Keserű Sniper (TOZ8) - Magyar/Orosz (utolsó módosítás: 2009.10.25.)
.22LR kispuskából átalakított 5,5mm-es légpuska lövedéket lövő, Nem engedélyköteles muzeális fegyver.

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1110 mm
  • Csőhossz: 640 mm
  • Súly: 3,2 kg
  • Kaliber: 5,6 mm + 6 mm Flobert Blanc (startpatron)
  • Teljesítménye: 16 J-ra korlátozva
  • Működése / rendszere: egylövetű, muzeális peremgyújtású, nem engedélyköteles fegyver
  • Sütése: SA; nyomáspontos, nem állítható
  • Bolti ára: 36 eFt kopottas tusával, újrabarnítás nélkül (A Gyöngysor utcai Keserű fegyverbolt tájékoztató ára.)

Bevezető

A TOZ-8 -as kispuskát sokan ismerik, sőt korábban lőtereken sokan használtuk is. Eléggé elterjedt olcsó sportpuska volt. Sajnos nemrég a fegyvertörvény módosításakor ezen fegyverek használatát ellehetetlenítették. Többek szerint egyszerű hozzánemértés, és az angol nyelv hiányos ismerete okán...

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

2007-ben, Keserű Béla remek ötletét megvalósítva kidolgozta ezen betiltott fegyverek átalakítását NEM engedélyköteles muzeális fegyverekké. Az átalakítás lényege, hogy az eredeti lőszer nem tölthető be és nem használható ebben az új Sniperben. Használatához kétféle muníció kell. Az eredeti lőszer helyére egy 6mm-es riasztópatron, és egy pluszban beépített forgótöltényűrbe az 5,6mm-es ólom BB.

Csak ritkán, és kis szériákban készül a Keserű Fegyvergyárban, így nagyon megbecsült fegyvere azoknak, akik szerencsésen hozzájuthatnak.

Sikerült beszereznem két példányt melyek közül az egyik esztétikusan kopottas, ezt direkt nem barníttatom le, mert így adja a valódi TOZ8 feelinget. Másik példány gyengén használt, igen precíz szerkezet, ez pedig arra példa, milyen a teljesen felújított, tökéletesen tömített változat. Mint látjátok, erre a puskára 6 csillagot adtam! Ezt talán az tudja teljesen megérteni, akinek nincs fegyvertartási engedélye (azaz nem birtokol pl. egy igazi .22-es kispuskát), és kipróbált egy Snipert. Ennek már picit van fegyver érzete.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Irányzék

A fegyver eredetileg nyílt irányzékos, amit az átalakítás során végrehajtott szigorú biztonsági műveletek miatt nem is lehet roncsolás mentesen eltávolítani. Első körben a fegyver min. 16 J-os teljesítménye miatt én távcső felszerelését választottam mindkét fegyverre. Ennek vannak persze korlátai. Egyrészt kell egy bizonyos szerelékmagasság, hogy a hátsó irányzék felett elférjen a távcső frontlencséje, másrészt a lövedék betöltőnyílása a csövön felül van, és ide be is kell tudni nyomni az ólomgolyót. Túl magas szerelék meg megint nem jó, mivel a tusa nem állítható pofadékos, és egy távcső miatt nem is szívesen alakítanám át a fegyvert. A tökéletes megoldás egy rövid PU 3,5x22 Military Rifle Scope Mosin-Nagant távcsőszerelékkel lenne, de ennek 250,- USD körül + postaköltség mozog az ára, ami szerintem erős túlzás. (Lásd alul a linkeknél) Középmagas távcsőszerelékkel 4x32-es távcsővel próbáltuk a Snipert. Pontos volt, ...és eltűnt a nyílt irányzéknál tapasztalt kellemes hangulat, ami körülölelte ezt a puskát. ...azért egy PU 3,5x22 -vel még kipróbálnám!

