WALTHER Lever-Action short (utolsó módosítás: 2009.05.07.)
Az 1894-es Winchester mintájára.

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 872 mm short (972 mm long)
  • Csőhossz: 380 mm short (480 mm long)
  • Súly: 3,2 kg short (3,4 kg long)
  • Kaliber: 4,5 mm kizárólag
  • Teljesítménye: 7J (170 m/s)
  • Lövet: 8 lövetű, diaboló lövedékkel, alu forgótáras
  • Sütése: SAO: Single Action Only
  • Új ára*: 90 eFt - 120 eFt mely a felszereltségtől függ. *: A Z-Shops fegyverbolt tájékoztató ára.

Ez az Umarex CO2-es alsókulcsos légfegyver a 2002-es IWA-n debütált.
A fegyver súlya, mérete nagyon élethű. A Long változat utánozza tökéletesen az eredeti Winchester formáját, méretét. A Short változat, amit teszteltem ennél rövidebb, viszont sokkal jobban néz ki. Ez a fegyver egyértelműen azoknak készült, akik beleszerettek a Winchesterbe. Kidolgozottsága, felülete lehetővé teszi, hogy akár a nappalink dísze legyen. Célsport szempontjából a feeling hobbi kategória. Hatalmas szórakozás csípőből lőni PET palackra. A valódi alsókulcsos mechanikája pedig hatalmas buli!

Első lépés a 2db 12g-os CO2 patron betöltése. A patronok a tusatalp alatt vannak elrejtve. Egy ötletes, és egyben egyszerű kilinccsel tudjuk nyitni, és kihúzni. A patronok behelyezése előtt javasolt a két tömítőgyűrűre, és a kiszúrótűkre fegyverolajat fújni. Behelyezve a két patront, egy csavar segítségével rászorítjuk, és eközben ki is szúrjuk a patronokat. Behelyezés előtt a csatlakozó szelepet szintén célszerű fegyverolajjal befújni. Ne ússzon egyik sem olajban, de egy kevés még jót is tesz a szelepeknek. Ha olajozás nélkül csúsztatjuk a patronblokkot vissza, bizony le fog fújni! Ha netán nyomás alatt tesszük el a fegyvert, célszerű a patronblokkot kivenni a tusából.

Második lépés, a lövedékek betöltése. A fegyverben 8-as forgótár van. Én eleve javaslom, hogy vegyünk még párat hozzá. Előre betölthetjük őket diabolóval, és így gyorsan tudunk tölteni. Egy patronpárral cirka 60-at tudunk lőni, ergo javaslom, hogy 6-7 tárat vegyünk még hozzá. Ha ezt a mennyiséget kilőttük, akkor úgyis mehetünk CO2 patroncserére, így a lövedék tárazás sem mókaűző.
A tok jobb oldalán az eredetileg betárazó nyílás fedele lett ötletesen a tároldó billentyű. Ha megnyomjuk, baloldalon kipattan a tárfedél, és benne ott a forgótár. Ezt könnyed mozdulattal cserélhetjük. Ezután a tárfedelet visszazárjuk. A tárfedélen kiálló piros jelző segítségével állapítható meg, hogy a fegyverben van -e forgótár. Ha a pöcök könnyen benyomható, akkor üres.

Most az önfeledt lövöldözés kezdődik 8x. Az alsókulcsot, mely egyben a sátorvas is, előre hátra mozdítva húzzuk fel a fegyvert. Ezzel a mozdulattal fordítjuk a tárat, és feszítjük meg a kakast. Most már csak meg kell húzni az elsütőbillentyűt. Fantasztikus élmény, hogy az alsókulcs és az elsütőbillentyű mozgatása minimális ellenállású, igen könnyen, és gyorsan kezelhető. A biztosítás manuális, és a kakas előtt található keresztben. Ha látszik a piros gyűrű, akkor tűzkész a fegyver. Bebiztosítva fizikai gátat képez a kakas előtt.

Ha kézzel fesztelenítjük a fegyvert, akkor utána nem az alsókulccsal kell ismét tűzkésszé tenni a fegyvert, hanem a kakas hátrahúzásával.

Többféle irányzékmegoldással szállítják. Nekem legjobban a nyílt irányzékos, és a red-dotos változat tetszik. Kapható azonban távcsővel is, de ez nagyon idegen ettől a fegyvertől. A távcsőhöz, és red-dothoz speciális szerelék kell, tehát más forrásból származó irányzékot lehetetlen szépen rögzíteni. A nyílt irányzék elöl, hátul műanyag. Sajnos! Nem a pontosság miatt nem tetszik, hanem az anyaga nagyon nem illik a Winchesterhez!

A fegyver csöve huzagolt acélcső, mint ahogy a lőszertár imitáció is acélból van. A fegyver tokja, és az alsókulcs spiáter öntvény. A tusa, és az előagy bükkfából készült, és formája eredetileg elsődlegesen az irányba tartott lövéshez lett kialakítva. Fekete, és arany színben kapható. Nekem leginkább egy nikkelezett tokos verzió tetszene, de ha már ebből a kettőből választhatunk, akkor inkább a fekete jön be nekem.

Linkek:

CO2Air.De Walther (UMAREX) Lever-Action
UMAREX Walther Lever-Action
Z-Shops fegyverbolt
Nimrod Derringer fegyverbolt

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>