Walther 1250 Dominator (Umarex Német) (utolsó módosítás: 2008.03.21.)
Hobbi és vadász PCP légpuska.

Műszaki adatok:

 • Típusa: (Umarex) Walther 1250 Dominator - Német
 • Új ára: 120.000,-
 • Teljes hossz: 1040 mm
 • Csőhossz: 600 mm
 • Kaliber: 4,5 mm, (5,5 mm is kapható)
 • Súlya: 3,61 kg
 • Teljesítménye: 7,5 J / 176 m/s; (megszerzésire kapható 16 J, 28 J, 40 J is)
 • Lövet: 8 lövetű műanyag forgótáras, diaboló lövedékkel
 • Tartály mérete: 267 ml, 300 bar, 972 g
 • Leadható lövések száma: 500 lövés (300-70 bar ig)
 • Regulátor: van a fegyver tokra rögzítve
 • Sebességingadozás max: +- 4,1 m/s
 • Sebességingadozás átlag: 2 m/s
 • Tusa: Műanyag nem állítható tusa, angolagyas
 • Sütése: Kétzónás, nyomáspontos, csak első zóna hossza állítható, műanyag billentyű, és FULL spiáter

Súlya, fogása, tusa:

Pontos célratartáshoz az elvárt bruttó súly 4,5 kg - 6,5 kg közötti. Ez természetesen már tartalmazza az irányzékot, a plusz súlyokat stb. Egy komolyabb távcső, mondjuk egy 6-24x56-os szerelékkel 1.200 g, a kicsi egyszerű 4x32-es szerelékkel 400 g. Ebben a súlytartományban testalkat kérdése, hogy melyik a megfelelő számunkra. A nehéz puska nyugodtabb célzást eredményez - már ha a súly alatt nem remeg az illető keze. A súly többek között ellensúlyozza, elnyomja a vérkeringés pulzáló lökéseinek fegyverre gyakorolt hatását.

Walther 1250 Dominator műanyag Monte-Carlo agyas megoldású. Az anyaga sajnos messze nem éri el pl. a Gamo CFX műanyag tusájának minőségét. A műanyag tok leszerelése két csavar, és a reduktor tartály kicsavarásával jár. Ez utóbbihoz speciális csőkulcsra van szükség. Másik megoldás a műanyag tok belső részének kis mértékű kivágása. Az előd puskánál a CO2-es szelep gond nélkül kifér. Valószínűleg a Walther 1250 Dominator kedvéért nem akartak módosítani a műanyag öntvényformán, pedig érdemes lett volna! A tusa semmilyen része nem állítható. A teljes tusa cseréje nagyon sokat dob a puskán! Legnagyobb hátránya a pofadék magasságállításának hiánya.

Töltése, sütése:

A fegyver elsütésének folyamata a következő. Elkezdjük húzni az elsütőbillentyűt, annak mozgatása egy darabig könnyen megy, szinte semmi ellenállással. Ez az első zóna, itt még nem következik be a lövés. Az első zóna végén a húzás úgymond felkeményedik, azaz a billentyű mozgatásának már van érezhető ellenállása. Ez a második zóna, a lövés itt következik be. Az így működő elsütőszerkezetet előhúzásos szerkezetnek hívjuk. Ennél az árkategóriánál számomra elvárás a jó, előhúzásos (vagy kétzónás) sütés, ahol a 2. zóna, azaz a felkeményedési ponttól a fegyver elsütéséig tartó szakasz hossza csavarral állítható. Ideális esetben ez 0,5 mm.

Walther 1250 Dominator töltése összetett. Először itt is feltöltjük a 8-as műanyag forgótárat. A tár mérete megfelelő, így nagykezűek számára sem jelenthet gondot. A tár behelyezése után reteszeljük, majd visszatoljuk a betöltőrudat a helyére, ezáltal betoljuk a lövedéket a csőfarba. Ez a felhúzókar és töltőmechanizmus nagyon jó minőségben megoldott, acélból készült szerkezet. A felhúzókar alaphelyzetben is rögzített. Igen precíz pályán mozog. Töltése nagyon mérnöki. Az elsütőbillentyűt már nem lehet dicsérni. Műanyag, mely önmagában nem baj, de egy 100.000,- Ft feletti légfegyvernél ez nehezen elfogadható... De legalább egyszerűen ki lehetne cserélni, mint pl. a CZ200-nál. Az elsütőszerkezet előhúzásos, ahol csak és kizárólag az első zóna hossza az állítható. Pont az, ami a leglényegtelenebb az egészben. Emellett az elsütőszerkezet spiáter. A fő probléma, hogy a második zóna hossza túl nagy, tehát az ember azonnal állítani akarná. Egy reménysugár van, hogy kétzónás a szerkezet, tehát nem tudom elképzelni, hogy műszaki ember egy tűreszelő készlettel, és végső esetre egy 5kg-os kalapáccsal ne tudna finomítani a helyzeten. Igaz, minden relatív. Például egy Gamo után még a gyári szerkezet is tetszhet az új tulajnak... A legegyszerűbb megoldás, ha az elsütőbillentyű előtti 6 mm hosszú 3 mm-es csavart kicseréljük egy 8 mm hosszú csavarra. Így ki lehet iktatni az előhúzást, és be tudjuk állítani a fém mm-es sütést, ami nyugodtan megtehető az automata biztosítás miatt.