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

A gyári nyílt irányzék igen robosztus megoldású. Oldalirányú állításra elöl van lehetőség egy keresztsín segítségével Függőleges állíthatósága elöl és hátul is van. Hátul egy oldalékkel rögzített állítócsúszka segítségével szerszámmentesen történik. Az első irányzék egy kereszt stift kiütésével előre lecsúsztatható a vékony sínből, némi fakalapácsos noszogatással. A belövés persze jóval könnyebb távcsővel, de megéri a nyílt irányzékot beállítani, mivel ezzel a legjobb hangulatú a lövészet.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Megoldás lehet még, a diopter használata. Az egyik fegyverre Anschütz diopteres irányzékot teszek. Ennek előnye, hogy megtartja a célzás hangulatát, a fegyver méretét, súlyát számottevően nem változtatja, és nagyon finoman állítható.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

A fegyver töltése

A Sniper nem a kapkodó, gyorsan lövöldöző sporttársak fegyvere! Töltésének szinte "szertartása" van, bár messze nem közelíti meg a történelmi feketelőporos lövészet előkészületeit. Ehhez a fegyverhez kis készletet érdemes magunkkal vinnünk. Alap kritérium a megfelelő mennyiségű 5,6 mm-es ólom BB. Én a H&N Precizions Rundkugeln nem rézbevonatú változatát szeretem. Ennek súlya pontosan 1 g, ami kizárólag teljesítményméréshez lehet érdekes. Szükséges még 6 mm-es startpatron. Ebből a német RWS a jobb, nagyobb teljesítményű, de nyugodtan használható a képeken is látható UMAREX töltény. Tapasztalat, hogy alkalmanként a fejenkénti 100 db bőven elegendő szokott lenni. Fontossági sorrendben a következő a betöltőrudacska, amivel a lövedéket be tudjuk tolni a forgótöltényűrbe. Ide gyakorlatilag bármilyen eszköz megfelelő ami elég erős, vékony, és hosszú. Gyakran egy hajlított közepes méretű érszorítóval "tuszkolok". Bizonyos lövésszám után érezhetően kezd szorulni a forgótöltényűr. Ekkor fegyverolajat kell cseppenteni. Én egy kis fegyverolaj sprayt használok, javaslom az 50 ml-es Gunex 2000 sprayt. Érdemes még csavarhúzót, zégergyűrűhöz kisfogót magunkkal vinni. Lövésztársaim készítettek egy ötletes csipeszt a 6 mm-es startpatron behelyezéséhez, ami a képeken is látható. Én viszek még egy kis frottír kéztörlőt, amivel a végén át tudom törölni a puskákat.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Első lépés, a lövedék betöltése. Először a forgótöltényűr karját felhajtva felfelé fordítjuk a nyílást. Ide tesszük a BB-t. Ezt a betöltő rúddal ütközésig betoljuk, és utána azonnal zárjuk is a töltényűrt. Itt három probléma merülhet föl. Egyik, hogy valami elvonja a figyelmünket, és véletlenül kettő lövedéket igyekszünk belegyötörni. Ez csak részben fog sikerülni. A forgótöltényűrt nem tudjuk lezárni. Ekkor egy erős csipesszel (vagy koherrel) kihúzzuk a plusz egy BB-t. Ilyenkor igen előnyös ha nincs réz bevonat. Másik gyakran előforduló esemény, hogy a forgótöltényűr megszorul, vagy kezd nehezen járni. Ekkor zárt helyzetben becseppentünk / fújunk a töltényvályúba fegyverolajat, majd finoman átmozgatjuk. Harmadik eset, amikor nyitva marad a töltényűr, és úgy sütjük el a fegyverünket. Szerencsére balesetet nem okoz a dolog, mivel Keserű Béláék alaposan gondoltak minden eshetőségre. Ilyenkor kegyetlenül megszorul a forgótöltényűr. Alaposan meg kell olajozni, és óvatosan átmozgatni, majd ezt megismételni párszor.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Utolsó lépés a 6 mm-es startpatron csőfarba helyezése. Eredetileg ide egy .22-es lőszer került volna, ami hosszúkás hengeres. A startpatron meg egy megduzzadt lencsére hasonlít, és nem tud a gyári vályú segítségével a helyére csúszni. Itt vagy a türelem és kézügyesség győz, vagy kénytelenek vagyunk venni, csinálni egy speciális csipeszt. Minimális gyakorlással már könnyebb kézzel, mint csipesszel, persze nálam már nincs távcső felszerelve. Ha ez megvan, akkor a forgó zárdugattyút előretoljuk, és lezárjuk. A zárdugattyú előretolásakor feszítjük meg az ütőművet. Közben célszerű a fegyvert nem csak biztonsági okból a föld felé irányítani, nehogy kiessen menetközben a startpatron.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

