Gamo Stutzen (utolsó módosítás: 2008.10.25., 3.kiadás)
Spanyol légpuska

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1000 mm
  • Csőhossz: 345 mm
  • Súly: 2,9 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 7,5 J (170 m/s). Engedéllyel kapható: 23 J (290 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos, állítható
  • Új ára: 110 eFt (A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.)

FIGYELEM!
Gamo Fun-ok számára nem ajánlott cikk! Olyan cikk, alkalmas a Gamo Fun-ok fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal a fegyver elvártnál gyengébb működésére, vagy témájának meghatározó eleme a fegyver tulajdonságainak felsorolása a hibáival együtt.

Előszó

Előszóként, immáron tapasztalati képletként mondhatom, hogy szerintem Gamoék nem a fegyvergyártásban jeleskednek! Van náluk igen profi designer, akik szeretnek fegyvereket rajzolni. Kár, hogy hasonlóan nívós műszaki tartalmat nem tudnak bele tervezni. ...még a megközelítően hasonlóan nívós is megfelelne! Másrészről meg senkise tévessze szem elöl, hogy ez egy 100eFt feletti rugós légfegyver. Ezért az árért már HW97, HW98, HW77 kapható!

Ha alkatrész kell, akkor fordulj a GAMO magyarországi márkakereskedőjéhez:
Szent Hubertus Kft. 7400 Kaposvár, Fő u 40. Tel.: (82) 511-268

Ez az a puska, amit kézbe véve azt mondtam, bár ez lenne a kivétel, ahol dicsérhetem a Gamot. Kegyetlenül jól néz ki, nagyon feeling-es fegyver! Az alsó kar megoldása, és a kihúzható toldat igen ötletes, bár felhúzáskor az utolsó harmad már határozottan felnőtt erőt igényel! A kart hátrahúzva a betöltőtömb kiemelkedik, bár nem teljesen. Az utolsó pár millimétert már kézzel kell kihúzni. Tervezési hiba talán? Ezek után a felhúzókar teleszkópos végét visszatoljuk, majd a kart visszahajtjuk és pattintjuk a helyére. Most következik a lövedék betöltése. Lövedék kiválasztásánál határt szabhat a betöltőtömb vastagsága, azaz a furat hossza. Kézzel visszanyomjuk a betöltőtömböt a helyére. A végső pozícióban nem rögzíti semmi, olcsó megoldás.

Irányzék

A fegyver mikrométeres nyílt irányzékkal szerelt, ami alkalmazkodik a puska stílusához. Nem tudnám elképzelni távcsővel, mert nem illik hozzá, mint ahogy a fénygyűjtős irányzék sem.
Azonban a gyári hátsó irányzék oly mértékig ferde, hogy azt már a csomagolásban található nylonzsákon keresztül is kiszúrtam. Lehet hogy hétfői termék, és a meó is kint bagózott. Mondjuk ez biztosan orvosolható sk., csak nem egy 100eFt-os fegyvernél...

Sütése

A spanyolosan ócska - nyúlós, nem előhúzásos - sütése viszont már ismert az olcsóbb típusoknál, persze ezt is ki lehet cserélni másik elsütőszerkezetre, mert bár a Gamo mérnökei erre nem hajlandóak, más manufaktúrák készítettek sokkal jobbat. Persze így már jócskán meghaladjuk a 100eFt-os fegyverárat. ...bár egy Gamóért mindent!

Lövéskor a fegyver igen hangos, és semmi pozitív élményt nem tudtam felfedezni azon túl, hogy nem süketültem meg, és mindenki sértetlenül túlélte. Hangtompító semmit sem segít, teljesen hatástalan!

A fegyver dieselezett, de a füst nem csak a csövön keresztül mutatkozott mint bármely jól nevelt társánál, hanem a rugófeszítő karnak kiképzett tusanyíláson keresztül is...

Ettől függetlenül a fegyverrel lehet viszonylag pontosan lőni, ha a pontos lövés fogalmát rugalmasan kezeljük... de ezt a kritériumot a 25eFt-os Kínai légpuska is teljesíti. A formája, megjelenése viszont messze felülmúlja a többi Gamo puskát! Vicces, hogy a www.gamo.com -on már hiába keressük!

Linkek

Gamo UK
CO2Air.De - Stutzen

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>