Röhm Twinmaster Desperado (utolsó módosítás: 2010.04.29. Jav.1.)
A minőségi kompakt CO2-es plinker karabély. - Németország, Umarex/Arnsberg

Műszaki adatok:

 • Típus: Röhm TM Shooter 200 - Német
 • Teljes hossz: 928 mm szétszedve 480 mm
 • Csőhossz: 320 mm huzagolt Lothar Walther cső
 • Súly: 4,7 kg
 • Kaliber: 4,5 mm
 • CO2 Patron: 12 g, vagy 16 g
 • Leadható lövések száma: 72 lövés, azaz 9 tár
 • Lövet: 8 lövetű fém forgótáras, max. 7 mm hosszú diaboló lövedékkel
 • Teljesítménye: 6,5 J (155 m/s).
 • Tusa: Leszedhető, Fém, és műanyag. Állítható pofadék, és tusahossz, pisztolymarkolatos
 • Sütése: SA / DA; kétzónás, állítható húzóerő mindkét zónára, spiáter billentyű és acél
 • Biztosítása: Manuális
 • Új ára: 110 eFt alatti

Hobbiplinker 100 eFt felett

Komoly kérdés, hogy Magyarországon ki fogja ezt a fegyvert megvenni ennyi pénzért. A fegyver maga prémium kategóriás plinker puska, tehát minőségi kifogásunk nem lehet. Fun kategóriában is magasan kiemelkedik. Hans német fizetése mellett az 500 EUR közeli ára nem tekinthető komoly kiadásnak, tehát belefér egy szórakozásra szánt eszköz beszerzésébe. Itthon jellemzően 100 eFt felett az költ légfegyverre, aki sportlövő, gondolok itt az egyre népszerűbb sziluett lövészetre, vagy Field-Targetre stb. Ettől függetlenül szerencsére jelen van a hazai boltokban, mivel igen átgondolt, összeválogatott minőségi légfegyvert sikerült a Röhm -nek megalkotnia.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

A fegyver pikk-pakk összeállítható, és igen gyorsan tűzkésszé tehető. Emellett meglepően pontos a Lothar-Walther (LW) fegyvercsövével. A Desperado egy megbízható, remek plinkerfegyver, amivel pontos egyes lövések is leadhatóak. A 8 -as tár nagy lövésgyorsasággal leadható, és könnyen gyorsan cserélhető. Röhm részéről ez egy referencia fegyver volt, amivel egy kellemes sorozatot nyitott meg. Ennek kapcsán született később a 88 g-os CO2-es változat, illetve a TM200 -as sűrítettlevegős PCP változat. Röhm is szeretne természetesen a fegyverpiacon az élen maradni, ezért a fegyver kiegészítőit távol keleten gyártják, ezek pl. a távcső, a bipod... A fegyvert kicsomagolva hamar észre is vesszük a minőségi különbségeket.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Irányzék

A fegyver nem rendelkezik nyílt irányzékkal, pedig egy plinker fegyvertől ez elvárt lenne. A csomagban találunk egy Röhm feliratú "made in China" 3-9x40 -es távcsövet. Ez - pláne egy visszarúgásmentes fegyver esetén - teljesen elegendő. Előnye, hogy nem kell még ennek beszerzésével is foglalkoznunk. A hozzá kapott szerelék azonban a siralmas kategóriát kiérdemli. Egy apró hajlított fémlap kapaszkodik a távcsősínbe. Plinker feladatra tökéletesen megfelel, ezt én nem vitatom, de egy LW cső mellett ez igen kontrasztos. Irányzéknak erre a fegyverre távcső helyett érdemes még red-dotot szerelni. Előfordul, hogy a kapott céltávcső nem ad éles képet 10 m-körül, csak nagyobb távolságra. Ezt a frontlencse tartó menetes gyűrű elforgatásával állíthatjuk. Ehhez le kell először csavarni a távcső elején található védőgyűrűt.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

CO2 patron cseréje

12, és 16 g-os CO2 patron használható. Ez itthon nem bír nagy jelentőséggel, mivel nálunk a paletta a 8 g-os betétes háztartási szódáspatron, 12 g-os vagy 88 g-os eldobható CO2 patron, illetve a szuper megoldású szelepes, tölthető 150 g-os CO2 palack. További fontos infó, hogy itthon bármilyen felirattal vásárlunk CO2 patront, az kivétel nélkül mind a Liss.hu terméke, ergo a legolcsóbbat kell venni. Egy 12 g-os patron cca. 8-9 tárra elegendő - ezért célszerű eleve 8 póttárat vásárolni. 10. tártól már csökken a lövedék sebessége, lövések célt tévesztenek, legvégül a lövedék bennragad a csőben.

