Tökéletes légfegyver nem létezik,
avagy nincs olyan jó fegyver a világon, amit ne lehetne tovább jobbítani.

Csillag értékelések jelentése

Szuper minőségi puska, ajánlom mindenkinek
Hobbifegyver prémium kategória
Hobbifegyver átlagos kategória
Hobbifegyver alsó kategória
Hobbifegyvernek sem állja meg a helyét, de valamelyest javítható.
Hobbifegyvernek is teljesen alkalmatlan. Javítani nem lehet, vagy nem érdemes.

<Ugrás a fegyvertartási engedély beszerzésének folyamatához>

Tulajdonság ikonok jelentése

Fémsziluett lövészetre alkalmas, vagy alkalmassá tehető

sziluett Ebbe a kategóriába sorolt fegyverek tökéletesen alkalmasak a sziluett lövészet sportágra. A sziluett lövészet lényege, hogy meghatározott távolságokra, jellemzően 10, 15, 20, 25 m-re állványra kihelyezett fémből készült, talpon álló állatfigurák vannak egymás mellé elhelyezve. 10-10 db. Az állatfigurák mérete, formája, anyagvastagsága, pontosan típus szerint meghatározott. Ezeket a figurákat kell sorban egymás után álló testhelyzetből lelőni. Akkor számít találatnak, ha az állatfigura az állványról a megfelelő sorrendben leesett. Ezt a sportágat nagykaliberű, kiskaliberű puskával, pisztollyal, valamint 16J-os, és 7,5J alatti légpuskával, légpisztollyal lehet űzni. Természetesen a leírt lőtávok légfegyverre vonatkoznak. Állatfigurák: csirke 10 m-es távra cca.: 34x28 mm, disznó 15 m-es távra cca.: 57x36 mm, pulyka 20 m-re cca.: 48x58 mm, kos (lásd ábrát) 25 m-re cca.: 82x68 mm.
Amely légfegyvert módosítani kell a sziluett lövészethez, mert pl. nem létezik belőle 7,5 J, vagy 16 J-os gyári típus, azok kizárólag a "Nem korlátozott" 7,5 J és 16 J-os kategóriában versenyezhetnek, mivel a "Gyári visszarúgásos" kategória tilt mindennemű módosítást. Ebből következik, hogy az a visszarúgásos légfegyver, amelyik alkalmatlan a sziluett sportra módosítással esélytelen a visszarúgásmentes légfegyverek mezőnyében. A szabály ezt nem zárja ki, csak szerintem értelmetlen próbálkozás.
<További információk a sportról, és a versenyekről az MDLSZ honlapján találhatóak.>

Hazai légfegyver kategóriák:

 • Gyári visszarúgásos 7,5 J alatti légpuska: nyílt irányzékos, max 4600 g, max csőhossz 762 mm, teljesen gyári széria állapot.
 • Gyári visszarúgásos 16 J alatti légpuska: ugyanaz mint az előző, de itt fegyvertartási engedély szükséges, amit inkább kispuskára szerez meg az ember, mivel a sziluett lövészet kispuskával is nagyon élvezetes! Ennek a kategóriának idehaza nem sok értelmét látom.
 • Nem korlátozott 7,5 J alatti légpuska: bármilyen irányzékos, max 4600 g, max csőhossz 762 mm, lehet tuningolt is.
 • Nem korlátozott 16 J alatti légpuska: előzővel megegyező, fegyvertartási engedély szükséges.
 • Gyári visszarúgásos 7,5 J alatti légpisztoly: nyílt irányzékos, max 1500 g, max csőhossz 273 mm, max teljes hossz 350 mm, célvonal max hossza 340 mm, teljesen gyári széria állapot, min egy éve boltokban kapható változat.
 • Nem korlátozott 7,5 J alatti légpisztoly: bármilyen irányzékos, max 2000 g, max csőhossz 350 mm, max teljes hossz 450 mm, célvonal max hossza 400 mm, lehet tuningolt is.
 • Nem korlátozott 16 J alatti légpisztoly: előzővel megegyező, fegyvertartási engedély szükséges.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