Légtartály és töltése, reduktor:

A légtartály biztosítja a lövedék kilövéséhez szükséges sűrített gázt. Ez lehet levegő, vagy palackról töltött Nitrogén melynek előnye a pára és korróziómentes rendszer. A tartályban lövésenként lineárisan csökken a nyomás. A lövés leadásához 7,5 J esetén stabil 70 bar nyomás szükséges. Ezt egy közbeiktatott 1-2 lövésre elegendő űrtartalmú kamrával oldható meg, melynek stabil nyomása biztosított. Figyelem! Az eltávolított tartály esetén is marad lövésre elegendő nyomás a reduktorban. Erről soha ne feledkezzünk meg! Célszerű ezt a nyomást lövedék nélkül egy két lövéssel ellőni. Nagy előnye, hogy a tartályok csereszabatosak, tehát akár verseny közben is cserélhetők - bár ennek ellenére ezt egyik versenyző sem szívesen tenné meg. A gyári csomagban kapunk egy adaptert, mely egyrészről a szabványos palack vagy pumpa menetébe illeszkedik, másik oldalon a tartály speciális csatlakozóját tartalmazza.


A fegyver nagy testvérének tartályát örökölte, és valódi reduktortartálya van. Ebből következik, hogy a tartály itt is csereszabatos, teljesítmény-leadása finoman szabályozott. A tartály egy hatalmas méretű 267 ml-es és emellett 300 bar-os acéltartály, lakkozott erősen kopásálló fényes fekete felülettel. A reduktortartálynak köszönhetően 300 bar-tól 70 bar-ig pontos lövések adhatók le, mely nagyjából 500 lövést jelent a 7,5J-os változatnál. Itt a cseretartálynak nem is tudom, hogy van e jelentősége. A tartály szelepmegoldása csillagos ötös. A tartály szelepe igen kis elmozdulásra zár, de ekkor még az O gyűrű is tömít, tehát a tartály és a reduktor közötti rendszer zárt. A tartály lecsavarása közben a csatlakozó rész űrtartalma 3x-ára nő, és csak azután nyit ki az O gyűrű. Ekkor már csak maximum 100 bar nyomású, és fél köbcentinyi sűrített levegő egyenlítődik ki a résen. Profi és elegáns megoldás, ahol az O gyűrű nem károsodik, és nem szökik el a tartály nyomása. Ezt a nagy tartályt egyértelműen 300 bar-os palackról célszerű tölteni. A pumpák zöme max. 250 bar-t tud, ráadásul 50 bar-onként kb. 100-at kell pumpálni. Itt nem javasolt a pumpa használata!

A fegyver csöve:

Walther 1250 Dominator csöve extrém hosszú, 600 mm. Erre természetesen nem a 7,5 J-os változatnak van szüksége, sokkal inkább a 28 J-os (5,5 mm-es kaliberméretnél pedig a 40 J-os) változatnak, ahol fel kell tudni gyorsítani a lövedéket 370 m/s-ra. A csövön vannak speciális kialakítások, pl. egy trapéz kimetszés a cső közepe táján alul a műanyag tartályház rögzítő kampójának, és felül három menetes furat (természetesen a huzagolt cső csak a két végén, meg a felömlőnél lyukas). A hátsó menet rögzíti a hátsó irányzékot, az első kettő közül az egyik az első irányzékot tartja. Itt lehetőség van a cső végére, vagy hátrább felhelyezni az irányzékot. A hátsó helyzetre akkor van szükségünk, ha hangtompítót szeretnénk felrakni. Ez egy hatalmas ötlet, és egy 600 mm-es csövön meg is valósítható. A cső külső átmérője itt is szabványos 15 mm. Ez a fegyver a 7,5J-os határt felül súrolja, és igen halk mely nagyrészt a hosszú csőnek köszönhető. Hangtompítóval csak az ütőmű halk kattanása hallatszik, de még hangtompító nélkül is halknak tűnik zárt térben is!

