Keserű Sniper tusa felújítása - SZEGA írása (utolsó módosítás: 2008.01.13.)
NetHírlap fórumon először publikált írás bővített változata

A Tusa felújítása

Érdeklődő ápolttársak részére közzéteszem a Sniper ráncfelvarrásának általam alkalmazott technológiáját: :-)

1. Műtétünk szenvedő alanya egy öregeskedő, kissé viharvert Sniper (leánykori neve: TOZ-8) muzeális puska:

2. Szabadítsuk meg a fegyvert az összes fém (és műanyag) alkatrésztől.
3. A lecsupaszított fa ágyazást rögzítsük a munkapadon.
4. A régi, nem túl igényes lakkréteget teljes mértékben el kell távolítani. Ez legkíméletesebben egy hőlégfúvó segítségével tehető meg. A felületet lassan végigpásztázva, a meglágyult, felhólyagosodó lakkot egy spakli segítségével (egyenes, szálirányú mozdulatokkal) letoljuk a felületről. Vigyázat, ne kapirgáljunk vele, mert azzal csak elkenjük az anyagot!
A spaklit 2-3 tolás után letöröljük. Türelmet igénylő munka - 1-2 órát rá kell szánni -, de ez a leghatékonyabb módszer!
A markolat recézésénél a felületről ugyanúgy letoljuk a lakkot, a barázdákból a maradékot egy nem túl kemény szálú acél, vagy réz kefével távolíthatjuk el, barázdairányú mozdulatokkal.

5. A megtisztított felületről a lakk maradványokat pamut rongyok és oldószer segítségével távolíthatjuk el. A megfelelő oldószer nem lakkbenzin, nem szintetikus hígító, hanem denaturált szesz! Vigyázat, itt is csak egy irányba húzva töröljünk, különben csak belemaszatoljuk a trutyit a felületbe!
Itt látható a megfelelő oldószeres tisztítás eredménye:

6. Az oldószeres tisztítás után, a natúr fa felületet állapottól függően több fokozatban (pl. 60-100-150), csiszolópapírral átcsiszoljuk. Ezzel tüntethetők el a felület régi sérülései, karcai is. Ekkor korrigálhatjuk (fűrésszel, reszelővel, csiszolással) az esetleges kivágási szépséghibákat is!
A durva csiszoláshoz hasznos lehet egy (állványos) fúrógépbe fogható, gumi csiszolókorong is! Ehhez azonban ne használjunk 100-asnál durvább csiszolópapírt, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal dolgozzunk, mert könnyen kikapja a felületet, amit nehéz helyrehozni!
A csiszolás utolsó fokozata 600-asnál nem durvább polírpapír legyen!

A felhasznált fa sajnos nem első osztályú minőségű, ezért lehetnek benne csomók, foltok. Ezeket sajnos nem lehet teljesen eltüntetni, de a felületkezelés némileg enyhít rajta...
7. Csiszolás után, a teljes fa felületet bő vizes szivaccsal, vagy ronggyal áttöröljük, és hagyjuk megszáradni (40-60 perc). A víz hatására a fa felületi rostjai fellazulnak, és az apró szálacskák kiemelkednek a felületből. Száradás után, ezeket a felduzzadt rostokat polírpapírral (min. 600-as) lecsiszoljuk, a felületet puha ronggyal portalanítjuk.
A művelet után, teljesen sima, szinte tükrös felületet kell kapjunk, csak ezután kezdhetjük meg a fa felületkezelését!
8. A felületkezeléshez biztosítanunk kell, hogy a munkadarab szabadon száradhasson, és teljes felülete elérhető legyen. Ehhez én egy M6-os menetes szárból rögtönöztem egy távtartót (a závárzat első rögzítő furatában), és egy meghajlított vasdarab és arasznyi léc összecsavarozásával egy hátsó támaszt készítettem, amit a tusatalp egyik rögzítő furatához csavaroztam ideiglenesen.
9. A felületkezeléshez Supralux selyemfényű vastaglazúrt használtam, TEAK színárnyalatban. Ez elég jól védi a fát, és a tapasztalat szerint, ha helyesen használják, szép felületet biztosít.
Puha szálú, lapos (1 inch) ecsettel kenjük le a teljes felületet. Nagyon kevés anyag kell! Ügyeljünk rá, hogy az ecset ne csepegjen, mindkét oldalát húzzuk le, és egyenletesen vigyük fel a felületre a lazúrt. Könnyed, szálirányú mozdulatokkal oszlassuk el, egészen addig, amíg homogén, csíkmentes felületet nem kapunk! Egy leheletvékony réteg elegendő!

Száraz, szellős, pormentes, nem túl hideg helyen hagyjuk száradni, legalább 24 órát!
10. Tökéletes száradás után, a felületet polírpapírral nagyon finoman töröljük át, hogy tükörsima felületet kapjunk. Tiszta ronggyal portalanítsunk.
11. Másodszor is kenjük át a fát a lazúrral, mindenben az első réteghez hasonló módon (alapos eloszlatás, leheletvékony réteg)!

Ezt is legalább 24 órán át hagyjuk száradni!
12. Száradás után simítsuk végig kézzel a felületet. Ha még mindig érzünk piciny recéket, akkor polírpapírral (vagy akár a fonákjával), nagyon finoman, lazán simítsuk át a felületet.
13. Még szebbé tehetjük a fát, ha tiszta pamut ronggyal, kis faviasszal, finoman átdörzsöljük a felületet.
14. Ezzel a famunka el is készült. Az acél alkatrészeket - megtisztítás, és leheletvékony BreakFree-s kezelés után - szereljük vissza a fa ágyazatba, esetleg erősítsük fel a távcsövet.
15. Tegyük magunk elé megfiatalodott üdvöskénket, dőljünk hátra a fotelben, és töltsünk ki egy pohár gyöngyöző, habos sört...! :-)

PU 3,5x22 Military Rifle Scope Mosin-Nagant távcsőszerelékkel, ami a tok bal oldalára rakható fel, egy plusz furattal a tokba M6-os menettel. A fa ágyazatot is picit hozzá kell igazítani.
Beszerezhető itthon is, állapottól függően 15-25 eFt körül, pl. a Havanna börzén vagy interneten itt-ott pl.: www.kalinkaoptics.com-on.

A Sniper tekintélyes (kb. fél méteres) füstcsóvája, lövés közben:

A vállalkozó szellemű kartácsoknak jó munkát kívánok! Szega :-)

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>