Keserű Army-Sten - Magyar gyártmány (utolsó módosítás: 2010.07.16.)
Nem engedélyköteles .22-es muzeális hobbipuska

Muzeális fegyver - Magyarországon nem engedélyköteles, azaz szabadon vásárolható, tartható, és magánterületen a tulajdonos beleegyezésével, és a biztonsági szabályok betartásával használható. Légfegyver lövedéket lő ki oly módon, hogy a lövedék mögé egy 6 mm-es riasztópatront helyezünk. A fegyver ezt sütéskor elműködteti. A keletkező forró gázok feszítő ereje lövi ki a légfegyverlövedéket a csőből.

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 800 mm
 • Csőhossz: 230 mm huzagolt
 • Válltámasz: 270 mm
 • Súly: 2,7 kg
 • Lövedék kaliber: 5,6 mm ólom golyó
 • Kivetőpatron kaliber: 6 mm Flóbert Blanc startpatron
 • Teljesítménye: 24 J (220 m/s) nem engedélyköteles muzeális fegyver. Hivatalosan 15-30 J
 • Biztonságos lőtáv 45 foknál: 350 m
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SA; direktsütésű, finom könnyű működésű, sütési pontja 12 mm-en
 • Biztosítása: Nincs
 • Új ára: 29 eFt (A Keserű Művek fegyverboltjának tájékoztató ára.)

Bevezetés

Ez a fegyver egy újabb 2010-es fejlesztése volt annak a magyar fegyvergyárnak, amely ugyanúgy végig szenvedte a dilettáns és korrupt kormányok céltudatosan kialakított fegyver és reklámtörvényeit, és az ezáltal kapott súlyos csapásokat, mint sajnos a napjainkra már történelemmé vált FÉG fegyvergyár. ...Csak ez a fegyvergyár felvette a kesztyűt, és bár komolyan megsínylette, de talpon tudott maradni. Ezért minden tiszteletem Keserű Bélának, és kitartó csapatának. Remélem továbbra is a nehezebb, de nemesebb utat választják.

A Keserű Sten-Armyt 2010. június elejétől lehet kapni 30eFt alatti áron. Ha belegondolunk, hogy ennek közel fele MKH vizsgáztatás, és Áfa, akkor megdöbbenünk, hogy anyaggal munkadíjjal kapunk egy teljesen acél hobbifegyvert, mellyel 25 m-re is kényelmesen tudunk célbalőni. A fegyvernek hivatalosan Keserű Army a neve, csak a fegyveres körökben egészítődött ki számomra is tetsző módon Sten-Armyra. Köszönhetően az erőteljes hasonlóságának a II. világháborúban angolok által gyártott Sten géppisztollyal. Feltételezem Keserű Béla azért hagyta ki a Stent a fegyver hivatalos nevéből, mivel ez nem a géppisztoly replikája, csak annak a koncepciónak muzeális fegyverre való átgondolása. Galla Miklós (Hollószínház) szavait idézve, "annak bravúradaptációja". :-)

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Az angol Sten

A Sten puska a brit haderő gépfegyver sorozatát jelentette, melynek jellemzője az egyszerű konstrukció, könnyű gyárthatóság, de emellett megbízható működés volt. A II. világháború egyik hadifegyvere volt. A német MP28 II alapján gyártott Lanchester gépfegyvert váltotta le. A fegyvert 1941.-ben Reginald V. Shepperd és Harold J. Turpin fejlesztette ki, és Enfieldben gyártották. A Sten név a fejlesztőik nevének kezdőbetűiből, és a gyártás helyszínének két kezdőbetűjéből tevődött össze. A fegyvernek hat verziója készült. A legelső MK. I. a rövid Sten nevet kapta. Ez hasonlít legjobban a cikkben leírt tesztalanyra, a Keserű Sten-Armyra. A verziók közül soknak hangtompítójuk is volt. A legegyszerűbb változat az MK. III. volt, amit öt munkaóra alatt készített el az akkori hadiüzem. A Sten V0 értéke 420 m/s volt, és 9mm-es Para. lőszerrel üzemelt.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten
Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Tökéletes fegyver márpedig nem létezik.