Irányzék:

Walther 1250 Dominator irányzékkínálata nagyon vevőbarát. TruGlo nyílt irányzék jár hozzá, vagy Field-Target fegyverkészletben kétféle távcső közül is választhatunk. Ezek a gyári távcsövek azonban már Ázsiai gyárakban készült termékek. Nekem nem volt alkalmam kipróbálni, de a Visier teszt csapata eléggé negatív kritikát mondtak a távcsőről, emellett a puskát megdicsérték. Itt is bőven mérték a 11 mm-es távcsősín hosszát, aminek köszönhetően a távcső felszerelése nem okozhat gondot.

Pontossága:

Walther 1250 Dominator esetén a szuper tartály, a valódi teljes megoldású reduktor tartály, és a kivételesen hosszú 600 mm-es fegyvercső igen jó eredményekkel kecsegtetett. Mivel a tartály ennél a 7,5 J-os verziónál legalább 500 lövést tesz lehetővé, a 300-70 bar-os teljes lövéssorozatot nem hajtottam végre. Annál is inkább nem, mivel itt egy valódi reduktortartály van. Nagyjából 245 bar-tól lőttem a puskával egy 150 lövéses sorozatot, mely nem tartalmazott a nyomáscsökkenéshez köthető változást. Az értékek meglepően hasonlítottak a CZ200-nál mértekhez. 25 m-en a sebességingadozás átlagosan 1,5 m/s volt. A szélső értékek közötti különbség pedig 8 m/s. Ez azt jelenti, hogy a sebességingadozásból adódó szórás átlagosan 7 mm-es, ahol időnként van egy kiugró 1,3 cm-es mellélövés. Előnye annyi, hogy a regulátortartálynak köszönhetően a teljes 300-70 bar tartomány végiglőhető. A fegyver nem lengőcsöves, mivel az előagy szorosan kapcsolódik a tartályhoz, és a csőhöz, viszont a tusa megfelelő rögzítésének köszönhetően nem hajlítja a csövet.

Gyári tartozékai:

Walther 1250 Dominator kapható alap, és Field-Target szettben. Mindkettőt egy hatalmas műanyag fegyvertokban kapjuk, mely tojásszivaccsal van kibélelve. A fegyver méretéhez igazodva hatalmas méretű, de nem csak a hossza, hanem a szélessége és vastagsága is eltalált nagyságú. Egy nagyméretű távcsővel szerelve, oldalparallax kerékkel együtt is kényelmesen belefér. Gond csak az, hogy autóba körülményes elhelyezni, azaz nem egy csomagtartóbarát méret. A kézikönyv nem tartalmazza a robbantott ábrát az alkatrészjegyzékkel. A fegyvert nyílt irányzékkal csomagolják, tartozék természetesen a töltőadapter, melyet kulccsal kellett meghúznom a pumpában hogy megfelelően tömítsen. Jár hozzá pár imbuszkulcs, és egy piros figyelmeztető cédula, melyen leírják, hogy a tartály eltávolítása után a fegyverben még van sűrített levegő, melyet üresen ki kell lődözni. Csomagban van még két forgótár, mely közül egyik az esetemben 5,5 mm-es volt. Az FT szett ezen kívül tartalmazza még a távcsövet az oldalparallax kereket, szerelékkel, előagyra rögzíthető szereléksínt, hozzá bipodot, illetve egy hangtompítót.


Röviden:

Walther 1250 Dominator előnye:

 • Nagy méretű puska
 • Hosszú masszív fegyvercső
 • Halk lövés
 • 8-as tár
 • Nagy teljesítményű tartály
 • Van komplett reduktortartálya
 • 500 lövésre képes egy töltéssel
 • Lehet 300 bar-os palackról is tölteni
 • Van hozzá nyílt irányzék is
 • Versenysúlyú fegyver
 • Jár hozzá nagy méretű műanyag fegyvertok

Walther 1250 Dominator hátránya:

 • Tusa csak a reduktortartály kicsavarásával távolítható el, melyhez ráadásul speciális csőkulcsra van szükség!
 • Sütése módosítást igényel
 • Műanyag nem állítható tusa
 • Nincs hozzá egyes betöltő (mivel nem tárból lő, nem lényeges hiba)

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>