Röhm TM Shooter 200 - Német gyártmány (utolsó módosítás: 2008.03.21.)
Első osztályú hobbi, és belépő szintű Field-Target PCP légpuska.
Olvasható még a Kaliber 2007. aug.-szept.-i számaiban.

Műszaki adatok:

 • Típus: Röhm TM Shooter 200 - Német
 • Új ára: 120.000,- www.fegyverbolt.eu
 • Teljes hossz: 848 mm
 • Csőhossz: 430mm
 • Kaliber: 4,5 mm
 • Súlya: 2,5 kg
 • Teljesítménye: 7,5 J / 169 m/s
 • Lövet: 8 lövetű fém forgótáras, diaboló lövedékkel
 • Tartály mérete: 60 ml, 200 bar, 200 g
 • Leadható lövések száma: 95 lövés, azaz 12 tár (200-70 bar-ig)
 • Regulátor: nincs, nyomáskiegyenlítő a fegyver tokban
 • Sebességingadozás max: +- 8,4 m/s
 • Sebességingadozás átlag: 2,7 m/s
 • Tusa: Fém, és műanyag. Állítható pofadék, és tusahossz, pisztolymarkolatos
 • Sütése: SA / DA; kétzónás, állítható húzóerő mindkét zónára, spiáter billentyű és acél

Súlya, fogása, tusa:

Versenylégpuskáknál az elvárt bruttó súly 4,5 kg - 6,5 kg közötti, ami tartalmazza az irányzékot, a plusz súlyokat stb. Egy komolyabb távcső, mondjuk egy 6-24x56-os szerelékkel 1.200 g, a kicsi egyszerű 4x32-es szerelékkel 400 g. Ez a puska bár nem versenypuska, de a súlya tökéletesen megfelel az elvárásnak, mérete pedig kifejezetten jó! A lényeg abban rejlik, hogy a karunk, kezünk méretének megfelelő -e a kialakítása. Kis méretű puska is lehet kényelmes egy 190 cm-es lövész számára, ha a tusa megfelelően van kialakítva. Ha a karhajlatba támasztjuk a puska válltámaszát, akkor a markolatnak nyújtott csuklóval kényelmesen foghatónak kell lennie. A kényelmesen megfogott markolat mellett a behajlított mutatóujj ujjbegyének pont érintkeznie kell az elsütőbillentyűvel úgy, hogy annak felülete nem szabad hogy szöget zárjon az ujjbegy érintősíkjával. Az állítható pofadék akkor fontos, ha nem a puska gyári - jellemzően nyílt - irányzékát használjuk. Ennek lényege, hogy ha az arccsontunkat rátámasztjuk a pofadékra, akkor szemünk tengelye egy magasságban legyen a távcső, vagy irányzék hossztengelyével.

Röhm TM Shooter 200 tetszetős fém, műanyag, gumi tusát kapott. A tusa sajnos csak a tok megbontásával távolítható el. Markolata kényelmesen fogható, és pozíciója előre-hátra állítható. Állítható a pofadék magassága, mely egy extra magas szerelékes 56 mm-es frontlencsés távcső esetén is megfelelő. A válltámasz hossza is kellő mértékben állítható. Egyedül az előagy van gyenge műanyagból. Én ezt az elsők között cserélném le valami keményfa megoldásra, mely tartalmazná a térdtámasz és belövőpad rögzítő anyáit. A puska hossza a tok megbontása nélkül 69 cm-re csökkenthető, ami kellemes méret. A pumpa hossza 79 cm-ig csökkenthető.

Töltése, sütése:

A fegyver elsütésének folyamata a következő. Elkezdjük húzni az elsütőbillentyűt, annak mozgatása egy darabig könnyen megy, szinte semmi ellenállással. Ez az első zóna, itt még nem következik be a lövés. Az első zóna végén a húzás úgymond felkeményedik, azaz a billentyű mozgatásának már van érezhető ellenállása. Ez a második zóna, a lövés itt következik be. Az így működő elsütőszerkezetet előhúzásos szerkezetnek hívjuk.

