TELL-300F Made for AKAH by CTB (utolsó módosítás: 2008.10.25.)
A négy évszakos fegyver Spanyolországból

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1130 mm
  • Csőhossz: 470 mm
  • Súly: 3,4 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 7 J (160 m/s). Engedéllyel kapható: 23 J (290 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos
  • Új ára*: 45-60 eFt *: A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.

Előszó

Ide szükséges egy kis előszó. Ezt a fegyvert eleinte nagy ellenszenvvel méregettem. Ránézésre olyan tenyeres talpas, ráadásul az elsütőbillentyűje botrányosan gagyi megoldású. ...aztán próbálgattam, teszteltem, és azt vettem észre, hogy élmény vele lőni! A Tell sorozatból ez lett a kedvencem! Igazi igénytelen minden szükségessel ellátott hobbilégpuska telekre, meg mindenhová. Nézzük...

Hangtompító

Ez a típus (S) gyárilag hangtompítóval szerelt. Ennek köszönhetően halk a működése. A 3 kamrás hangtompító szétszerelhető, és akár át is építhető. Igen robosztus felépítésű a fém hangtompító, melyet úgy terveztek, hogy a fegyver csövet ennél fogva törjük le, és feszítjük meg a rugót. Ennek köszönhetően nagyon kényelmes felhúzni a fegyvert.

Irányzék

További különlegessége, hogy a hangtompító ellenére nyílt irányzékos! Ezt kevés légpuskánál oldották meg. Ilyen pl. a Walther 1250 Dominator is. Eddig mindig dilemma előtt álltam egy fegyvernél. Hobbi célra a legjobb a nyílt irányzék, abból is a fénygyűjtős változat, viszont a hangtompító is igen fontos tartozék. A kettő együtt legtöbbször nem választható. Tehát vagy lemondtunk a hangtompító áldásos tevékenységéről, vagy igen bonyolult, és költséges megoldással szereltünk egyet rá, vagy távcsőre fanyalodtunk. Itt ez a kettő együtt kapható! A nyílt irányzéka fénygyűjtős, állítható. Igen jó célzást teszt lehetővé!

Tusa, felületképzés, típusjelzések

A tusa formája egyedi, az előagy ívelt. Eleinte ez sem tetszett, mert szokatlan. Aztán ez után tűnik a többi unalmasnak. Fogása kényelmes, kidolgozása igényes. Típusjelzései "D:" fekete tusa, nikkel szerkezet. Ez az eredeti Cometan az "N" -nek felel meg. A Cometánál létezik még a "K", ami fekete (barnított) szerkezet, és terepszínű tusát jelent. "S": a hangtompítót jelzi, "F": pedig a 7,5J alatti teljesítményt.

Sütése, használata

Sátorvas fém, az elsütőbillentyű hajlított lemezből készült, melyre rápattintottak egy műanyag burkolatot. Számomra ez a leggyengébb pontja a fegyvernek. Oldalirányú mozgása mm-ekben mérhető! Sütéskor igyekeztem nem elképzelni az elsütőbillentyű kialakítását. Meglepően tapasztaltam, hogy jó a sütése. Ennek a robosztus méretű elsütőbillentyűnek is köszönhetően használata könnyű, sütési pontja érezhető. Hobbi kategóriára megfelelő! Más szavakkal nem az a spanyolosan elrontott sütés, bár a Telleknél ez már számomra kezd megszokottá válni.

Lényegében ezt a fegyvert négy évszakosra tervezték, azaz még vastag bumburnyák kesztyűvel is kényelmesen kezelhető! Vagy ha valaki irdatlan lapátkézzel van megáldva, annak is öröme telik benne. Erről is árulkodik a manuális biztosítás egyedi megoldása. Itt ugyanis egy elforduló karral lehet be, illetve kibiztosítani a fegyvert, amit hüvelykujjunkkal akár vastag kesztyűben, sőt még távcsővel szerelve is kényelmesen elvégezhetünk.

Tusa eltávolítása

A tusát leszerelve ügyeljünk arra, hogy az elsütőszerkezet 6 stiftje közül 3-at oldható kötésre terveztek, azaz ezeket a tusa tartja. Mondjuk eléggé passzentos szerkezet, tehát a tusát leszedve nem hullik atomjaira, de érdemes rá figyelni. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy az elsütőszerkezet könnyen javítható. Szómiszó, egy zégergyűrűs megoldás elegánsabb lett volna.

Linkek

Cometa - Spanyol
AKAH - Németország
Z-Shops fegyverbolt

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>