Baikal IZH61 (utolsó módosítás: 2009.03.09.)
Orosz táras rugós légpuska - 4. kiadás

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 775 mm
  • Csőhossz: 450 mm
  • Súly: 2,1 kg
  • Kaliber: 4,5 mm
  • Teljesítménye: 6 J (130 m/s).
  • Lövet: 5 lövetű síktáras, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos, állítható
  • Új ára: 30 eFt (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)

Vigyázat, nagyon feeling fegyver!
A cikk olvasása erős vásárlási vágyat ébreszthet!!!

Bevezető

Az IZH 61 egy rugós síktáras 4,5 mm-es légpuska. Testvére az IZH 60-as abban különbözik, hogy egylövetű, és egy picit erősebb. Gyakorlatilag a 60-asból pont a lényeg hiányzik szerintem. Ránézésre egy érdekes formájú puska, ami viszont rövidsége ellenére fantasztikusan kézre áll. Az állítható tusának köszönhetően hosszát be tudtam magamnak is, és kisfiamnak is állítani. A doboza tartalmaz pótrúgót (az Oroszoktól megszokott zsírpapírba csomagolva), tisztítópálcát, és használati utasítást+műszaki leírást. Régebben a kevésbé spórolós időszakukban még adtak hozzá pótdugattyú tömítést és póttárat is, de ezt már sajnos csak plusz pénzért rendelhetünk. Kár, hogy nem gyárt valaki utángyártott tárat. A szerkezet Oroszos, azaz jó minőségű anyagok, technikailag komplex megoldás. Pl.: racsnis oldalkar mint a versenypuskákon. Automatikus tárkezelés. Nem egy erős puska 6 J, de versenyen kívül szórakozásból FT-n még vasnyulat is borított 15m felett. Gyorsan lehet vele egymás után lőni. Meglepően pontos. Hangja nem zavaró.

Irányzék

Gyárilag nyílt, nem fénygyűjtős irányzékkal kapjuk. Kár, hogy nem TruGlo. Az első irányzék cserélhető, azaz mérete, formája változtatható. Hátsó irányzéka két irányban állítható, illetve két méretű kivágás közül választhatunk. Minimális barkácsolással fénygyűjtőssé tehető. Ehhez javaslom a fénygyűjtős pecaúszókat alkatrészként felhasználni. Erre a fegyverre a legjobb legfeelingesebb a nyílt irányzék. Mivel ez a puska többet is tud a 10m-es hobbi lövészetnél, szükség lehet komolyabb irányzékra. Sajnos a fegyver tokja műanyag, így a 11 mm-es távcsősín is az. Ebből következik, hogy bármit rögzítünk rá, erősen kell rögzíteni, különös tekintettel arra, hogy a rugó hatására ne sétáljon le a diopter vagy távcső a sínről. Távcső esetén max. 32-es frontlencsés távcsövet javaslok.

Töltése

Fegyver töltése ennél a fegyvernél nagyon élvezetes dolog. Első lépés a betárazás. A műanyag tárba egyenként behelyezzük megfelelő irányban az 5db diaboló lövedéket. Ide hosszabb pl. kúpos fejű lövedéket is be lehet tölteni. BB -re nem alkalmas. Javaslom, hogy a fegyverhez kapott 1db tár mellé eleve rendeljünk még 7-8 tárat! Előfordulhat, hogy egyik másik tár rendszeresen szorul, azaz a betöltőrúd automatikusan nem tudott felhúzáskor hátracsapódni. Ezen kézzel kell segíteni. A megoldása 3-4x tárürítés. Gyakorlatilag elmondhatom, hogy a kezdetben makrancos puska 150 lövés után kezes báránnyá szelídült.

Baikal IZH61-hez kapható 5-ös műanyagtár 990,- Ft-ért a Z-Shopsban! Telefonálj oda, ha nem találod!

A tárat megfelelő irányban ütközésig betoljuk. Behelyezéskor kattogást lehet hallani, ahogy a belső retesz elmozdul. Az oldalkart a biztonsági reteszt benyomva, hátrahúzzuk. Ez racsnis, tehát nem tud visszacsapódni. Ezáltal feszítjük meg a dugattyú rúgóját, illetve továbbítjuk a tárat - ez esetben az első lövedékhez. Ekkor csapódik hátra a betöltőrúd, ha nem közvetlen tárbetöltés után vagyunk. Ez esetben ugyanis a töltőrúd már eleve hátsó állásban van. Ha a kart teljesen hátra húztuk, vissza tudjuk hajtani míg a biztonsági retesz be nem akad a patentba. Ezzel a mozdulattal a töltőrúddal betoltuk a csőfarba az első lövedéket. A fegyver immáron tűzkész! Nincs biztosítása, tehát lőni kell!