Ezt még egy a nagy tőkével rendelkező, komoly piacot magáénak tudható nyugat európai fegyvergyár termékeiről is el lehet mondani. Bármelyikről! A fő kérdés mindig az, hogy a fegyver pozitív tulajdonságait mennyire tudjuk kamatoztatni, illetve a negatív tulajdonságok egyszerűen orvosolhatók, vagy talán nem is fontosak számunkra. A Sten-Armyt tesztelve találtam egy olyan pontot, ahol mindenképpen változtatnék rajta, és hármat amit már csak csinosítás, hobbizás szintjén egészítenék ki.

Irányzéka

A fegyver nyílt irányzékkal szerelt, leszedni csak roncsolással lehet. Távcsősín sajnos nincs rajta. Az első irányzéka magasságban imbuszkulccsal állítható. Nagyon jó megoldás, mérete megfelelő. A hátsó irányzék vízszintesen finoman állítható. A hátsó irányzék, mely az első irányzéktól 390 mm-re található sajnos túl közel van a szemhez. Ez az a bizonyos dolog, amit mindenképpen javítanék a fegyveren! Ha kezünkkel alulról átfogjuk a fegyvertokot, és középső és hüvelykujjunkkal egy ideiglenes hátsó irányzékot formázunk, rájövünk, hogy a jelenlegi hátsó irányzék tökéletesen megfelelő, csak cirka 180 mm-rel előrébb kellene elhelyezni a fegyvertokon. Hely van rá, és talán a mögötte lévő szakaszra egy 11 mm-es távcsősínt is maratnék 110 mm hosszban. Így 210 mm lenne az célvonal hossza (eső és hátsó irányzék egymástól mért távolsága), mely még 25 m-es sörös doboz vadászatra is megfelelő lenne. A Keserű művek a hátsó irányzék pozícióját feltételezhetően az eredeti angol géppisztoly alapján helyezte leghátulra, csak annál diopter szerűen volt ez kialakítva, azaz zárt irányzékról volt szó, no meg elsődlegesen sorozatlövő fegyverről. Én ideiglenesen rögzítettem egy hátsó irányzékot a jelzett helyre (2db műanyag kötegelő + falemezre rögtönzött irányzék) lévén visszarúgásmentes fegyverről van szó. Megérte a vacakolást. Bebizonyítottam magamnak, hogy nagyon jól lőhető, kényelmesen célozható fegyvert kaphatunk. Persze ez az ideiglenes megoldás csak arra volt jó, hogy kipróbáljam, tényleg jó -e az elképzelés az irányzék átpozícionálásáról, állandóra ilyenben gondolkodni sem szabad. Ennek okán ezt le sem fotóztam.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Tusa

Az angol Sten eredeti filozófiája a gyors olcsó gyártás, és egy megbízható strapabíró fegyver megalkotása. Nagy vonalakban 3 tusa variációban létezett, a Sten-Armyn is látható támaszrudas, a hajlított fémtusás, és a hagyományos fatusás megoldás. Nagyon jó választás volt a támaszrudas változatot megvalósítani szerintem. Ennek a legmarkánsabb a megjelenése, igaz pofadék része nincs. A fegyver így 80 cm hosszú, ami igen kompakt, de még hosszúfegyver. Igen praktikus. Kényelmi szempontból meg még megfelelő, pláne ha azt vesszük nem egy pontlövő fegyverről beszélünk, hanem egy hobbifegyverről. Ha valaki szeretne az ergonómián javítani, ahhoz is nagyon kedvező a kialakítása. A fém tusatalp két nagy lyukkal könnyített, így roncsolás nélkül felszerelhetünk rá egy állítható tusatalpat. Nekem úgy volt tökéletesen kényelmes, ha a jelenlegihez képest 5 cm-el lejjebb állítottam. Érdemes kipróbálni, abszolút jó. Előnye a gyári megoldásnak, hogy könnyűszerrel egyénhez igazítható, de eredetiben hagyva is használható, viszont így szállításkor élvezhetjük a kis méret előnyeit. Megjegyzem én kimondottan szeretem, ha minimális munkával saját igényeimre igazíthatom fegyveremet. Ha valakinek (mint oz50) van tehetsége hozzá, érdemes lehet még egy kis kiegészítő fa markolatot készíteni a jelenlegi fémre, ami egyébként szuperül hasonlít az eredeti angol megoldásra. A fegyveren találunk két szíjkengyelt. A géppisztolynál eredetileg kis karabinerrel volt rácsatolva a támaszrúdra, és a fegyvercső körüli meghosszabbított védőcső szellőzőlyukaiba.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Fegyver töltése

