Steyr LG110 High Power (utolsó módosítás: 2009.09.17.)
Osztrák PCP versenylégpuska - Interjú Pető Laci Olimpikonnal

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 890 mm (4,5 mm), 1000 mm (5,0 / 5,5 mm)
 • Csőhossz: 450 mm (7,5 / 16 / 24 Joule), 550 mm (16 / 24 / 35 Joule), 550 mm (16 / 24 / 40 Joule)
 • Súly: 3,1 kg (4,5 mm), 3,3 kg (5,0 / 5,5 mm)
 • Kaliber: 4,5 mm; 5,0 mm; 5,5 mm
 • Teljesítménye: 7,5 J (170 m/s). Engedéllyel kapható: 16 J, 24 J, 40 J
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SA; mechanikus, előhúzásos, állítható húzóerő mindkét zónára, és a hossza.
 • Elsütőbillentyű ellenállása: 50 - 250 g
 • Új ára: 400 eFt

Steyr LG 110 Típusai

A Steyr LG 110-es sorozatának alapeleme maga a fegyver szerkezete ugyan az. Eltérés a tusában, térdtámaszban, csőhosszban, elsütőbillentyű állíthatóságban jelentkezik. A hozzá kapott kiegészítők is különböznek, mint pl. diopter, csősúlyok... A fegyver kapható nem engedélyköteles 7,5J, és hazánkban engedélyköteles 16, 24, 40J-os változatban. A 16J tipikusan a Field Target sportág legmegfelelőbb változata, a 40J meg kifejezetten vadászfegyvernek való, ami idehaza nem engedélyezett.

Két fő típuscsalád kapható:

 • LG 110 MATCH LINE - Versenypuska 10m-es sportlövészethez, diopterrel, hosszú köpenycsővel.
 • LG 110 ADVENTURE LINE - Hobbilövészetre a szabadba. (Ez utóbbival foglalkozunk.)

Az LG 110 ADVENTURE LINE típusai:

 • LG 110 FIELD TARGET - Field-Targetre fejlesztett változat. Állítható tusa, térdtámasz, elsütőbillentyű. Weaver távcsősín opcionálisan választható.
 • LG 110 HIGH POWER - A típuscsalád alapfegyvere. Műanyag borítású fa nem állítható tusa, minimálisan állítható elsütőbillentyű.
 • LG 110 HIGH POWER HUNTING - Annyiban más mint a HP, hogy egy igen szép fa tusát kapott.
Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

LG 110 HIGH POWER

A széria "legolcsóbb" típusa (400eFt körüli ár). Mivel az FT változat 100eFt-al drágább, ezért sokan választják ezt a típust 4,5mm-es kaliberrel Field-Targetre. Ebben az esetben komoly kompromisszumokat kell elfogadni, vagy módosítani kell a fegyvert. Ez a típus Hunter Field-Targetre, vagy hobbicélra 4,5mm-es kaliberben 7,5J vagy 16J-os változatban bolti állapotban is tökéletes. A Steyr cég az LG110 HP fő felhasználási területének a szabadban történő mozgó bukócélvadászatot jelölte meg. A 24, 40J-os változata 5,5mm-es kaliberben vadászfegyvernek való.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

A fegyver tokja, csöve egy alumínium blokkban kerül rögzítésre, mely egyben a fegyver előagya is. Ez jelentősen hozzájárul a vibrációmentes működéshez. A fegyver zárdugattyújában helyezkedik el a Steyr-Stabilizátor, melyet a Feinwerkbau fegyvereknél Absorber néven ismertünk meg. Ennek a Stabilizátornak köszönhetően a fegyver teljesen visszarúgásmentes. Gyakorlati tapasztalat, hogy ez 7,5J esetén működik tökéletesen, nagyobb teljesítménynél érezhető a lövés. 16 J-nál már lövéskor ugrik a fegyver, viszont hatása akkor jelentkezik, mikor a lövedék már elhagyta a fegyvercsövet. Ennek okán ez csupán technikai tényező.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Töltése

A fegyver oldalkaros, ami tökéletesen távcsőbarát megoldás. Az oldalkarnak három szakasza van. Először kb. 2 mm kipattan a kar. Ez a biztonsági szakasz. Utána ellenállás nélkül hátrahúzható a kar, ekkor hátracsúszik a zárdugattyú, és hozzáférhető lesz a csőfar, és a felömlő nyílás annak tömítőgyűrűivel. A harmadik szakasznál megfeszítjük az állítható ütőművet.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP
Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