Field-Target lövészetre alkalmas, vagy alkalmassá tehető

Field-Target Ennek a sportágnak gyökerei Angliából erednek. Ebben az országban nagy kultúrája, tradíciója van a vadászatnak. Ott is sokan gondolták-gondolják, hogy állatok kedvtelésből történő lelövése nem követendő példa. Ebből a célból találták ki a Field-Target lövészetet, más néven fémvad lövészetet. Sokban hasonlít a sziluett lövészetre, de sok lényeges eltérés van. Ez sokkal inkább technikai sport, nagyobb anyagi ráfordítási igénnyel. Ebben a sportban nagyobb, életnagyságú fém sziluett állatfigurák vannak. Típusuk, méretük nem szabványosított. Pl.: nyúl, varjú, patkány, mókus... Ezeken a fémállatokon van egy szabványos találati zóna "Kill-Zone", ami mögött van egy billenő mechanizmus. Ha ebbe a körbe bele találunk, a mögöttes szerkezet kiold, és a bukócél hátra ledől. A találati zóna kör alakú, és 15, 25, 40 mm átmérőjű. A versenyek lehetőség szerint erdei környezetben zajlanak, így is emelve a vadászat feelingjét. A verseny területén lőállások vannak kialakítva, ahonnan 2-4 bukócélt kell megfelelő sorrendben meghatározott időn belül lelőni, összesen 50db-ot. Célszerű egylövetű fegyvert használni, mert tárba csak egy lövedéket szabad tölteni. Pontnak csak a ledőlt állatfigura számít, vagyis találat esetén 1 pont, különben 0. Versenyenként max 50 pont érhető el. A fémvadak 7,5 J-nál 7-40 m között tetszőleges távolságban lehetnek, ahol a találati zónák max. távolsága behatárolt, 15 mm-es max 20 m-re, 25 mm-es max 35 m-re, 40 mm-es max 40 m-re lehet. A lövésznek önállóan kell meghatároznia a távolságot, melyhez maximum a távcső parallaxállítását használhatja. A fémvadak lehetnek bokorban, magas fán, gödör alján... lényeg, hogy a lőállásból valamely testhelyzetből meglőhető legyen. A Field-Target lövészet jellemzően ülő testhelyzetből történik, de 10-20%-ban ki kell jelölni kötelező álló, és térdelő testhelyzet.
Mivel Field-Targetnél nincs kikötve a gyári állapot, és sok műszaki feltételnek teljesülnie kell a sport szempontjából elvárt állapot eléréséhez, sok esetben kisebb módosításokat kell elvégeznünk a gyári fegyveren. Legtöbb esetben ez a tusa átalakítását, cseréjét, kiegészítését jelenti. A távcső miatt szükség van az állítható pofadékra, az ülő testhelyzethez fontos a térdtámasz felhelyezhetősége az előagyra. Szintén fontos a tusatalp állíthatósága, esetleg hónaljkampó felszerelése. 7,5 J-os versenyfegyvereknél jellemző, hogy eredetileg diopterrel tervezték, távcsövet használva esetenként módosítani kell a betöltőkaput, mert nyitott pozícióban nem fér el a távcső alatt. Rugós légpuskáknál a rugót, rugóvezetőt, dugattyútömítést szokták finomabbra precízebbre cserélni, illetve a nem verseny elsütőszerkezetet finomítani... Nagyobb átalakítás már nem tartozik a legális módosítások körébe.
<További információk a sportról, és a versenyekről a Magyar Field Target Szövetség hivatalos honlapján találhatók.>

Hazai légfegyver kategóriák:

