Keserű Largo - Magyar gyártmány (utolsó módosítás: 2009.11.10.)
Nem engedélyköteles .22-es muzeális hobbipuska

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 1010 mm
 • Csőhossz: 300 mm huzagolt, 450 mm-es 25 mm átmérőjű köpenycsővel, mely egy 180 mm-es hangtompítót tartalmaz
 • Súly: 2,6 kg
 • Kaliber: 5,6 mm + 6 mm Flobert Blanc (startpatron)
 • Teljesítménye: 15-30 J
 • Működése / rendszere: egylövetű, muzeális peremgyújtású, nem engedélyköteles fegyver
 • Sütése: SA; direktsütésű, nem állítható, könnyű sütés
 • Új ára: 19.500,- Ft (A Gyöngysor utcai Keserű fegyverbolt tájékoztató ára.)

Bevezető

A fegyver egy .22-es légfegyver lövedéket lövő, 6 mm-es startpatronnal működő muzeális, nem engedélyköteles fegyver. Amíg tehát a Sniper egy használt kispuskából lett átalakítva, ez teljesen új gyártás. A fegyverhez 10 évig érvényes MKH tanúsítványt (plasztikkártyát) és jegyzőkönyvet kapunk. Igen fontos paramétere, hogy 20 eFt alatti áron került boltokba, amihez immáron mint sokan tapasztaltuk, igen korrekt 6 hónapos garancia tartozik. Az alap cél az volt, hogy egy minél többünknek elérhető árú fegyver készüljön megbízható, strapabíró, és biztonságos tartalommal. Szerintem ez tökéletesen sikerült! A fegyver masszív műanyag tusát, és full acél szerkezetet tartalmaz, nem beszélve arról, hogy sokunk örömére ismét egy remek műszaki megoldást ismertünk meg Keserű Bélától!

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Egy olcsó fegyvernél a fő kérdés, hogy számunkra használható-e, vagy reális határokon belül azzá lehet-e tenni. Ha erre nemmel válaszolunk, nincs perspektívája a portékának. Ennél a puskánál határozott igen a válaszom, minimális kiegészítéssel abszolút használhatóvá tehető. Szigorúan szem előtt kell tartanunk, hogy "a fegyveren olyan átalakítást végezni, mely megváltoztatja annak jellegét TILOS!".

Ha már a szabályoknál tartunk, fontos még, hogy közterületen csak fedetten szabad szállítani, ami az autó csomagtartójában is érvényes. Erre itt is remek, és olcsó megoldás Dobos Jánostól rendelni 112 cm-es légpuskatokot (lásd linkeknél). Sőt, ha megrendeléskor a megjegyzésbe beleírjuk a fegyver hosszát (101 cm), akkor passzentos méretet kaphatunk.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Irányzék, és pontosság

A fegyver kizárólag nyílt irányzékkal rendelkezik. Az első irányzék fix, a hátsó vízszintesen és függőlegesen nagyon finoman szerszám nélkül állítható. Az irányzék mérete, bevágása tökéletesen arányos, jól rendezhető. A nyílt irányzékhoz 2-3 cm-el alacsonyabb a pofadék, de ezt pl. gumiszalagos magasító párnával egyszerűen meg lehet emelni, ami ráadásul optikai tuningként nagyon keményen néz ki. Konkrétan tökéletesen illik a fekete műanyagtusás design -hoz.

Pontosságától tartottam, de pozitívan csalódtam. Álló testhelyzetből a szórása 10 m-en 28 mm-volt, ami nagyjából egy 50 Ft-os érme méretének felel meg. Én ezt a fegyvert nem sorolnám a plinker kategóriába. Igaz, pontlövőnek sem mondható, mert azok a fegyverek 7,5J-os teljesítmény mellett produkálnak 30 mm-es szórást 40 m-en. Ezek új ára azonban 300 eFt-nál kezdődnek.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Távcsősín nincs a Largon, de Sniperes tapasztalataim alapján nem is hiányzik. Érdekesség, hogy eredetileg távcsöves irányzékkal, flóbert fegyverként indult a puska tervezése. A távcsősín utólagos elhelyezésére éppen ezért van mód, mivel a fegyver tokja is acélból készült, és a hely is adott hozzá. A fegyver tok tetején a lövedékjárat tömb mögött van 153 mm hely egy távcsősín felcsavarozására + ragasztására. A lövedékjárat tömb miatt, mely 26 mm-t ugrik fel, mindenképp magas szerelékre van szükség.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Töltése

A fegyver töltéséhez szükség van 5,6 mm-es gömblövedékre, és 6 mm-es Flobert Blanc startpatronra. A német H&N gömblövedéket javaslom, ami lehet tiszta ólom, vagy rézbevonatú ólom, startpatronból pedig a szintén német RWS-t. A gömblövedék súlya 1 g/db. A lövedék és a patron behelyezéséhez nem kell segédeszköz. Kezünkkel kényelmesen be tudjuk tölteni, annak ellenére, hogy látszólag nem sok hely van a hátsó irányzék, és a lövedékjárat tömb között.