A fegyver sütése

A fegyver elsütőszerkezete pofonegyszerű! tartalmaz egy éket, mely az ütőművet akasztja meg, és az elsütőbillentyű folytatásaként kialakított emelő szerkezetet, mely csúszik a fegyvertokon. Újabb változatokon ez már egy szélesített acélelem. Az elsütőszerkezetet egy csavar tartja, mely egyben a betöltővályút is rögzíti. Miután a szaki ezt kiszerelte, hamar tükrösre tudja polírozni az elsütőbillentyűt, és az emelőszerkezet két érintkező felületét (elsütőbillentyű folytatásán, és a fegyvertokon). Ha lát rajta bemaródást, akkor azt előtte simára köszörüli. Optikai tuningként a hajlított acél sátorvasat cserélik le sokan szép új forgácsolt vagy öntött elemre. Nekem kizárólag a szögletes gyári sátorvas nem tetszik, viszont a kerek gyári, lásd képeken szerintem nagyon szép, és illik a fegyverhez.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Tusa

Eddig két típussal találkoztam lásd fotókon. A régebbi picit rövidebb, szerintem szebb, és a modernebb szögletesebb. Ez utóbbi készült gyárilag szögletes sátorvassal. A tusát két csavar tartja a fegyvertokhoz. Egy 6-os speciális 0.75-ös menetemelkedésű (sűrűmenetes), erre nagyon vigyázzunk, nehéz pótolni, és egy vastag facsavar, mely a kicsi lapos feje miatt különleges. Ez utóbbit gipszkarton csavarral lehet szükség esetén pótolni. A sátorvas és sátorvasalátét, illetve az acél tusatalp facsavarokkal van a tusához rögzítve. A tusatalpat célszerű gumisra cserélni, mivel letámasztva az acél tusatalp el tud csúszni.

A képeken látható tusák felcsiszolás után mind viaszolva lettek 4 rétegben. Én ezt azért kedvelem, mert természetes, szép, javítható, és legfőképpen szinte elronthatatlan!

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Forgótöltényűr

Ez az az alkatrész, melyet lövészet után otthon célszerű olajos ronggyal áttörölni, megolajozni / zsírozni. Egyik oldalon egy nagy zégergyűrű tartja, mellyel óvatosan le kell pattintani. Ekkor a töltényűr oldalra kihúzható. Javasolt óvatosan addig kicsúsztatni, míg a rögzítő golyó fele előtűnik. Ezután körömmel a golyót visszanyomva, egy mozdulattal a forgótöltényűr kivehető a fegyvertokból. Ezután a kis acélgolyót, és a rugót biztos helyre tehetjük. Ezután jöhet az alapos tisztítás, olajozás, rugó zsírzás.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Forgó zárdugattyú

Ez az alkatrész tartalmazza az ütőművet, és a hüvelyvonót. Kiszedése szerszám nélkül könnyen történik. Az elsütőbillentyűt meghúzva hátrafelé kicsusszan. Ezt sokan felpolírozzák. Lefesteni, lebarnítani nem javasolt, mert felülete súrlódik, és hamar csúnya lesz. Ez az elem is tartalmazza a fegyver gyári számát, amit célszerű vásárláskor összevetni a fegyver tokján lévővel. Ennek egyeznie kell. Vásárlás után célszerű ezt fegyverolajjal "átmosni", és utána puha ronggyal áttörölni. Szokták a hosszát Nagantosan meghosszabbítani, de ezt csak szaki tudja elvégezni, mivel ehhez szét kell szedni a zárdugattyút, amit senkinek sem javaslok!

