Baikal MP 514K (utolsó módosítás: 2010.05.03.)
Az orosz bullpup rugós táras légpuska.

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 650 mm
  • Csőhossz: 420 mm
  • Súly: 2,8 kg
  • Kaliber: 4,5 mm;
  • Teljesítménye: 7,5 J (170 m/s).
  • Lövet: 8 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos, állítható
  • Biztosítása: Automatikus, és véletlen sütés elleni

Bevezetés

A Baikal fegyvergyár két erősen különböző minőségű, és árú fegyvercsoportot gyárt. Készít verseny szintű légfegyvereket, és erősen olcsóságra optimalizált légfegyvereket, ahol az olcsóság nem csak a műanyag térhódításában jelentkezik, hanem a fegyver előállításának minőségében is. Erre szokták finomkodva azt mondani, hogy működése rusztikus.

Az olcsó táras hobbi légpuskák témakörben a Baikal már alkotott egy viszonylag használható fegyvert, az IZH61 -est. A tesztben szereplő MP514K is ebbe az olcsó táras hobbikategóriába tartozik. Nézzük van -e értelme az IZH61 (150 EUR) helyett az MP524K (250 EUR) fegyverben gondolkodni, ha már rászántuk magunkat egy olcsó Baikal vásárlására. Idehaza a Baikal fegyvergyár üzletpolitikájának köszönhetően nincs márkaképviselet, ergo garanciális háttér, pláne az alkatrész utánpótlás nem megoldott.

Röviden foglaljuk össze a Baikal MP514K ismérveit. Gyárilag 7,5 J-ra tervezett rugós, visszarúgásos hobbilégpuska. Amit lehet műanyagból készítettek. A fegyver az oroszoknál manapság nagy divat bullpup kialakításban készült. Ennek lényege, hogy a fegyver tokja, társzerkezete hátra van építve, azaz a tusatalp után azonnal kezdődik a fegyvercsővel egyetemben. Ennek eredményeképp a fegyver subcompact méretű. Ez utóbbinak csak szállításkor vesszük hasznát, lévén egy hobbifegyvernél nem igény, hogy lőállásban vállra emelt fegyverrel könnyen lehessen forogni! A fegyver 8-as forgótáras ami picit több, mint az IZH61 5-ös síktárja.

Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K

Irányzék

A fegyver műanyag nyílt irányzékkal, és szintén műanyag Weaver sínnel rendelkezik. A nyílt irányzéka kézzel, és csavarhúzóval állítható űbergagyi megoldás, de a műanyag Weaver sín sem túl bíztató. Ne akarjunk vele sörös doboznál komolyabb lövészetet. Ha pl. egy red-dotot szeretnénk felszerelni az első irányzékot baltával lecsaphatjuk, mert "leszerelni" csak egyszer lehet! Távcső felszerelésére a távcsősín amúgy is túl hátul van, úgyhogy felejtős.

Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K
Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K

Forgótár töltése, cseréje

A fegyverhez kapunk egy darab 8-as műanyag forgótárat, ami természetesen nem kompatibilis a többi Baikal forgótárakkal. Ha szerencsénk van, és Igor berakott egy 10-es forgótárat is, akkor az ólom BB-re való, tölteni csak előröl lehet. Acél BB-t soha ne tegyünk bele, mert tönkrevágja a huzagolást a fegyvercsőben. A tusatalp előtt felül a nagy műanyag nyomógomb a tárkioldó. Ezt megnyomva a tár jobb oldalra kipottyantható. A tárat forgatókoszorúval felfelé letesszük, és a diabolókat fejjel előre berakosgatjuk, ügyelve, hogy a tár síkjából egyik sem lógjon ki. A tárkioldót nyomva tartva jobbról behelyezzük a tárat úgy, hogy a forgatókoszorú hátrafelé legyen, majd a tárkioldót felengedve rögzítjük a tárat.

Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K
Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K

Fegyver felhúzása

Az előagy elején bal oldalt találjuk a csőrögzítő gombot. Bal kéz hüvelykujjával ez könnyen megnyomható, ezáltal a fegyvercső eleje oldódik, és kicsit kipattan. Az előagy végén bal kéznek kialakítottak egy markolatot. Jobb kezünkkel pedig a fegyvercső végére applikált műanyag csőhosszabbítást markolhatjuk meg. Combtőhöz betámasztva a fegyver csöve felhajtható, ezáltal a főrugót megfeszítjük, és egyben a tárat a következő tárhelyhez fordítjuk. A felhúzó szerkezet racsnis, nem tud a fegyvercső visszacsapódni, ha mondjuk a műanyag csővég a kezünkben maradna. A csövet visszazárni csak akkor tudjuk, ha előtte ütközésig hátrahajtottuk. A visszazáráshoz nem kell erőt kifejtenünk. Visszazáráskor a betöltő rúd az aktuális lövedéket betolja a csőfarba, és azt le is zárja hátul.

A fegyver használata kifejezetten körülményes a lényegesen olcsóbb IZH61 -hez képest. Ki kell venni lőirányból, be kell támasztani a felhúzáshoz, míg a másik fegyvernél csak az oldalkart kellett hátrahúzni.

Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K
Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K
Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K

Biztosítása, sütése

A fegyver automatikus biztosítással rendelkezik, mely a cső felhúzásakor automatikusan bebiztosítja magát. A biztosítókar a sátorvason belül az elsütőbillentyű előtt található. Előre tolva biztosítjuk ki fegyverünket.

A sütése kissé nehézkes, reszelős. Nyomáspontossága érezhető. Lövéskor kifejezetten kellemetlen érzésünk van. Gyakorlatilag a bullpup megoldásnak köszönhetően a teljes visszarúgást az arccsontunkba, és a vállunkba kapjuk, ugyanis a dugattyú hátrafelé csapódik. A visszarúgás érzete kellemetlenül erős. A tusatalpon található vékony gumi javarészt csak optikai elem, no meg csúszásgátló szereppel bír.

Baikal MP514K Baikal MP514K Baikal MP514K

Összegzésül

Ha a fegyver árát nem vesszük figyelembe, sem hiszem hogy bárki aki ismeri az IZH61-est, ezt választaná. Sokkal jobb fegyver az IZH61 ennél, ráadásul kicsit több mint felébe kerül. A 250 EUR árat ezért a fegyverért csak extrém hülye fegyverek gyűjtőinek éri meg kiadni. Egy előnye van az IZH61-el szemben, hogy cca. 1,5 J-al erősebb.

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>