Baikal MP 512 (utolsó módosítás: 2009.08.23.)
A robosztus légfegyver telekre

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1090 mm
  • Csőhossz: 450 mm
  • Súly: 3,0 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 7,5 J (.177 esetén 150 m/s). Engedéllyel kapható "M"-es: 13 J - 18 J
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos.
  • Új ára: 36 eFt (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)
Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

Bevezetés

Rugós csőletörős légfegyver. A gyártó kezdő gyakorlófegyvernek tervezte mind célba lőni, mind sörösdoboz vadászatra. A fenti képen látható, hogy az MP512 -nek négy változata jelent meg. Első a hagyományos fatusás változat, ahol a fa anyaga az orosz fegyvergyártásnál közkedvelt nyírfából készült, és festve lett. A második az általános iskolás gyerek szintjén tervezett műanyag tusás kivitel, melynél szó se róla, az ember megfeledkezik arról, hogy a fegyvert óvni kell. A harmadik a fa tusa átdizájnolt változata, imitálva egy kétrészes tusát, és a válltámasz komolyabb gumitalp véget kapott. Kapható még diófa, bükkfa kivitelben.

Modernized MP-512 Air Rifle

A legkomolyabb módosítás a legalsó negyedik változatnál észlelhető. Full műanyag tusa, de ezt már komolyan megtervezték, talán túlzottan is - ilyenkor gondolok elismerően a Gamo designer csapatára -, csúszásgátló felületek. A csövön fogást alakítottak ki a fegyver felhúzásához, ami nem csak azért jó, mert kényelmesebb, hanem a tenyerünk nedvessége nem érintkezik a fegyver csövével. A tusa anyaga már nem a korábban megszokott műanyagból fröccsöntik, hanem nagy szilárdságú üvegszálas műanyagból. A kisképen látható, hogy már a címképen látható modell is változott. Ezt csak 7,5J -os 4,5mm-es csöves verzióban gyártják, feltehetően a csőfartömb kialakítása miatt, azaz csak ennyit bír. A tusa opcionálisan kérhető hosszállíthatósággal.

A cikkben a címképen legfelül látható fatusás változatot teszteltem. Ránézésre a fa gagyi műanyagnak tűnik, mert valami ritka valószerűtlen világosbarna színre van pácolva, vagy akár festve.

A fegyver mérete robosztusnak tűnik, de súlyra kellemes. Működése, meg minden aki rajta fellelhető strapabíró anyagból készült, viszont etalon szinten oroszos. Szorul, lötyög, akad, de működik! Miután hosszas "ütés-vágás" közepette az ember bejáratja, bekoptatja, rá kell jönnie, hogy szinte elpusztíthatatlan! Idővel nem fog akadni, szorulni, de az oroszos feeling megmarad. Létezik normál változatban 7,5J alatti, és vadász verzióban "M"-es, mely nem csak 4,5mm-es csővel, hanem 5,5mm-esben is kapható 25J teljesítményben. Tipikusan telekre való hobbipuska.

Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

Irányzék

A puskát mindegyik változatban nyílt irányzékkal szállítják, illetve fellelhető a 11 mm-es szabványos távcsősín is. A nyílt irányzék mikrométeresen állítható. Robosztus megoldású, fémből készült.

Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512
Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

Töltése

Hagyományos csőletörős légfegyvernél megszokott módon, határozott mozdulattal ütközésig lehajtjuk a csövet. Oroszosan zörög, kattog, de kényelmesen, könnyen végezhető művelet. Feltételezem a 25J-os változatnál ez kicsit nagyobb ellenállással történik. Arra figyelni kell, hogy a csövet teljesen, ütközésig hátra kell hajtani! A csőletöréskor automatikusan bekapcsoló biztosító az elsütőbillentyűt blokkolja. A biztosító kioldógombja az elsütőbillentyű előtt van a sátorvason belül, ami ritka hülye megoldás! Kibiztosítani az elsütőbillentyű előtti karral lehet, amit hátra kell húzni. Bebiztosítani ugyanezzel a karral lehet, azt előretolva. Ez egy picit nehézkesen működik. Mivel a kibiztosítás egyazon mozdulattal történik, mint a sütés, az automatikus bebiztosítás folyamatos lövöldözéskor nem zavaró.

Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

Sütése

Sütése nyomáspontos, nem állítható. Az elsütőszerkezete viszont igen robosztus, túltervezett, azaz a 25J-os teljesítményt is könnyen viseli!

Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

Csőfartömb

Volt egy széria, ahol az acél csőfartömb helyett műanyaggal próbálkoztak. Ez még a normál 7,5J-os változatnál sem nyújtott megfelelő szilárdságot. Rövid használat után hajlamosak voltak elrepedni, lásd az alábbi képeken az acél és műanyag változatot. A műanyag változatnál látható is a tipikus repedés.

FIGYELEM!
Az első három verzió esetén véletlenül se vegyetek műanyag csőfartömbös változatot! Azt tekintsük ipari hulladéknak! Internetes vásárlás előtt erre fontos külön rákérdezni, és ettől a változattól határozottan elzárkózni!

Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512
Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

Tokja

A tusát három csavar tartja. A fegyver tokját megnézve, láthatjuk, hogy mind a főrugó megfeszítését, mind a dugattyú hátsó pozícióban tartását igen masszív acélszerkezettel oldották meg. Ez nem egy műszer, hanem egy brutális, robosztus hobbipuska telekre. Típushibája, hogy - pláne erős rugóval - a visszarúgás hatására hajlamosak kilazulni a csavarok. Célszerű használatbavétel előtt a tusatartó és csőrögzítő csavarokat ellenőrizni, ha kell meghúzni. Ha a probléma gyakran előfordul, javaslom a csavarrögzítő folyadék használatát. Vigyázat, lehet csavar ragasztót is kapni, amit megszilárdulás után már csak kifúrni tudunk!

Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

Linkek:

CO2Air.De Baikal MP512
Z-Shops fegyverbolt - Baikal
Baikal fegyvergyár - MP-512, MP-512M Air Rifles

Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512
Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512
Baikal MP512 Baikal MP512 Baikal MP512

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>