Első lépésként a felhúzókart ütközésig hátrahúzzuk. Az elődjénél (Largonál) ez egy kemény mozdulat volt, mivel dupla rugó van benne, ami sütéskor egymás ellen dolgozik. Keserű művek sikeresen javította ezt a problémát úgy, hogy a felhasznált rugók erősségét a lehetséges módon lecsökkentették. Tették ezt úgy, hogy a peremgyújtású startpatront változatlanul nagy felületen üti meg az ütőszeg, de elegendő erővel, hogy a patron biztosan elműködjön. A felhúzó kar kényelmesen fogható, megfelelő méretű. Hátrahúzásakor a töltényűr-lövedékjárat tömb jobbra kiugrik. Emlékezzünk vissza a Largo esetében ez felfelé ugrott ki, és a közeli hátsó irányzék miatt szűkös volt a töltése. A Sten géppisztoly oldaltárját, és kivető nyílását jól felhasználva, remekül oldották meg a töltényűr-lövedékjárat tömb elhelyezését. Az eredetinél rövidebb tárimitációba bal oldalon található a tömb helye, és a kivető rugója. A tömböt kiszedni a tárimitáción elöl látható nyíláson keresztül imbuszkulccsal oldható ütközőcsavar eltávolításával lehet.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

A kiugrott tömb elején a lövedékjáratba kézzel benyomunk 1db 5,6 mm-es ólom gömblövedéket. A gyártó a H&N rézbevonatú ólom BB-t javasolja. A lövedék könnyen betolható, de igen passzentos, ezért kiesni már nem tud. Ha mégis ki szeretnénk venni, hátulról, az üres töltényűrön keresztül a fegyverhez kapott vékony kiszúróval kilökhetjük a BB-t. Arra készüljünk fel, hogy a MKH előírásai alapján a töltényűr, és a lövedékjárat tengelye nem esik egybe, azaz a lyuk leszűkül, bele kell találni.

Következő lépés a töltényűrbe hátulról betöltjük a 6 mm-es riasztópatront. Ha ezzel megvagyunk, a tömböt ütközésig visszanyomjuk a tokba, amit az ütőszeg tömb automatikusan reteszel. Vigyázat, a fegyver innentől tűzkész állapotban van. Ha mégsem szeretnénk vele lőni, inkább ugrasszuk ki ismét a töltényűr-lövedékjárat tömböt a felhúzókar ismételt hátrahúzásával.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Ürítéskor a felhúzó kart ütközésig hátrahúzzuk, ekkor a töltéskor tapasztalt módon a töltényűr-lövedékjárat tömb jobbra kiugrik. A töltényhüvely szerencsés esetben magától kihullik, de általában a már említett kiszúróval a lövedékjáraton keresztül ki tudjuk lökni. A hüvelytalpon jól látszik az ütőszeg markáns nyoma, és összehasonlítva a Largóéval a lapítás kevésbé mély. Largonál szinte elroncsolta a hüvelytalp szélét, annyira lelapította. Ezen valóban lehetett gyengíteni.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Elsütőszerkezete, sütése, pontossága

Az elsütőbillentyű elhúzásával a lövés leadható. Az elsütőbillentyű, és sátorvasa nagyon hasonlít az eredeti angol Sten fegyverére. Ezért az odafigyelésért külön köszönet. A fegyver sütése meglepően finom. Előző fegyverhez, a Largohoz képest itt már komolyabb áttételes megoldást alkalmaztak, megtartva az acélos robosztusságot. A sütési pont az elsütőbillentyű 12 mm-es elmozdításánál van, ami megfelelően biztonságos érték. Szórása 20 m-en nagyjából 40 mm egy két függőleges kiugróval, ami tipikusan a startpatron töltetének különbségeiből adódik. A 20 m nem elírás és, és itt kiemelném, hogy ez a Keserű művek saját konstrukciója. Lövéskor még zárt helyen sem túl hangos, kifejezetten jó feelinges hangja van. Méréseim szerint ez a boltból random elhozott példány teljesítménye 24 J. A TOZ8-Sniper 16 J körüli volt. Halkan jegyzem meg, a boltokban ez még kapható, de nyakunkon a nyári leállás ne feledjük. (Figyelem, ezt a mondatot 2010. július 16.-án írtam, ekkor még igaz volt.)