 • Lövés közben sűrítő 7,5 J alatti légpuska: mivel itt nincs kikötve a visszarúgásos kategória, ebben a mezőnyben a legjobb légfegyver a Diana 75. Esetleg még labdába rúghat az Anschütz 380, és a Feinwerkbau 300S. Más fegyverrel az esélytelenek nyugalmával lehet indulni.
 • Lövés közben sűrítő 16 J alatti légpuska: mivel az előbb felsorolt légfegyverek 7,5 J-os versenypuskák, ebben a kategóriában már lenne keresnivalója a komolyabb visszarúgásos fegyvereknek, mint pl. a Weihrauch HW97K, HW98..., de sajnos a hazai versenyeken ez a kategória együtt szerepel a Lövés előtt sűrítő 16 J alatti légpuska kategóriával, ezért esélytelen ezzel indulni. További hátrány, hogy idehaza ezek a fegyverek lőfegyvernek minősülnek, fegyvertartási engedélyt kell rá folyamatosan szerezni, no meg pl. telken tilos használni, mert csak lőtéren lövöldözhetünk velük.
 • Lövés előtt sűrítő 7,5 J alatti légpuska: Ebbe a kategóriába tartoznak a pneumatikus légfegyverek, PCP, és CO2-es légpuskák. Mivel ezek a versenyek nem csak nyáron, jó időben, hanem bizony télen fagypont alatt is megrendezésre kerülnek, és a CO2 8-10 C alatt alkalmatlan a versenyzésre, de még a hobbilövészetre is, ezért a CO2-es kiesik a lehetőségek közül.
 • Lövés előtt sűrítő 16 J alatti légpuska: Ebbe a kategóriába kizárólag a PCP légpuskák tartoznak. Természetesen fegyvertartási engedéllyel.
 • Légpisztoly kategória Field-Targetben nincs idehaza.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

Hunter Field-Target lövészetre alkalmas, vagy alkalmassá tehető

Hunter Field-Target A Field-Target lövészet elkanyarodott a technika irányába, és egyre kevésbé adja a vadászat feelingjét. A Hunter Field-Target esetén egy jó hangulatú vadászélményt nyújtó versenyszámot ismerhetünk meg. A Field-Target szabályaiból kiindulva a meghatározó különbségek a következők:
A versenyen tilos a távcső mindennemű állítása, ergo célszerű jó minőségű nem parallaxállítós fix, max. 10x-es nagyítású távcsövet venni, mely 7-40 m-ig éles képet ad. A távolságot itt bizony saccolni kell. A fegyveren térdtámasz, hónaljkampó, fegyverszíj használata tilos. A verseny a Field-Targethez hasonlóan bukócélokra történik, azzal a különbséggel, hogy 30 db cél van, jellemzően lőállásonként 3. A pontozás sem azonos. Ha a bukócél ledől, akkor az 3 pontot ér, ha csak pendül, vagyis nem a találati zónát, hanem magát a sziluettet sikerül eltalálni, az 1 pontot ér. Ezáltal a max elérhető pontszám 90. A versenyen az ülő, és kéttérdes térdelő pozíció tilos. Érdekessége még, hogy a fegyvert bármire feltámaszthatjuk amit a lőállásjelző érintése mellett el tudunk érni. Sajnos a vadászatban előszeretettel alkalmazott lőbot nem megengedett.

Hazai légfegyver kategóriák:

 • Visszarúgásos 7,5 J: ez kedvez a jó minőségű pontos rugós légfegyvereknek.
 • Visszarúgás mentes 7,5 J: ebbe a kategóriába tartoznak a PCP, Pneumatikus légfegyverek. A CO2-es korábban leírt okok miatt kiesnek.
 • Visszarúgásos 16 J: ennek a kategóriának örülhetnek komolyabb visszarúgásos fegyverek tulajdonosai, pl. a Weihrauch HW97K, HW98... csak sajnos ezekhez fegyvertartási engedély szükséges.
 • Visszarúgás mentes 16 J: Ebbe a kategóriába kizárólag a PCP légpuskák tartoznak. Természetesen fegyvertartási engedéllyel.
 • Gyári nyílt irányzékos 7,5 J: lövés közben sűrítő, azaz rugós kategória. Ez is nagyon vonzó kategória az ínyencebbeknek, de sajnos a hazai gyakorlat miatt tulajdonképpen esélytelen aki ebben indul, ugyanis a Visszarúgásos 7,5 J-os távcsöves kategóriában vannak értékelve.
 • Légpisztoly kategória HFT-ben sincs idehaza.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