Első lépés a patron eltávolítása. Az előagy végén a rögzítőcsavart oldjuk, éppen hogy csak lazán mozogjon a rögzítőrúd. A patronban fellelhető CO2 ekkor némi szisszenés mellett távozik. A kiáramló gáz a szelep környezetét lehűti. Az előagy felett jobb oldalon a CO2 patron reteszelő karját lehajtva, és előreengedve a rögzítőrúdat teljesen kioldjuk.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

A CO2 patron töltőnyílásából így szabadon kivehető a 12 g-os CO2 patron, és az azt tartalmazó adapterhüvely. A töltőnyílásban láthatóvá válik a CO2 patron kiszúró tüskéje, és a körülötte lévő puha gumi tömítőgyűrű. WD40-et ide tilos befújni, mivel kikeményíti a tömítőgumit.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

A CO2-es patront szájával kifelé az adapterhüvelybe tesszük. A 12 g-os CO2-es patron száját vékonyan, és egyenletesen bekenjük vazelinnel. Ezzel segítjük a kiszúrótüskét, de leginkább a CO2 patron szájánál lévő tömítettséget növeljük. A patront tartalmazó adapterhüvelyt patronszájjal hátrafelé a CO2 patron töltőnyílásába helyezzük, majd a jobboldalon lévő reteszelőkart hátra-fel húzva lazán rögzítjük. Ezután az előagy végén lévő rögzítőcsavart határozottan betekerjük, ezáltal a patront nekiszorítjuk a tömítőguminak, és a kiszúrótüskének. A patron kiszúrása közben ha ügyesek vagyunk, csak igen rövid szisszenést hallunk. A rögzítőcsavart addig kell tekerni, míg a sziszegés, azaz a gáz tömítés melletti szökése meg nem szűnik. A patroncsere teljes folyamata könnyen végezhető, a legkisebb erőlködés nélkül.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Forgótár töltése, cseréje

A 8-as fém forgótár a markolat előtt, az elsütőbillentyű felett található. Bal oldalról hozzáférhető, cserélhető. A forgótár előtt találjuk mindkét oldalon kialakított tárkioldót, ami egyben a biztosítókar szerepét is betölti. Hátsó végállásban zárva van, és kibiztosítva, előre tolva a forgótár tengelyét kihúzzuk a tárból, és a tár kiemelhető. A tár foglalatában alul - megszokott helyen - találjuk a dobrekesztőt, felül hátul a beömlő nyílást, vele szemközt a csőfart látjuk. A dob forgásiránya Smith & Wesson rendszerű, azaz hátulról nézve óra járásával ellentétes. A lövedéket nem a csőfarból lövi, hanem direkt a tárból. Ez persze könnyebbé és gyorsabbá teszi a töltés-sütést, de a forgótár, és a tok közötti apró résen veszít a cca. 60 bar nyomásból. Ez kismértékű teljesítménycsökkenéssel jár, illetve a lövések sebességingadozását befolyásolja.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