A Steyr LG110 alapmodell minden típusánál a fegyver teljesítménye egy kis tűvel állítható. Az állítást gyakorlatilag az ütőmű rugójának előfeszítésével érjük el. Az állítócsavar fejét a tokon túlnyújtva speciálisan kialakított csavarfejjel készítették, melyen körbe átmenő furatok vannak. Némely típusnál - pl. HP-nél is - a tusa takarja az állítócsavart, de leszedve hozzáférhetünk. Az állítás lehetősége versenyfegyvereknél kötelező elem, mivel így lehet a külső hőmérséklethez hangolni a puskát. (Téli, nyári időszak.) A fegyvernek 7,5J-on kellemes halk légfegyverhangja van, viszont 16J-nál már goromba hangja van.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Sütése

A HP verziónál az elsütőszerkezet előhúzásos, állítható, normál elsütőbillentyűje van, aminek csak előre-hátra állítható a pozíciója. Az FT változatnak teljesen állítható versenybillentyűje van. Speciális biztosítással rendelkezik, amit szárazlövéshez is fel tudunk használni, csak teljesen zárt zárdugattyú mellett lehetséges lövést leadni. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy az utolsó 2 mm-en nem pattintjuk vissza a kart.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Légtartály

A 200 bar-os légtartálya alumíniumból készült, és ezért igen könnyű. A reduktor a fegyverben található, így az esetleges tartálycsere nem befolyásolja a lövést, vagyis nem kell újra belőni a puskát. A tartály kapacitása bőven 200 lövés feletti 7,5J/4,5mm esetén. A tartály nyomásmérővel rendelkezik.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP
Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Tusa, előagy, fegyvercső

A fegyver rozsdamentes csöve nikkelezett. Tokja, előagya eloxált alumínium, melyek a korrózió ellen megfelelő védelmet nyújtanak. A 4,5mm-es kaliberű változat előagya alapértelmezetten ezüst, az 5,5mm-es fekete színű, de kérésre ezektől el lehet térni. A tusa kétkezes, azaz jobb és balkezeseknek egyaránt megfelel. A látszólag műanyag tusa szerencsére fa, műanyag burkolattal, ami könnyű átalakítást tesz lehetővé. (Állítható pofadék, és válltámasz.)

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Pető Laci 2006 óta ezt a típust használja

Pető Laci vezetésével indult hazai útjára a Field-Target sportág. Laci 2006-ban választotta FT versenyfegyverének a Steyr LG 110 HP-t, és azóta is ezzel versenyez. Tőle kérdeztem a tapasztalatait erről a fegyverről.
Laci ezt a fegyvert 7,5J-ra bevizsgálva ebben az igen népszerű kategóriában használta, de rendelkezik hozzá lőfegyvertartási engedéllyel, mert adódhat olyan verseny, aminél muszáj a 16J-t választani. (Field-Targetben a 7,5J-os korlátnak előnye hogy nem engedélyköteles, és nem csak lőtéren hanem magánterületen is szabadon használható. Kétségtelen viszont, hogy a 7,5J-os Field-Target mezőnynek sokkal komolyabb tudásra van szüksége, mint a 16J-os kategóriában versenyzőknek.) Laci ezzel a fegyverrel már 3éve versenyez, és túl van vele a 15 ezredik lövésen, ami elmondása alapján nem sok. Aktív versenyző korában ennyi idő alatt 50 ezer lövésnél tartott.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Steyr LG110 HP a Field-Targetben

Aki P.Lacihoz hasonlóan a HP-t választja Field-Target fegyvernek, annak négy fontos problémát kell megoldania, elfogadnia.

