Milbro-Diana Series 70 G76 (utolsó módosítás: 2010.03.04.)
Az angol Diana, és egy kis történelem...

Műszaki adatok:

  • Származás: Skócia
  • Gyártva: 1971 - 1982
  • Teljes hossz: 940 mm 37in
  • Csőhossz: 386 mm, huzagolt
  • Súly: 1,8 kg 5.3lbs
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 4 J (122 m/s).
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; direktsütésű, nem állítható.
  • Biztosítása: nincs

Milbro története

Milbro fegyvergyár korábbi neve Millard Brothers (Motherwell, Lanarkshire, Skócia). A Milbro név "Millard Brothers," családi vállalkozásból származik, melyet 1887-ben alapítottak. Ennek a vállalkozásnak a vezető alakja David W. Millard volt.

Milbro 1949-ben kezdte a légfegyvergyártást a II. világháború jóvátételeként a Mayer és Grammelspacher társaságtól (DIANAWERK, Rastatt, Németország) 1945-ben kapott gépekkel és berendezésekkel. Milbro egyben megkapta a Diana márkanevet, és a ma is ismert logót, melyen Diana a vadászat istennője látszik feje fölé emelt légpuskával, mellette lerakva az íjat és nyilat. Egyaránt találkozhatunk gyűjteményekben angol, és német gyártmányú Diana légfegyverekkel, melyen ugyanaz a logó szerepel.

Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76

1950-ben a német DIANAWERK újra kezdte a légfegyverek termelését a régi rastatti gyárban, azonban kénytelenek voltak más nevet használni, mivel a Diana név már nem illette mag őket. A német Dianawerk airguns "Original", vagy "Original Diana" -néven árulta a légfegyvereket, míg az angol gyár a "Diana" nevet használta légfegyvereihez.

Miután 1984-ben a német Dianawerk visszavásárolta saját márkanevét és logóját, Milbro értelemszerűen abbahagyta a légfegyver gyártást. Ezzel lezárult a 35 évig tartó angol "Diana" korszak. 1984 után a Diana airguns kizárólag Németországban, Rastatt városban készülnek.

Milbro a gyártott légfegyvereket saját, és a Diana márkanéven forgalmazta. A fegyverek zöme a német háború előtti modellek másolatai voltak, sok esetben még a modell száma is azonos volt. Ez akkor is így volt, mikor a németek újrakezdték a termelést a megszokott modellekkel, ami megegyezett az angolok által gyártottal, illetve sok esetben annak továbbfejlesztett változatai voltak, csak Original, vagy Original Diana márkanéven. Milbro más fegyvergyáraknak is beszállítója volt (Umarex Németország, Daisy USA, Webley&Scott és Phoenix Arms Anglia). Például a Webley Jaguar -t, és a szinte azonos Webley Juniort is a Milbro gyártotta. Találkozhatunk "Milbro Foreign" márkajelzéssel is, melyeket a németek gyártottak Milbronak azokban az időkben, amikor a német márka nem volt közkedvelt Angliában.

Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76

1970-ben a Grampian Holdings felvásárolta a Milbrot, akinek számos vállalkozás volt birtokában (horgászfelszerelés, golf klubok...). A 70-es években Milbro katalógus alapján csomagküldéssel is értékesített légfegyvereket kiskereskedőknek. 1982-ben annak ellenére, hogy náluk volt a híres régi Diana védjegy, leálltak a gyártással, és a régi Dianawerk anyagait, gépeit eladtál a spanyol Gamonak. A megmaradt légfegyvereket egy svájci cégnek adták el, akik csomagküldéssel értékesítettek.

Milbro 1950-óta gyárt légfegyver lövedékeket. A lövedékgyárat később egy volt Milbro alkalmazott Jim Mark vásárolta meg. Milbro lövedékeket mai napig is gyártják Caledonian, Jet, Rhino, Clipper, Match és TR típusválasztékkal Motherwell városában, Skóciában.

Forrás: Dennis Hiller - The Collectors Guide to Air Rifles

Milbro-Diana Series 70 G76

Egy igazi ifjúsági csőletörős légpuska. 1,8 kg-os súlyával, és 940 mm-es hosszával tökéletes gyerekpuska, de még kertvégi hobbilövészetre is alkalmas felnőttek számára. Egy biztos, nagy helyet nem foglal. 4 J-os teljesítménye tökéletesen elegendő 10 m-es hobbilövészetre, emellett a felhúzása nem nehéz, melyet segít a viszonylag hosszabb huzagolt fegyvercső. Direkt sütésű, ami a lehető legegyszerűbb megoldás, de köszönhetően a kis méretnek, és az alacsony rugóerőnek, még így is élvezhető. Visszarúgása csekély. Irányzéka elsődlegesen nyílt irányzék, melynek hátsó irányzéka magasságában mikrométeresen állítható. Vízszintesen a komplett hátsó irányzék sínben történő elmozdításával lehet. Ezt célszerű csavarrögzítővel fixálni. A dugattyúházon található egy ráhegesztett 11 mm-es távcsősín, de ez csak kicsi, rövid távcsőre megfelelő. A fegyver elsődlegesen nyílt irányzékos hobbilövészetre való.

Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76
Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76
Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76 Milbro Diana Series 70 G76

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>