Ebben a fegyverben az is a magával ragadó, hogy 4-5 mozdulattal pik-pakk tűzkésszé tehető, és a gyártónak van még a tarsolyában pár tökéletesítő ötlet!

A fegyverhez kapunk két speciális kéziszerszámot. A vékonyabb "Kiszúró" a lövedék kilökésére, vagy lövés után a hüvely eltávolításához szükséges. A vastagabb, a végén éles oldalakkal kialakított tisztítóeszköz "Lövedékjárat kalibráló", az elkoszolódott lövedékjárat tisztítására szolgál.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A töltés első lépése, hogy a tokon jobb oldalt található felhúzókart egy mozdulattal ütközésig hátrahúzzuk. A mozdulat hatására a lövedékjárat tömb felugrik, és ezzel együtt az ütőművet is megfeszítjük. Ez volt az a pont, ahol tisztázódott bennem, ezt a fegyvert a fiam nem fogja tudni segítség nélkül használni.
Egy computer mellett gubbasztó, sportteljesítményt fel nem mutató átlag felnőttnek ez nem okoz problémát, de azért komolyan meg kell markolni azt a felhúzókart. Egy tizenévesnek azonban ez egy felnőtt segítsége nélkül megoldhatatlan akadályt jelent, ami persze bizonyos szempontból még hatásos védelem is lehet egy szülői engedély és felügyelet nélküli kipróbálás ellen.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A töltés második lépése, hogy a fegyvert csővel felfelé fordítva előröl, a lövedékjáratba betöltünk 1 db 5,6 mm-es ólom gömb lövedéket. Ezt kézzel kényelmesen betölthetjük. Célszerű a lövedéket annyira benyomni, amennyire csak tudjuk. A fegyvert megfordítva nem fog kiesni, mert picit megszorul. A lövedéket szükség esetén eltávolítani, a segédeszközként kapott kiszúróval, hátulról tudjuk.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A töltés harmadik lépése, hogy a fegyvert csővel lefelé fordítva, hátulról a töltényűrbe 1db 6 mm-es startpatront (német RWS) helyezünk. Ezután a tömböt ütközésig lenyomjuk, melyre az ütőmű ráreteszel. Szükség esetén a felhúzókar ismételt hátrahúzásával a lövedékjárat tömb felugrik. Ilyen esetben a 6 mm-es startpatront egy kés pengéjével ki tudjuk szedni. Javaslom, hogy legyen nálunk erre a célra egy bicska, ami amúgyis egy férfiember kötelező tartozéka.

A fegyver immáron tűzkész állapotban van. Nincs biztosítása, bár a lövedékjárat tömb kiugratásával gyakorlatilag be van biztosítva a fegyver. Nem maradt más hátra, mint célratartás, célzás, és a lövés leadása.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A fegyvert lövés leadása nélkül is lehet feszteleníteni. A felhúzókart félig hátrahúzva kiugrasztjuk a lövedékjárat tömböt, és meghúzzuk az elsütőbillentyűt. Az ütőmű ekkor elműködik, és a fegyverünk ütőműve ezáltal fesztelenítve lesz.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Lövés után, ha a fegyvert nem akarjuk újratölteni, elég a felhúzókart csak félig hátrahúzni, így az ütőmű felhúzása nélkül is kiugrik a lövedékjárat tömb. Látható, hogy a Largonál egy félkör alakban komoly méretű becsapódás történt a startpatronba. Egy igen komoly, masszív ütőszegről beszélhetünk, ami az üresen csattogtatáskor előforduló ütőszegtörést kizárja. A hüvelyen igen jellegzetes, szép, határozott formát ad. A hüvely átlyukasztása gyakorlatilag valószínűtlen. Ennél a fegyvernél elképzelhetetlen az elcsettenés, ami legtöbbször a hüvely perem alatti explozív anyag egyenetlen eloszlása okoz. Ez az ütőszeg ugyanis a startpatron egyharmadát egy csapásra lelapítja.
A kiszúróval előröl, a lövedékjáraton keresztül kilökhetjük a startpatron hüvelyét, vagy ezt egy bicska segítségével is megtehetjük. Fontos tudnivaló, hogy "sportlövészetre" muzeális fegyvert csak engedéllyel szabad használni, ergo mi inkább csak hobbilövészetre akarjuk használni. Ehhez elegendő pár 0,5 literes PET palack, amit nagy móka végigvadászni egy 50 m-es lőtéren. Fiammal ez az egyik kedvenc szórakozásunk.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Kb. 15 lövésenként célszerű a koszolódott lövedékjáratot kitisztítani a tartozékként kapott "Lövedékjárat kalibráló" -val mindkét irányból, majd a kikotort port fújjuk ki. Javasolt fegyverolajjal is kitisztítani, átkenni a lövedékjáratot. Ehhez használhatunk fegyvercső tisztító rudat filccel, vagy pipakefét, vagy pár fültisztító pálcát. Fegyvercső tisztítására igen jó választás a WD40, de fegyverolajnak ne ezt használjuk, hanem pl. Gunex 2000-et.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A fegyver sütése