 1. A HP-nél a tusa nem állítható. Ezt némi barkácsolással módosíthatjuk. Szerencsére a tusa anyaga fa, tehát viszonylag könnyen applikálhatunk rá arctámaszt, és állítható tusatalpat. A markolat tenyérközép részét még célszerű megvastagítani.
 2. A HP-nél hiányzik a térdtámasz, amit az alsó szereléksín felhasználásával könnyen rögzíthetünk.
 3. A fegyverre szinte kötelező elem egy hosszú weaver sín, ami csak az FT típus tartozéka.
 4. A HP puska az alap vadász elsütőbillentyűvel kapható. Ennek cseréje versenybillentyűre elég költséges dolog. Akinek van céllövészetben előképzettsége, quasi megtanult fegyvert elsütni, és nem a Field-Targeten akarja ezt a Steyr LG 110-el megtanulni, akkor tökéletesen megfelel a HP elsütőbillentyűje. Ha viszont kezdő, és tud rá szánni több pénzt, akkor a Steyr LG 110 Field Target a jobb választás.
Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Az LG 110 fegyver alapproblémája, hogy nem lengőcsöves, vagyis a fegyvercső elöl le van szorítva. Ez hobbilövészet, vadászat esetén nem probléma, sőt a fegyver megóvása érdekében még előnyös is. Verseny szinten azonban lehet a szórásképen javítani az első leszorítás kiiktatásával, így a fegyver lengőcsövessé válik. Ezt a módosítást gyakorlatilag minden Steyr LG110-et használó versenyző meglépi.

Laci tapasztalatai

Kérdeztem P.Lacit, hogy volt -e problémája ezzel a fegyverrel. Két említésre, és okulásra méltó dolgot említett.

Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP Steyr LG110 High Power HP

Gyakorlatilag mindkét esetben usererror történt, vagyis egy olimpiai sportlövővel is megesik az ilyen. A fegyvert kezdetben Laci 16J-os változatban használta. A Steyr LG 110 tudja a szárazlövés funkciót, vagyis ha a felhúzókart a végállásnál nem pattintjuk teljesen vissza (utolsó 2mm), akkor az ütőmű és a szelep között egy biztonsági ék marad, így valódi lövés nem adható le. Ezt Laci használta a sütés gyakorlásához - lévén pont arra való. Pont a VB. előtt a fegyver működése bizonytalanná vált, úgyhogy gyorsan vinni kellett a Steyr szakszervizbe. Kiderült, hogy ez a szárazlövés funkció csak 7,5J mellett használható, mivel a 16J-os rugóerő ilyenkor bezömíti az ütőmű tengelyét. Trainingsütést tehát csak 7,5J-al célszerű használni.

Másik probléma a fegyver tisztítása során keletkezett. Ezek a precíziós PCP/PCA fegyverek kiemelten érzékenyek a porra. Ha szabadban lövünk, utána alapos tisztításnak kell alávetni, ami a tusa leszerelésével kezdődik, és célszerűen a fegyver tok + fegyvercső kiemelésével folytatódik az alumíniumblokkból. Az O gyűrűket javasolt szilikonzsírral bekenni. Ennek összeszereléséhez a kis nyomatékkulcs erősen javasolt. P.Laci tapasztalta, hogy a nem megfelelő - túl erős - csavarrögzítés miatt a fegyver megfeszült, és a felhúzókar lövés előtt gyakran önállóan kipattant. A csavarokat nem túlhúzva a jelenség megszűnt.

Mint minden PCP fegyver, úgy ez is érzékeny hidegre, melegre, ezért célszerű időnként hozzáigazítani a szabályozócsavart. Versenyek előtt kötelező a bemelegítő lövés a fegyvernek, mely pár lövés szokott lenni, de Laci javasolja, hogy 20-30 lövést adjunk le verseny előtt a Steyr-el.

A fegyver 7,5J-os teljesítmény, és 4,5mm-es kaliber mellett teljesen megtöltött légtartállyal 300 lövést tud leadni. Ennek okán a Steyr LG110-hez nem kell versenyre magunkkal cipelni a pumpát, vagy a búvárpalackot.

Fegyver pontossága, és a javasolt lövedék

Laci tapasztalata alapján a két legjobb lövedék amit versenyen használni szokott, az a JSB Exact Express 4,52 mm, és a H&N FTT. 40 m-en a JSB adja a legszűkebb szórásképet 20 mm, viszont teljesen rapszodikusan akad egy egy kiugró lövés. Szintén 40 m-en a H&N nem ad olyan zömök szórásképet, viszont minden esetnem 30 mm-es körön belül sikerül a találat. Egy 40 mm-es killzone esetén, tuti a találat! 16J-nál meg a Baracuda Match adja a legjobb szórást.

Linkek:

CO2Air.De Lexikon - Steyr LG110 FT
Steyr - Steyr LG110 High Power
Z-Shops fegyverbolt - Steyr
Célsport - Pető Laci

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>