A Desperado érzékeny a lövedék minőségére. Csak jó minőségű lövedéket szabad bele tenni. Ez annyit tesz, hogy nem alul, vagy túlméreteset, méretben azonosat, nem sorjásat. Ha ezt megfogadjuk bosszúságmentes lövészetünk lesz. A forgótár hátulján középen találjuk a tárforgató koszorút. Ennek kell töltéskor felül lenni. Kapható speciális műanyag töltőtálca, melynek segítségével egy két mozdulattal be tudunk tölteni 6 tárat egyszerre. A lövedékeket fejjel előre (lefelé) kell betölteni úgy, hogy a tár síkjából picit se lógjanak ki. A betöltött tárat tárforgató koszorúval hátrafelé a helyére csúsztatjuk. A lövedékeknek nem szabad sehol akadniuk. A tárkioldót "S" -pozícióba hátrahúzva a tárat rögzítjük. Picit fordítva a táron, a dobrekesztő helyére ugrik, és forgásában is rögzíti a tárat. A fegyver tűzkész, de be van biztosítva. A tárkioldó mozgatása eleinte akadozik, de szerencsére hamar bekopik.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Szándékosan kipróbáltam drága, de minőséginek semmi szín alatt sem mondható Gamo lövedéket... Az elakadásra nem kellett sokáig várni, már a második tár harmadik lövésénél megtörtént. A forgótár a lövedékben elakadt. Tárkioldót hátrahúzva sem mozdult. Erre azonban számítottam, ez tipikus elakadás. Ilyenkor Don't Panic! Első lépés, hogy a tár kívül lévő tárhelyeit ellenőrizzük, nem lóg-e ott valamelyik lövedék túl. Ha igen, egy csavarhúzóval nyomjuk megfelelő pozícióba. Elképzelhető, hogy nehezen mozdul a lövedék, mivel a kiáramló 60 bar-os CO2 gáz a szomszédos lövedékek szoknyáit is fel tudja picit fújni. Következő lépés, a fehér műanyag akadálymentesítő pálcát előröl a csőbe toljuk. Betolható hosszból látjuk, hogy a csőben van-e elakadás, vagy csak a tárnál van kis kilógás. Ez utóbbi esetén próbáljuk a lövedéket visszatolni. Ha ezzel is megvagyunk, és a tár még mindig akad, az első képen látható módon egy fémtüskével nyúljunk be az elsütőbillentyű elé, és húzzuk hátra a dobrekesztőt. A tár ekkor ki fog billenni, és csak az elakadt lövedék tartja, ami ólomból van, ergo finom erőhatással az elakadt rész elnyírható. A fegyvercsövet az akadálymentesítő pálcával ellenőrizzük, ha kell hátrafelé noszogassuk ki a lövedéket a csőből. Ezt segíteni lehet egy kis fegyverolaj mindkét csővégről való befújásával. Ez utóbbi azonban ritkán fordul elő.

Summa summarum nem érdemes rossz minőségű lövedéket használni!

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Biztosítása, sütése

A fegyver manuális biztosítással rendelkezik, melynek karja a már említett tárkioldó. Ennek három állapota van, mely a fegyver bal oldalán van feltűntetve. Előröl hátrafelé haladva: "L" Load, azaz a tár betöltésének állapota, "S" Safe, azaz bebiztosított állapot, a fegyver nem süthető el, és végül "F" Fire, azaz kibiztosított tűzkész állapot. Ezt kézzel tudjuk kapcsolgatni. Jellemzően tárcsere után bebiztosított állapotban hagyni, és a lövéssorozat előtt kibiztosítani. A sütése valamelyest állítható. Konkrétan ez a sütés erősségének állítására szorítkozik. Ennek állítócsavarja a markolat eltávolításakor a markolat toknyúlványa előtt alul található.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

A sütése SA/DA üzemmódú. A "DA" (Double-Action) a revolverező üzemmódot jelenti, ahol az elsütőbillentyű hátramozdításakor először az ütőmű - esetünkben a belső kakas - hátrahúzása történik, egyben a dobforgató befordítja a tárat a következő lövedékpozícióba. Ennek a hosszabb szakasznak a végén az elsütőbillentyű mozgatása egy ponton nehezebbé válik. Ebből tudjuk, hogy ha még egy fél millimétert mozdítunk az elsütőbillentyűt, a fegyver elsül.

