TELL-220 Made for AKAH by CTB (utolsó módosítás: 2008.09.04.)
Alias Cometa-220 Spanyolországból

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1060 mm
  • Csőhossz: 440 mm
  • Súly: 2,5 kg
  • Kaliber: 4,5 mm
  • Teljesítménye: 7 J (160 m/s). Engedéllyel kapható: 14 J (220 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos
  • Új ára*: 40 eFt *: A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.

Hol gyártották?

Erről a puskáról sokan gondolják, hogy német, török vagy kínai, de valójában spanyol! A német nagy múltú (alapítva 1853.) AKAH fegyverkereskedő cég - mely még mindig az alapító Albrcht Kind família vezetése alatt van - rendeli ezt, és a teljes típusválasztékot a CTB-től, azaz a Cometától Tell névre átkeresztelve. (lásd linkek.)

A Tell 220

A fegyver sajnos hasonlóan rossz elsütőszerkezettel készül, mint a Gamo vagy Norica. Állíthatósága pusztán az előhúzás ellenállásának változtatásából áll, de az sem számottevő... nézőpontom szerint nem állítható. Ennek a fegyvernek a nikkeles változatát teszteltem fekete bükk tusával. Előnye, hogy modern vagány külsővel rendelkezik (én inkább fekete távcsővel szerelném, nem a gyári kínai 4x32-es ezüst távcsővel). A nikkeles cső nem lesz vakrozsdás. ...Viszont az a pár plusz mikronnyi felület a csőletörésnél bizony útban van! Ez annyit tesz, hogy kicsit szorul a csőfartömb amit a cső visszatörésekor is kellemetlenül érezni lehet. Feltételezem, hogy 1-2 doboz diaboló kilövése után kikopik annyira, hogy már nem szorul.

Sütése

A fegyver sütésekor viszont kellemes meglepetés ért. A Gamo, és Noricával szemben a puska nem rezonál, viszonylag nyugodt, de kiszámítható visszarúgást produkált. A hangtompító hasonlóan a HW-knál tapasztaltakkal, igen hatásos ezen a fegyveren is. Ezekből bizton feltételezhetjük, hogy nem barbár módon henger kifúrással oldották meg a 7,5J-t, hanem megfelelő rugó alkalmazásával, ami dicséretes! Fontos megemlíteni az igénytelenül kinéző, de igen szeretni valóan kézreálló, és jól kezelhető automata biztosítást! Szerencsére nem a Gamo sátorvas alatti megoldását alkalmazták!

Irányzék

A fegyver nyílt irányzékkal van ellátva, ami szerintem ebben a hobbi kategóriában a legjobb üzemmód. A nyílt irányzék nem a TruGlo megoldás, de azt koppintó műanyag kialakítás. Ennek előnye, hogy működik, olcsóbb, de legfőképpen lényegesen kevésbé sérülékeny! Nekem tetszett! Egy negatívuma van, az első irányzék a látképben a hátsó irányzék célzónájába többször is belefér, ergo nem túl pontos célzást tesz lehetővé! ...ezen azonban némi legális barkácsolással javíthatunk!
A fegyver tartalmazza a szabványos 11 mm-es távcsősínt, amire gond nélkül fel lehet szerelni akár egy 42-es front parallaxos távcsövet is, a hátsó irányzékot nem kell leszerelni.

Összességében

A fegyver pontossága a hobbilövészet területén elég jó, könnyű vele egybefüggő csoportokat lőni 10m alatt, de egész 20m-ig használható. 10m-en 4-5cm-es tárgy biztosan eltalálható vele. Ahhoz képest, hogy spanyol puska, egészen használható, azonban én biztos inkább spórolnék egy HW30S-re!

Linkek

Cometa
Cometa 220
AKAH német fegyverkereskedő cég
Z-Shops fegyverbolt
Daisy fegyverbolt

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>