Hobby Pontlövészet

Sniper pontlövészet hobby Minőségi hobbifegyverektől elvárt tulajdonság, hogy teljesítményükhöz mérten pontosak legyenek. Itt persze nem a versenyfegyverek pontlövő precizitása a mérce. Egy pontlövő fegyver másik alapkövetelménye, hogy az elsütőszerkezete SA-t mindenképpen tudja. (SA: Single Action, azaz az ütőmű feszítését, tár mozgatását nem az elsütőbillentyű végzi, az kizárólag a fegyver elsütését végzi.) Sütése minimum nyomáspontos legyen, azaz minimálisan érezhető legyen az elsütőbillentyű húzása közben mikor fog bekövetkezni a sütés. Pontlövész hobbifegyverrel természetesen nem csak lőlapra lehet lövöldözni, hanem akár sörösdobozra is. Egy szórakoztató játék például egy fél literes PET palack "kergetése". Ezt úgy végezzük, hogy a lővonaltól cca. 7 m-re kihelyezünk játékosonként egyet. Célszerű különböző színű kupakkal, hogy megkülönböztethető legyen. Feladat, hogy egy adott idő, vagy egy fegyver esetén adott számú lövés után kinek a palackja repült messzebb. Ebben a játékban amellett, hogy igen szórakoztató, az még a jó, hogy a feladat fokozatosan nehezedik, minél messzebbre kerül a palack a lövésztől.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

Hobby Plinker avagy sörösdoboz lövészet

Plinker sörösdoboz lövészet hobby Ez azokra a fegyverekre illik, melyek táras megoldásúak (tipikusan CO2-es rendszerűek), DA sütésűek, viszont pontosságuk nem kielégítő. Pontosságuk jellemzően arra elegendő, hogy 10 m-en nagy valószínűséggel eltaláljanak egy sörösdobozt. (DA: Double Action, azaz az ütőmű feszítését, tár mozgatását, és a sütést is az elsütőbillentyűvel végezzük.) Felhasználási területe, 6-10 m-re pl. egy padra kiteszünk sörösdobozokat egymás mellé, és megpróbálunk egy tárral minél többet lelőni belőle. Sajnos ezzel a fegyverfajtával nem sok minden mást lehet tenni. Ha a pontlövő fegyverünk táras, és a sütése SA/DA akkor mindkét tulajdonság be van jelölve, mivel a gyors egymás utáni lövések mellett lehet vele pontlövészkedni is. Ez a megoldás (pontlövő + plinker) a leg ideálisabb hobbifegyver.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

Élő kisállat vadászatra szánta a gyártó

Vadászat Hunter Légfegyveres vadászat Magyarországon nem engedélyezett tevékenység, ettől függetlenül a hazai fegyverkereskedelem számos kifejezetten vadászatra való légfegyvert értékesít. Ezek a fegyverek gyárilag nagy teljesítményűek. Mivel 7,5 J feletti légfegyverekhez már fegyvertartási engedély szükséges, és az ezzel megszerezhető fegyverek száma korlátozott, nem valószínű, hogy bárki hivatalosan venne egy ilyen 30-60eFt-os olcsó légfegyvert megszerzési engedélyre. Ezeket a fegyvereket a hazai kereskedők csak úgy tudják eladni, ha teljesítményüket 7,5 J-alá gyengítik. Az így legyengített vadász-légfegyverek gyakorlatilag alkalmatlanok vadászatra, de még hobbira is. Feltételezem a vevők rugó, vagy dugattyúcserével illegálisan visszaállítják a gyári állapotot, különben nem fogynának ezek a fegyverek, és lekerülnének a polcokról.

Amire érdemes odafigyelni:

 • A lövedék továbbrepülhet a célon. Vagy elhibázott lövés miatt, vagy egyszerűen átviszi a lövedék. Amire sokan nem gondolnak, hogy hová fog ez a túlröpülő lövedék becsapódni! Esetenként a növényzet miatt nem is látszik. Rendkívül balesetveszélyes, és mint látjuk a balesetek következményeit a lövész társadalom szívja meg!
 • Megfelelő teljesítmény. Vadászathoz a minimum teljesítmény, amivel már nem állatkínzásról, hanem vadászatról beszélhetünk olyan országban, ahol ez engedélyezett, az minimum 25-30 J! A Slavia 631-es duplarugós tuning messze nem éri el ezt a teljesítményt a maga 10 J körüli értékével.
 • 30 J teljesítmény esetén a vadászatra alkalmas lőtáv max. 25-30 m.
 • Pontos célzás, találat. Mivel a légfegyveres vadászat kizárólag apróvadakra értelmezett, igen pontos lövést, találatot igényel! Ehez fontos a megfelelő sütés, és a kezelhető visszarúgás, minimális rezonanciával. Emiatt is alkalmatlanok a túltuningolt légfegyverek.
 • Nem vadászatra, nagy teljesítményre tervezett légfegyverbe ne tegyünk túl erős rugót. Sok esetben felhúzni is alig lehet ezeket a fegyvereket. Ez igen balesetveszélyes az elsütőszerkezet túlterhelése okán. Bármikor törhet, és ez sajnos nem csak a használójára nézve veszélyes. Visszarúgásuk oly mértékű, hogy garantáltan pontos lövés leadására alkalmatlan a fegyver!