Röhm TM Shooter 200 töltése összetett, mivel fel kell töltenünk a 8-as fém forgótárat, ami igen kicsi. A már megtöltött forgótárakat profi módon, és egyszerűen be lehet tárazni a fegyverbe. A fegyvert kétféle módon lehet elsütni. Egyik az akár mutatóujjal működtethető felhúzókar mozgatása. Ez felhúzza az ütőművet, illetve következő pozícióba fordítja a tárat, illetve elmozdítja az elsütőbillentyűt. Ezután már csak az előhúzott elsütőbillentyűt kell működtetnünk. Ekkor már a második zónánál helyezkedik el. Ezt az üzemmódot nevezzük SA azaz Single Actionnak. A DA azaz Double Action esetén külön nem húzzuk fel a fegyvert, csak az elsütőbillentyűt húzogatjuk. Itt az első zóna, azaz az előhúzáskor történik meg a fegyver felhúzása. A DA előnye a gyors egymásután leadható lövések lehetősége, ami kicsit a pontos találat rovására megy. A dob forgásiránya Smith & Wesson rendszerű, azaz hátulról nézve óra járásával ellentétes. A fegyver töltése, sütése nagyon szórakoztató, valóban élmény! Negatívuma, hogy a lövedéket nem a csőfarból lövi, hanem direkt a tárból. Ez persze könnyebbé és gyorsabbá teszi a töltés-sütést, de a forgótár, és a tok közötti apró résen veszít a 70 bar nyomásból. Ez kismértékű teljesítménycsökkenéssel jár, illetve megnöveli a leadott lövések sebességingadozását, mely rontja a szórásképet. Az elsütőbillentyű és az elsütőszerkezet egésze acél. A sütés sajnos nem állítható, azaz csak annyit, hogy a sütési erőt a gyárihoz képest tovább növelhetjük. Szerencsére az elsütőszerkezet nem szorul állításra, mert a gyári beállítás pont megfelelő. Ez kezdő lövésznél még előnyös is, mert nem kell belenyúlnia a fegyver beállításába.

Légtartály és töltése, reduktor:

A légtartály biztosítja a lövedék kilövéséhez szükséges sűrített gázt. A tartály több lövésre elegendő sűrített gázt tartalmaz. A leadható lövések száma függ a tartály űrtartalmától, és a maximális üzemi nyomástól.


A Röhm TM Shooter 200-nak egy spórolós módon megoldott reduktortartálya van. A fegyver tokjában helyeztek el egy zárt kamrát, melynek lezáró eleme maga a tartály szelepe. Csak felcsavart tartály esetén van a fegyver nyomás alatt. Előnye, hogy a tartályok csereszabatosak, nyugodtan használhatunk póttartályokat is. A tartály 60 ml-es alumínium tartály, ami nagyon pici, kevésnek tűnik. Valóságban azonban elegendő, mivel a teljes 200 bar- 70 bar intervallum azonos sebességingadozást produkál, így végiglőhető. Ez 12 tárat jelent, azaz 95 lövést. Lövés után csendes környezetben hallható, amint a tartály utáni kamra feltöltődik. Ez 1-2 másodperc alatt megtörténik. DA esetén ha túl gyorsan ismételjük a lövéseket, várhatóan gyengébb lövéseket kapunk, mivel nem töltődik fel teljesen a rendszer. A tartály 200 bar-os palackról kényelmesen tölthető, viszont mérete miatt pumpával is hamar felpumpálható. A kis űrtartalom miatt 300 bar-os palackról szigorúan tilos tölteni! A puskához jár egy piros műanyag patkó formájú távtartó gyűrű. Ha ezt a tartály és a szelep közé tesszük, és a tartályt így rögzítjük, akkor a puska nincs nyomás alatt. A tartály felületkezelése szép, és úgy tűnik időálló... no meg több színben is kapható :-).