A fegyver elsütőszerkezete direktsütésű, vagyis egy összecsiszolt ékpár oldásával történik a sütés, melyet az elsütőbillentyű direktben mozgat. Az elsütőbillentyű teljes útja 22 mm. Ebből a sütés nagyjából 12 mm-es elmozdításnál következik be. Biztos ismert véleményem a rugós Spanyol puskák iszonyatos nyúlós sütéséről. Ebben az esetben szerencsére más a helyzet, mivel a Largo gyakorlatilag visszarúgásmentes, így a váratlanul bekövetkező lövéskor nem ránt be az ember, és a fegyver sem ugrik meg. Másik lényeges pozitívum, hogy ebben az elsütőszerkezetben méretes acél alkatrészek vannak, azaz könnyűszerrel lehet állító hernyócsavarokkal kiegészíteni. Ebben az elsütőszerkezetben igen sok lehetőség rejlik.
A Largo sütése teljesen elfogadható, megszokható, és biztonságos. Az elsütőszerkezet egyenletesen mozog, ellenállása elviselhető mértékű, ráadásul könnyűszerrel gyengíthető rugó cserével, de ezzel óvatosan, mivel a biztonság rovására megy!

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A Tusa

A tusa masszív műanyagból készült. A válltámasz belül üreges, de óvatosan rövidíthető, és szerelhető rá gumi tusatalp a két szélén rögzítve. A tusát két komoly M6-os csavar tartja, mely az előagyon, és a sátorvas alatt található. Először tehát a valódi acél sátorvasat kell eltávolítani, és utána a két tokrögzítő csavart kell kitekerni. Mindkét csavar a tokot rögzíti, tehát a fegyvercsövet nem tudja megfeszíteni.

A tusa, az elsütőbillentyű picit nagyméretű kézre tervezett. Nekem (181 cm magasságom) még kényelmes volt. Tetszett benne, hogy a fegyver súlypontja az általam megszokott helyen, nem sokkal a sátorvas előtt található, nagyjából az első sátorvas rögzítő csavarnál.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A fegyver tokja

A fegyver tokja teljesen acél. Megdöbbentő, és jóleső érzés volt mágnessel végigpásztázni az alkatrészeket. A legfantasztikusabb viszont ennek a fegyvernek a belső műszaki megoldása. Zseniálisan egyszerű, biztonságos, és amit ritka manapság, többgenerációs fegyver. Mondom ezt az anyagok felhasználása, a zseniálisan egyszerű műszaki megoldás, és a biztonságosan túltervezett - nem anyagtakarékos - megoldások láttán.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Ütőmű

A felhúzókar hátrahúzásakor egy rugópárt préselünk össze. Hátul egy erősebb az ütőművet működteti, előtte egy gyengébb a lövedékjárat tömb reteszét nyomja előre. Ezt a gyengébb rugót kell a hátsónak lövéskor "legyőznie". Gyakorlatilag egymás ellen dolgoznak.

A sütéskor a hátsó feszített rúgó előrelöki az ütőszeg tömböt. Ha a lövedékjárat tömb zárt állapotban van, és a startpatron be lett töltve, akkor az ütőszeg a startpatron szélén a felületének egyharmadára csapódik. Ellenkező esetben a felhúzó tömbnek adja át az ütést.
Béláék ismét szép csendesen nagyot alkottak! Én mindenesetre gratulálok nekik, és remélem lesz folytatás...

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

A fegyvercső

300 mm-es huzagolt acél fegyvercsöve van. Huzagok száma 6 a légfegyvereknél megszokott 12-vel szemben. A fegyvercsövet rejtő köpenycső 180 mm-t nyúlik túl, és egy acélgyűrűvel záródik, mely le lett hegesztve. Ez a gyakorlatban egy egykamrás hangtompítóként funkcionál. Hatásfoka növelhető lenne még egy közgyűrű behegesztésével. Köszönhetően az egykamrás rejtett hangtompítónak, még zárt helységben sem mondható hangosnak a Largo. Hangja egy normál légpuskalövéséhez hasonlít. A keletkezett hang is jellemzően a lövedékjárat tömb melletti résnél érzékelhető.

Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22
Keserű Largo .22 Keserű Largo .22 Keserű Largo .22

Összegzésként

Pozitívumok

 • Gyors töltés, egyszerű kezelhetőség
 • Full acél többgenerációs fegyver, masszív műanyag tusával, komoly megjelenéssel
 • Olcsó, nagyon jó ár/érték aránnyal (új ára 20 eFt alatt)
 • Elvileg folyamatosan gyártható, ha van rá kereslet

Negatívumok

 • Felhúzókar nehéz működtetése
 • Elsütőszerkezetet szokni kell

Linkek:

Keserű Művek Fegyvergyár
Dobos János - puskatok 112 cm-es
GunBox fegyverbolt
Daisy fegyverbolt
Keserű fegyverek fóruma - Keserű Béla (target) személyes jelenlétével

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>