Weihrauch HW-40 PCA (utolsó módosítás: 2008.08.18.)
4,5mm pneumatikus légpisztoly - Mellrichstadt, Németország

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 240 mm
  • Csőhossz: 170 mm
  • Súly: 780 g
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 4 J (122 m/s).
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SAO; előhúzásos, állítható
  • Új ára: 35 eFt (A Daisy fegyverbolt tájékoztató ára.)

A fegyver bemutatása

Ebben a 30-40eFt-os árkategóriában szerintem a legjobb hobbi légpisztoly! Ezt a véleményemet így sok év után, az átírt változatban is fenntartom! Hátrarúgásmentes, illetve pusztán a lövedék hirtelen gyorsulásából fakadó lökésimpulzust lehet érezni. Ez abból fakad, hogy pneumatikus, azaz egy dugattyú segítségével egy légtartályba préseljük a levegőt, melyet a fegyver elsütésekor egy szelepnyitás hatására hirtelen ráengedünk a csőben nyugalmi állapotban lévő kb. fél grammos lövedék mögé. Ezt a lökésimpulzust redukálni lehet az előre beragasztott ólombetéttel, de teljesen felesleges!
A pisztoly túlnyomó részt (tokja, markolata) jó minőségű kompozit műanyag. Ennek előnye, hogy jóval olcsóbb, illetve hogy könnyebb. Hátránya talán, hogy karcolódik, kopik, de ez azért nem egy 100eFt-feletti gyűjtői darab. Sajnos ez a légpisztoly nem többgenerációs fegyver. Ha csak a kézikönyvben leírtak szerint tartjuk karban, azaz a henger mellett olajozzuk csak, akkor kb. 10.000 lövést bír ki! A tönkremenetel az elsütőszerkezet szétkopásával történik, igaz, ez orvosolható, lásd linkeket. Javasolt 1-2 doboz lövedékenként a markolathéjat óvatosan leszerelni (nem a biztosítós oldalon, vigyázva a két rugóra, lásd képek!), és belül a csúszó alkatrészeket, illetve a tengelyvégeket alaposan bezsírozni, hozzáférhetetlen részeket beolajozni. Így meg tudjuk hosszabbítani fegyverünk élettartamát. Szerintem érdemes! Emellett a használati útmutatóban írt dugattyú olajozását sem szabad elfelejteni. Ezt célszerű 500 lövésenként elvégezni. Javaslom a léghengert kívülről is áttörölni olajos kendővel, így sokáig szép marad. Ha igazán időtálló strapabíró pisztolyt szeretnénk, akkor a HW-75 PCA az alternatíva, melynek ára majdnem háromszorosa a műanyag változaténak, 100eFt, de ez full acél, műanyagot nem tartalmaz. Ez mondjuk a súlyában is megmutatkozik! Térjünk vissza a HW40-hez...

Meglepően pontos fegyver. A "finom műszer" feelinget nem csak a találati eredmény mondatja velünk, hanem a rendkívül finom precíz sütés, no meg a lövés hangja - egy rövid szolid pukkanás, melynek hangja profi eszköz érzetét kelti! Két típusa létezik. Egyik a hagyományos céllövő irányzék, a másik a fénygyűjtős. Sportlövők ez utóbbit kevésbé favorizálják, de nekem ez tetszik jobban. A távcső sín szerintem felesleges dolog, mivel pont ezen a felületen kell nagyobb erőt kifejteni töltéskor, és az irányzékot nyomkodni nem egy szerencsés dolog. Automata biztosítású. Létezik ennek kínai verziója is 25eFt-ért a Marksman 2004, de szerencsére rövid volt hazai pályafutása. A kínai változat nem kapható fénygyűjtős változatban, és minőségben sem azonos kategória az eredeti német változattal. Szembetűnőbb különbségei a kidolgozás minősége, rosszabb sütés, és 500-1000 lövés tájékán előforduló lövési nehézségek... Én alapból ha lehet mellőzöm a kínai termékeket a minőségi, és élettartambeli problémák miatt, de ezt nézzétek el nekem!

Linkek:

CO2Air.De HW40
CO2Air.De HW40
CO2Air.De HW40 javítása
Muzzle.De HW35
Daisy fegyverbolt
Z-Shops fegyverbolt
Nimrod Derringer fegyverbolt

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>