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

Ifjúsági és Junior korosztály számára is alkalmas fegyverek

junior Junior korosztály 16 - 18 éves, Ifjúsági a 16 év alatti. Az ide besorolt fegyverek ennek a korosztálynak is megfelelőek. Nagyon nagy öngólt lehet lőni, ha gyermekünknek nem megfelelő kezdőfegyvert választunk. Legtöbb esetben "apa légfegyvere" nem megfelelő a sport megszerettetésére. Kellőképpen könnyűnek kell lennie, a fegyver felhúzása, betöltése önállóan és nem nehézkesen legyen elvégezhető. Fontos még a pontosság. Ha a fegyver összevissza lő, és a találat pusztán a szerencsén múlik, nem lesz vonzó dolog, nem ad sikerélményt. Ügyeljünk, hogy a fegyver lehetőleg visszarúgásmentes legyen, vagy minimális visszarúgással rendelkezzen. Egyáltalán nem baj, ha a kiválasztott fegyver bőven 7,5 J alatt van. Nyílt irányzékkal 5-6 m-re bőven elegendő pl. 3 J. Kis lőtávnál nem javaslom a távcsövet, mivel az olcsó (30eFt alatti) távcsövek jellemzően 10-15 m felett adnak csak éles képet. Általános iskolás korosztálynak (ifjúsági) azonban elsődlegesen CO2-es vagy PCP fegyvert választanék. A nehéz felhúzás miatt pneumatikusat, vagy rugósat semmiképp. Ez utóbbit visszarúgása miatt sem javaslom. Ezek juniornál már szerethetőek.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

Ponggi által kiemelt, ajánlott típus

nem ajánlom Az ebben a kategóriában szereplő fegyverek lehet nem a legmagasabb csillag besorolást kapták, viszont egy adott célközönségnek nagyon tudom ajánlani. Fegyvervásárlásnál is igaz, hogy nem biztos, hogy a legjobbra értékelt fegyver a leg tökéletesebb céljainkra. Sok esetben azért kénytelenek fegyvertársaim legjobbra értékelt fegyvert vásárolni, mivel kezdetben nem tudják pontosan mire szeretnék leginkább használni leendő fegyverüket. Ebben persze a fegyverekről szóló cikkek igyekeznek segítséget nyújtani.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz>

"Önnek én ezt nem ajánlom" kategória

nem ajánlom Csúnya szóval élve ez az a bizonyos "Hót-Fos" kategória. Sok fegyver van a piacon, és ennek komoly része olyan kivitelezésű, műszaki kialakítású, hogy az rendeltetésszerű használatra szerintem alkalmatlan. Ezzel biztos páran nem értenek egyet. Tekintsétek ezt a Ponggi személyes véleményének az adott fegyverről. Legtöbb esetben ez a kategória a spanyol, török, és kínai fegyvernek mondott tárgyakra vonatkoznak. Általánosítani azonban nem szabad, mert találtam már egy-két spanyol, és kínai fegyvert, ami igencsak megállja a helyét a légfegyverek között. A "csillag értékelésekből" is körvonalazható ez a gyenge tulajdonság, de úgy vélem vannak esetek, ahol az olvasó érdekében nem árt véleményemet kiemelten hangsúlyozni. Ezen fegyverek vagy a modern, kirakatban Interneten tetszetősnek ható külsővel csábítanak, ám a fegyvert kicsomagolva, használva már színvonal alatti, esetenként használatra alkalmatlan belsőt kapunk, vagy az olcsóságukkal aratnak.

Ez utóbbi jellemzően aukciós portálokon német, lengyel, brit gyártmánynak behazudott kínai vackok. Ezek: Lider, Lidor, Germany tecnologies, AKM, Sharp Innova, Norconia, BMK, British Mark, Air master, Elttex-Digital GmbH (ami csak egy importőr cég) ...vagy finnek behazudott török szutyok: Umarex Hammerli.

