25L 170 7,5 2,1 950 385 46
hw30S 190 10 2,5 985 395 50
hw35 230 14 3,8 1110 470 93
hw50S 250 17 3,1 1030 395 70
hw57 250 17 3,2 1020 360 80
hw77k 290 23 4,0 1020 370 110
hw80k 295 24 3,9 1060 410 95
hw85k 290 23 3,4 1075 410 117
hw90 320 28 4,0 1150 500 150
hw95 290 23 3,4 1075 410 93
hw97k 290 23 4,0 1020 300 100
hw98F 290 23 3,8 1100 410 120

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>