A fegyver csöve:

Röhm TM Shooter 200 csőhossza átlagos. Külső csőátmérője 14 mm-es, ami nem elterjedt méret. A csővég kialakítása érdekes. Könnyítve van 28 mm hosszban, ami tartalmaz egy rögzítő gyűrűt a hernyócsavarnak. A könnyítés pont 13 mm, aminek örülhetünk! A fegyverhez kapunk egy fém csővéget, melyen 11 mm-es távcsősín van. Erre rögzíthetünk az első irányzékot, illetve csatlakoztatható hozzá speciális hangtompító is bagatell 20-25eFt-ért. A csodálatos ennél a fegyvernél, hogy Walther Lothar csővel szerelik, mely a versenyfegyverek körében fogalommá vált kiemelkedő minősége miatt. A három fegyver közül ennek az egynek van valódi lengőcsöves megoldása. Háromkamrás hangtompítóval igen kellemes halk pukkanó hangja van.


Irányzék:

A légpuskák különböző irányzékokkal kerülnek a kirakatokba. Előfordul, hogy irányzék nélkül kapjuk. Legszerencsésebb párosítás, ha nyílt irányzék van a puskán, és ezen kívül megfelelő hosszban rendelkezésre áll 11 mm-es szabványos távcsőprizma is. A felsorolt puskák a PCP rendszerből fakadóan visszarúgás mentesek, azaz nem teszi tönkre a távcsövet. Létezik nyílt irányzéknál a TruGlo, mely fénygyűjtő szálakat jelent. Elöl egy piros pötty, hátul két zöld pötty a szabványos. Ez hobbi célra egy igen kellemes megoldás, jó vele célozni, pláne szürkületkor vagy sötét háttérnél.

Röhm TM Shooter 200 nagyon jól szerelhető hosszú 11 mm-es távcsősínnel rendelkezik. Gyárilag semmi irányzék nincs a puskához. Rendelhető hozzá nyílt irányzék, diopter, és természetesen távcső is. Nagy méretű oldal-parallaxos távcsövet akárhogy szereljük, a tárkioldó / biztosító, és a tár minden esetben kényelmesen hozzáférhető.

Pontossága:

Ez az a tulajdonság, aminek eredményét előre sejtettem, de nagyot csodálkoztam a végén. Igaz, eléggé sok tényező összeredménye határozza meg a puska pontosságát, melynél mindhárom esetben más és más előnyt tudunk felsorolni. A puska pontosságát legjobban a szórásképpel tudjuk mérni. Ez annyit tesz, hogy egy adott távolságra kihelyezett üres lapra komolyan befogott / rögzített puskából meghatározott számú lövést adunk le, majd megmérjük mi az a legkisebb kör amibe az összes találat belefér. Ez a módszer a sütés minőségéből adódó eltéréseket sajnos kihagyja, de sajnos jobbat nem találtak. Mivel mindhárom esetben PCP rendszerű puskáról van szó, ezért könnyű dolgom volt. Ezek mind visszarúgás-mentes puskák, ráadásul lövések között nem kellett levenni a lőpadról. A fegyverek ára, minősége eleve kizárta a 10 m-es lőtávot, mivel ott jellemzően lyukból-lyukat kaptunk volna mindhárom esetben. A 7,5 J teljesítmény szabta meg a megfelelő lőtávot, ami esetünkben 25 m volt. Mindhárom esetben azonos H&N Finale Match (légpuskához) 4,50 mm-es lövedéket használtam, melyből 8-8 lövést adtam le mindegyik esetben.