Az "SA" (Single-Action) az előző folyamatot ketté bontja. A fegyvertok jobb oldalán van egy felhúzókar, amit mutatóujjunkkal megemelve a belső kakas hátrahúzását, és a tár forgatását végzi. Ennek hatására az elsütőbillentyű hátsó pozícióba kerül. Innentől már az elsütőbillentyű apró mozdulatára a fegyver elsül. Ez az üzemmód a pontos egyes lövések leadására való, míg a "DA" az igen gyors lövésismétlést lehetővé téve plinkelésre kiváló.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Tusa

Kétrészes fém / műanyag tusát kapott a Desperado. A válltámasz része a tusának kizárólag ennél a típusnál, szerszámmentesen egy csavar oldásával leszedhető. A csavar a markolat felett, a tok felső - hátsó részén található, alul kúpos kialakítással pozícionálja az ügyesen kialakított foglalatba csúszó tusát.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

A tusa szinte versenyfegyver szerűen állítható. Egy csavar oldásával változtatható a pofadék azaz az arctámasz magassága, ami a különböző fejmérethez, és távcső-tengelymagassághoz állítható. A gumi válltámasz azaz tusatalp pozíciója távtartóval állítható.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

A Desperado rendkívül kis méretre szedhető pusztán két csavar oldásával. A már említett tusa leszedése az egyik lépés, a cső végére menetesen csatlakozó 500 g-os csősúly a másik. Ezeket leszedve a fegyver elfér egy diplomatatáskában. A csősúlynak semmi hangtompító szerepe nincs, bár kemény gumi betétekkel könnyen fillérekből felokosítható. Akik pedig szeretik a spéci megoldásokat, azok rendelhetnek hozzá 10-12 eFt-ért gyári, szivacsos belsejű hangtompítót, melynek hatásfoka ijesztően tökéletesre sikeredett, csak a szelep szisszenése, és a belső kakas kattanása hallatszik.

A Desperadohoz kapható egy speciális gitártok, melyben a fegyver modulokra szedve elfér. Ennek ára cca. 35 eFt. Igen vicces, de szerintem nem piacképes. Egy kisméretű speciális hátitáska, mint pl. (kedvenc puskám) az AirArms TDR -hez készült, sokkal praktikusabb és bulibb lett volna.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Előagy

Az előagy full műanyag, két csavar tartja, és egy anyacsavart tartalmaz. Ehhez lehet rögzíteni azt a kínai gumi tuskót, ami egyrészt a fekve lövéshez használatos - ha állítható lenne -, és ehhez lehet továbbiakban rögzíteni a fegyverszíj kengyelt, illetve a szintén tartozékként kapott kínai bipodot. Ez az az alkatrész, ami ha enyém lenne ez a fegyver, a doboz mélyén porosodna.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado
Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Bipod

Elsődlegesen asztalra feltámasztott lövésre való. Ezzel gyakorlatilag az abszolút kezdő lövész is sikerélményhez jut, és ezzel nincs is semmi baj, sőt, kifejezetten tetszik a gondolat. A hobbilövész előbb lelje örömét a fegyverébe, ha már nem kevés pénzt szánt rá, utána ráér csiszolni tudásán. A bipod az előre felszerelt csatlakozóra rápattintható. Egy retesz rögzíti. A csatlakozó tengelyen a fegyver cca. 30 fokos szögben oldalra billenthető. A bipod lábai kihúzhatóak, és hat különböző pozícióban rögzíthetők. A kínai gyártmány a használat során észlelhető. Akad, nehézkes, de végülis nem sokszor kell állítgatnunk.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Markolat

A gumimarkolat kétkezes kialakítású, és véleményem szerint igen kényelmes. Alján található inbuszcsavarral oldható, és lehúzható a fegyvertokról. Itt láthatóvá válik a kakas rugója, és elvileg eltávolítható a tokfedél. Ez utóbbit senkinek sem ajánlom! Nem jogi aspektusból, hanem mert speciális eszköz hiányában kb. polipnak kellene lenni ahhoz, hogy minden rugót, tengelyt megfelelő pozícióban tartva a tokfedél könnyen visszahelyezhető legyen. Szerencsére a tokfedél nem teljesen zárt, az évente ajánlott minimális fegyverolaj-spricc oldalról bevihető az elsütőszerkezetbe. A markolat visszacsúsztatásakor a felhúzókart, és a tövében megbújó spirálrugót helyére kell tolnunk, különben a markolat elakad.

Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado
Röhm Desperado Röhm Desperado Röhm Desperado

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>