Tár kioldása

Ha a tárat ki szeretnénk venni, a töltőrúd reteszét mely az oldalkar közepénél felette van, előrenyomjuk. Ezáltal a retesz kiakad, és a töltőrudat hátra engedhetjük. A fegyver tokján felül található a tár retesz, amit lenyomva tenyerünkbe pottyan a tár.

Sütés, és állítása

A lövés immáron az elsütőbillentyű mozdításával megtörténik. Nem előhúzásos szerkezet. Viszont nagyon finoman állítható, szinte versenyfegyverhez hasonlóan. Az elsütőbillentyű jobbra - balra állítható. Az első két ábrán látható a három gyári állítócsavar. A gyári megoldás is jó, de jobb ha ezt a három csavart kicseréljük imbuszkulcsosra, és eltérő hosszúságúra. Az A csavar állítja a sütési pontot, azaz hogy mekkorát kell mozdítani az elsütőbillentyűn a fegyver elsüléséig. Én ezt szeretem a biztonságos szinten belül a legrövidebbre állítani. Ezt úgy tehetjük, hogy felhúzzuk a fegyvert, majd biztonságos lőirányba tartva elkezdjük finoman óvatosan betekerni az A csavart. Amikor a fegyver elsül, akkor másfél fordulatot kitekerjük, és kész. Ez a csavar gyárilag 8mm hosszú volt. Túlságosan be kellett csavarni, szinte alig tartotta pár menet. Én ezt lecseréltem egy 10mm hosszú csavarra, melyet csavarrögzítővel a beállítás előtt körbefuttattam.
A B csavar az elsütőbillentyű elhúzásának erejét állítja. Én ezt kis ellenállásúra szeretem beállítani, természetesen nem 0-ra! Ez a B csavar viszont gyárilag túl hosszú. Ezt egy 6mm hosszúra cseréltem, kb. 3-4mm-t betekerve. A C csavar az elsütőbillentyűt rögzíti egy fix tengelyen. Ezt a csavart azért kellett kicserélnem, mert a feje gyárilag hibás volt. Hátrarúgásos a puska, de köszönhetően a jó tusának, illetve a szokatlanul megdöntött dugattyúháznak, a lövés pontosságát csak kis mértékben befolyásolja! Szórásképe jó! Hangja közepesen csendes, hangtompító nem szükséges.

Tusa

A fegyver tusa két részből áll, az előagy + sátorvas + markolat, és a válltámasz. Ez utóbbi, azaz a válltámasz és a markolat távolsága állítható kicsi és közepes távolságra, amit egy kézzel oldható csavar rögzít. A távolság tovább növelhető, mivel a fegyver tokban az anyát lehet két helyre lehet csúsztatni. A válltámasz így 6cm -t mozdítható. Legnagyobbra állítva mérete megegyezik a CZ200 -éval. Amikor az előagyat leszereljük ügyeljünk arra, hogy a három csavar mindegyike különböző hosszúságú. A leghosszabb megy előre a hátsó irányzék bakjához. A legkisebb pedig a felhúzókar oldalán kell. Az előagy üreges. Sokat javít a fegyveren, ha ezt az üreget kitöltjük purhabbal.

Minőségi anyagokból készült szerkezet. A fegyver tusa jó minőségű műanyag. Minden ami fém ezen a puskán, az acélból van. Újonnan a puska még nagyon nyers. Igényli a bejáratást, bekoptatást. Az első 50 lövésnél jelentősen dieselezett, ami később teljesen megszűnt. Eleinte a felhúzókar még nehezen talál a rögzítő patentre, de ez is hamar megoldódik. A fegyver csöve huzagolt, 4,5mm-es acél. 13mm átmérővel. A fegyver tokjánál befogva, illetve egy helyen megtámasztva. A cső végén jobbos menet van. A célgömböt a csővégi műanyag csavar szorítja egy kónuszra. Ha letekerjük a csavart, a teljes célgömb némi noszogatás árán lehúzható a csőről. Kapható 15mm-es réz fűtéscső belső átmérője pont 13mm-es, ami ráhúzható a fegyvercsőre. Ergo könnyen szerkeszthető egy adapter a CZ200, vagy FÉG CLG62 / GPM 15mm-es hangtompítója közé. Itt ott nagy ritkán feltűnik fémtokos változatú IZH 60, 61, sőt a nagyteljesítményű távcsöves 62-es változat is. Sajnos ez az első széria már gyűjtői ritkaságnak számít, és magas áron cserélnek gazdát. A IZH-61/60 a gyártás, forgalmazás során átértékelődött, azaz megtalálta funkcióját. Ez egy olcsó hobbilégpuska, igen ötletes műszaki megoldással.

Linkek

CO2Air.De IZH61
Muzzle.De IZH61
Z-Shops fegyverbolt - ITT kapható!
Baikal fegyvergyár

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>