A forgó zárdugattyú a biztosítós Baikal típusoknál kézzel, szerszám nélkül szétszedhető két darabra, így sokkal könnyebb az ütőszeget és a rugót megtisztítani. A kivett zárdugattyún a kart a zártest ellenében el kell forgatni, mintha az a puskában zárt, reteszelt pozícióban lenne, utána ki lehet húzni hátrafele kart az ütőszeggel. A Toz-8 -ból alakítottaknál ez nem működik, ott másképp van megoldva, csak a keresztcsap kiütésével bontható a zárdugattyú. (Bálnalovas kiegészítése)

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Forgó zárdugattyú pályájának polírozása

Zárdugattyú lezárásakor a fogantyú belső töve a tok bevágás belső ívén siklik. Ez idővel bemaródhat, ráadásul az átalakítás során a fogantyú tövébe okkal hegesztettek egy göböt. Ennek a két felületnek simának kell lennie. Szaki ezt a két felületet tükrösre szokta polírozni, szükség esetén előtte csiszolni. Csiszolni csak a belső ívet szabad, máshol már rontja a fegyver megfelelő záródását.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Zárdugattyú szorosabb záródása

A két Snipernél figyeltem föl egy különbségre. Lövéskor a kopottabbnál a zárt zárdugattyúnál is füstölt a fegyver, míg az újabb jobb állapotúnál ezt nem tapasztaltam. A két fegyver teljesítménye sem azonos, bár szerencsére pontosságuk igen. Szakitól tudtam meg, hogy ezen a zárdugattyú karjának tövében található hegesztett göb méretével lehet változtatni. Ha ő odahegeszt még egy kis anyagot, és azt megfelelően becsiszolja úgy, hogy a forgó zárdugattyú startpatronnal még éppen zárható legyen, akkor a kopottas fegyver sem fog hátul füstölögni, és még a teljesítménye is emelkedik. Én ezt köszönettel nem kértem, mivel a kopottas a fiam kedvence, és ez a közel 16J bőven elegendő! Nem beszélve arról, hogy gondolom a szép ezüstös felületnek annyi lenne.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

A szaki hozzátette, hogy emellett még az ütőszeg hosszából kellene egy minimálist leköszörülni, mivel így tuti lyukasztaná a startpatronokat, ami igen ronda függőleges irányú szóráskép romlást eredményezne. Ergo, ha valakinek a Snipere függőlegesen összevissza lő, akkor célszerű megnézni az elhasznált töltényhüvelyeket, hátha lyukasak az ütőszegnyomnál. Jellemzően akkor kívül kormos is a mélyedés.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Tok

Ebben a fegyverben az is a szép, hogy rém egyszerű a szerkezete. Az egész acélból van. Könnyen tisztítható, használható.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8
Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Manuális biztosítás

Csak az újabb Snipereken van manuális biztosító. A biztosító kart ha bebiztosítjuk, az elsütőbillentyű mozgását gátolja. A biztosító könnyen leakasztható.

Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8 Keseru Sniper TOZ8

Linkek:

Keserű Művek Fegyvergyár
Dobos János - puskatok 112 cm-es
GunBox fegyverbolt
Daisy fegyverbolt
Vaszilij Zajcev Vándorkupa - Kalasnyikov.hu
Keserű fegyverek fóruma - Keserű Béla (target) személyes jelenlétével
Keserű Sniper és Trainer - ólomlövedékes, riasztópatronos, muzeális céllövőfegyverek fóruma
TOZ-8 eredeti használati utasítása
PU 3,5x22 Military Rifle Scope Mosin-Nagant távcsőszerelékkel

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>