Röhm TM Shooter 200 sok pozitív elemet is tartalmaz. Van regulátor tartálya, melyet a 200-70 bar-ig végiglőtt méréssorozat igazol is. Teljes tartományban az átlagos lövedéksebességtől azonos sebességeltérést produkált, azaz a tartály nyomásának csökkenése nem befolyásolta 70 bar-ig. Negatívum a kis tartályméret. Igen jó minőségű Lothar-Walther fegyvercső kerül bele gyárilag, mely ráadásul valóban lengőcsöves megoldású, azaz a befogáson kívül semmi nem ér hozzá, nem támaszkodik rá. Pontosság szempontjából negatívum a forgótárból indított lövedék, mely egy pontosan nem beállítható nyomáscsökkenést okoz. Ezeket egybevéve a 200-70 bar-ig történő méréssorozat eredménye, 25 m-en a sebességingadozás átlagosan 2,7 m/s, a szélső értékek közötti különbség pedig 17 m/s volt. Ez azt jelenti, hogy a sebességingadozásból adódó szórás átlagosan 9 mm-es, ahol időnként van egy kiugró 2,5 cm-es mellélövés. Ennél a fegyvernél a lengőcső miatt nem jelentkezik a csőhajlításból adódó érték. A 25 m-es lövéssorozat 15 mm-es szórást eredményezett SA-ban. Ez a szóráskép tovább javítható a hozzá vásárolható egyes betöltő alkalmazásával, mely a forgótár helyére szerelhető. Ez a szerkezet sokkal jobban tömít, mint a forgótár, ráadásul a Field-Targethez ez javasolt, lévén a tárazott egymásután lövés nem engedélyezett.

Gyári tartozékai:

Röhm TM Shooter 200 sajnos a CO2-es kistestvérek tartozékkészletét nem örökölte. A hozzá járó töltőadapter könnyen és jól szerelhető, és jól tömít akár kézzel meghúzva is. Nem tartalmaz nyomáskiegyenlítő csapot, de ennél a megoldásnál ez nem is lenne használható. Speciális szerszámigénye nincs, ezért csak pár imbuszkulcsot találunk. A tartalék O gyűrűket hiába keressük, nem tartozék. A hozzá kapott kezelési útmutató igen silány fekete-fehér nyomtatvány, mely csak kevés információt tartalmaz. Robbantott ábrát, vagy alkatrészjegyzéket pedig egyáltalán nem! Markolata az alapmarkolat. Csomagban sajnos csak egy forgótárat lelünk. Ebből vásárláskor érdemes még venni. Egy 3 db-os szett 4.500,- körül kapható. Érdemes még venni egy egyes betöltőt a fegyverhez. Gyorstöltő is kapható még hozzá, bár ezt könnyen elő lehet állítani fillérekből SK. A CO2-es verziókhoz kapható drága gitártok ehhez a típushoz nem használható, mivel a válltámasz csak részben szerelhető le a fegyverről. A csővég speciális fém szerkezet, mely tartalmaz egy 11 mm-es szereléksínt az első-irányzékhoz. Javaslom még megvenni hozzá a nyílt irányzék készletet is. Csomagolása ritka gagyi megoldás. A fegyver még por ellen védő zacskóba sem került bele.


Röviden:

Szerintem elmondható, hogy mindhárom fegyver megfelel belépő szintű Field-Target sportpuskának, illetve hobbiszintű csúcslégpuskának. A CZ200 a kisebb, de precízebben lövő egylövetű, Röhm TM Shooter 200 az Field-Targetre megfelelő, de hobbilövészetre a létező legjobb választás, a Walther 1250 Dominator pedig az igazi nagy puskákat kedvelőknek remek választás, mely Field-Targeten és hobbi kategóriában is jól teljesít.

Összefoglaló:

Röhm TM Shooter 200 előnye:

 • SA / DA sütés
 • 1-es betöltő, és 8-as forgótár egyaránt
 • Lothar-Walther cső
 • Acél elsütőszerkezet
 • Állítható tusa
 • Nagyon jól és élvezetesen kezelhető
 • Reduktor tartálya van
 • Kis méretűre összepakolható

Röhm TM Shooter 200 hátránya:

 • Lövedéket tárból lövi
 • Nem állítható sütés
 • Kis méretű tartály
 • Csak 95 lövésre képes
 • Nem szabványos fegyvercsővég

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>