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Fegyvercső

Masszívan beépített, behegesztett fegyvercsöve 230 mm hosszú. Ebbe a fegyverbe szlovák mángorolt huzagú acélcső került. A töltényűr-lövedékjárat tömb méretes masszív elem, pontos illeszkedéssel. Lefújás minimális, vagyis itt nem jelentkezik az a probléma ami a TOZ8-Sniper esetén előfordult. Az acélcsövön kívül egy acél köpenycső van, mely 30 mm-t túlnyúlik a csőkoronán.

Összegzésként

Pozitívumok:

 • Full acél fegyver, igen masszív műszaki megoldásokkal, azaz időálló, nem szervizigényes
 • Finom könnyű sütés, igaz a sütési pont 12 mm
 • Kényelmes töltés
 • Hasonlít a híres angol Sten géppisztolyra
 • Elfogadható áron kapható
 • Még 20-25 m-en is jó szóráskép hobbi kategóriában
 • Kompakt méretű

Negatívumok:

 • Hátsó irányzékot előrébb kell szerelni cca. 18 cm-el.
 • Tusatalpat kiegészítéssel lejjebb célszerű vinni 5 cm-el
 • Bizonytalan a folyamatos gyártása

Karbantartása, Fegyvertok

A fegyver karbantartásához nem szükséges a fegyvert szétszedni. Meghibásodni a felhasznált anyagok minősége, robosztussága, és a műszaki megoldása miatt gyakorlatilag nem igen tud. Tisztítani a fegyvercsövet elölről, a töltényűr-lövedékjárat tömb furatait a tömb kiugratásakor tökéletesen lehet. Olajozni pedig hébe-hóba a felhúzókar nyílásán keresztül fegyverolaj spray-vel tökéletesen lehet.

Ismerve korábbi önmagamat, aki mindennek szerette látni valódi működését, illetve a kételkedésemet az itt leírtakhoz hasonló "használd nyugodtan, mert mi azt mondjuk" szövegekben, bemutatom a Sten-Army belső világát, hogy neked ne kelljen szétszedned, és utána azon aggódni, jól tudom e összerakni, és nem e szúrtam el valamit eközben.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Először kicsavarjuk az elsütőszerkezetet és a válltámaszt tartó két imbuszcsavart. Ekkor le tudjuk szedni komplett a fegyver "tusáját".

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

A fegyvertokból ekkor hátrafelé, és oldalra kicsúszik 6 db alkatrész. Leghátul egy rugóvezetővel egybeépített távtartó, a főrugó, mely sütéskor az ütőszeget rácsapja a startpatron peremére, az ütőmű, mely egyben az ütőszeget is tartalmazza, a töltényűr-lövedékjárat tömb rögzítő tömb rugója, és maga a tömb, melybe oldalról a felhúzókar kerül behelyezésre, és amit az ütőszeg tart a helyén.

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

A tusa leszedésétől függetlenül kiszerelhetjük a töltényűr-lövedékjárat tömböt is. Ehhez a korábban leírt módon el kell távolítanunk a tömb rögzítéséért felelős ütköző imbuszcsavart. Ezt úgy végezzünk, hogy a tömböt rugó ellenében picit benyomjuk, majd a tárimitáción elöl található lyukon egy hosszú 4 mm-es imbuszkulccsal kicsavarjuk a rövid csavart. A tömb ekkor - ha még bent van, a felhúzókar hátrahúzása mellett - kicsúszik. Vele érkezik a tömb kivető rugó, és a rugóvezető rúd...

Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten
Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten
Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten
Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten
Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten
Keseru Army Sten Keseru Army Sten Keseru Army Sten

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>