<Vissza a tulajdonság ikonokhoz> <vissza az elejére>

Fegyvertartási engedély, azaz a "B A R N A   K Ö N Y V" megszerzése

E l s ő   f o r d u l ó :

 1. 18 éves kor betöltése előfeltétel.
 2. Hatósági fegyvervizsga, illetékes rendőrkapitányság (Budapest - Teve u.) 7-15eFt
 3. Sportszövetségi érvényes versenyengedély (pl. MLDSZ: 2eFt)
 4. Sportlövész egyesületi tagság (itt nagy a szórás, mert van ahol nincs mögötte lőtér, vagy önkormányzati a lőtér, és olcsó, vagy magánlőtér, és drága. Az éves díj 6-30-60eFt + egyszeri belépési díj 0-50eFt)
 5. Érvényes sportorvosi igazolás az alkalmasságról (anamnézis, fizikális vizsgálat, EKG, Vizelet, Szemészet, Ortopédia) min. 6 héttel a verseny azaz minősítés előtt. Mindenkinek a lakóhelye szerint illetékes kerületi sportorvoshoz kell fordulni (ha még létezik), vagy a Sportkórházban (1123 Budapest, Alkotás út 48.). 2eFt (fél nap)
 6. Pszichológiai alkalmassági szakvélemény beszerzése (még nem kell, de a törvénymódosítás előkészítés alatt...)
 7. Minősítő versenyen megfelelő eredmény a megfelelő kategóriában (min. IV.o. minősítésről igazolás) feltétele: sportorvosi igazolás, szövetségtől rajtengedély. A minősítés a következő évre érvényes, tehát emellett egy évközi minősítést is kell kérni. 15eFt (fél nap)
 8. A klub részéről egy megszerzési engedély támogatás.
 9. Szövetségi ajánlás a tartáshoz (és külön a szövetségi ajánlás a már megszerzett fegyverhez)
 10. A fegyvertároló előkészítése (fémlemezből készült fegyverszekrény, biztonsági zárral, és külön zárható rekesszel.)

M á s o d i k   f o r d u l ó :

 1. Rendőrség Igazgatásrendészeti Osztályon kérelmet kitölteni, csekket befizetni. fegyverenként 3eFt. (fél nap)
  • Kérelem formanyomtatványt (letölthető: <www.police.hu>)
  • Szövetség ajánlást, melyet a klubod és az illetékes Szövetség főtitkár ír alá. Ezzel igazolják, hogy minősített sportlövő vagy (letölthető: <www.mdlsz.sport.hu>)
  • Személyi igazolvány, és lakcímkártya másolata
  • Rajtengedély másolata
  • Orvosi papír
  • Sportkönyv bejegyzéssel rendelkező oldalainak másolata
  • Fegyvervizsga másolata
 2. A hatóság 30-60 nap alatt elbírálja a kérelmet, közben ellenőrzi a fegyvertároló szekrényt.
 3. A rendőrség értesítést küld, mikor lehet menni a megszerzési engedélyért.
 4. A megszerzési engedélyre megvásárolható a lőfegyver.
 5. A fegyvert el kell vinni a szövetséghez, ahol igazolják, hogy az valóban az adott célra megfelelő sportfegyver.
 6. A beíratáskor vinni kell a megszerzési megmaradó részét, a második szövetségi ajánlást, a fegyver műszaki kártyáját és a fegyvert.
 7. A kapott tartási engedély 5 évig érvényes. A sportorvosit évente kell megújítani

É V E N T E :

 1. Éves sportlövész egyesületi tagság (6-30-60eFt)
 2. Minősítő versenyen megfelelő eredmény a megfelelő kategóriában (min. IV.o. minősítésről igazolás) feltétele: sportorvosi igazolás, szövetségtől rajtengedély. A minősítés a következő évre érvényes. 7eFt (fél nap)
 3. Sportszövetségi érvényes versenyengedély (pl. MLDSZ: 2eFt)
 4. Érvényes sportorvosi igazolás az alkalmasságról. 2eFt (fél nap)
 5. Ezek másolatát mindig időben a rendőrség igazgatásrendészeti osztályán személyesen leadni. 3eFt (fél nap)

5   É V   M Ú L T Á N :

 • Újra előröl az egész...

<vissza az elejére>