Lov 21 - 4,5mm CO2 légpisztolya (utolsó módosítás: 2009.08.01. - 2.kiadás)
Cseh Lovena fegyvergyár Lov 21 légpisztolya


Műszaki adatok:

 • Gyártó: Lovena
 • Származási hely: Csehország, Litomyšl
 • Teljes hossz: 290 mm
 • Csőhossz: 160 mm
 • Súly: 800 g
 • Kaliber: 4,5 mm kizárólag
 • Teljesítménye: 4 J (120 m/s)
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SAO; nyomáspontos
 • Működési elve: Co2-es 8g-os hétköznapi szódáspatron
 • Új ára: 28 eFt (A Nimród Derringer fegyverbolt tájékoztató ára.)

Bevezetés

Ez a pisztoly műanyag tokos, huzagolt csövű légfegyver. Olcsó üzemű hobbi pisztoly, mivel a közértben betétesen kapható szódáspatronnal üzemel (8g). A Drulov cég - mely leányvállalata a Lovennának - DU-10 ként teljesen fém kivitelben készíti ennek a pisztolynak az 5-ös táras öntöltő változatát! Mondjuk árban többszöröse, de minőségben is!

Lov 21 Lov 21 Lov 21

Co2 patron csere

CO2 cserekor előzőleg az ütőművet fel kell húzni, majd az új patront behelyezni. Ezek után a Co2 zárókupakot kell becsavarni. Ez tartalmazza a tömítő O gyűrűt - fegyverolaj kötelező - és a patron kiszúrót. Ezt a kupakot idővel nehéz betekerni, de itt is jól jön egy kis fegyverolaj, rátekert rongy, végső esetben fogó. Ha az O-gyűrűvel van gondotok, akkor célszerű Budapesten a Szinyei Merse utcában venni, ami CO2 álló (anno 14 Ft volt darabja). Mintát kell vinni, megmérik és mindenben segítenek.

Pontos cím: O-RING Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1063 Budapest, Szinyei Merse P. u. 14. Tel.: 1/269-0996, Fax: 1/302-5361, H-P: 8.30-16.00

O-Ring Kft -s LOV21 tömítéskészlet (Wilson jóvoltából): PATRONHÁZ TÖMÍTÉS 327286 cikkszám 13,95 x 2,62 EPDM, vagy 74249 cikkszám 13,3 x 2,4 (mindkettő jó, kipróbáltam), SZELEPHÁZTÖMÍTÉS: 75376 cikkszám 7 x 2,5

Fegyver töltése

Ütőmű felhúzása

Az ütőművet a tok két oldalon ék szerű fogantyú segítségével ütközésig előre húzzuk, melyet a sátorvas előtt, a cső alatt találunk. Amire figyelni kell, hogy mindig előbb az ütőművet feszítjük, és csak utána töltjük be a lövedéket. Fordított esetben, ha a felhúzáskor mondjuk fegyverolajtól, vagy izzadságtól síkos fogantyú idő előtt kicsusszan a kezünkből, máris lábon lőttük magunkat! Lövedék nélkül egy kis kieresztett Co2, meg némi ijedséggel megússzuk a dolgot.

Lövedék betöltése

A fegyver végén egy recézett rúd a betöltőrúd fogantyúja, melyet hátrahúzva, szabaddá válik a betöltőnyílás a csövön. Ide fejjel előre behelyezzük a diabolót, de akár BB-t is. A töltőrudat előretolva zárjuk a nyílást, és bejuttatjuk a lövedéket a csőfarba. A betöltőrudat csak egy rugóval nekiszorított acélgolyó rögzíti. Ez az egyik jellemző típushibája, hogy ha a betöltőrúd kopott, akkor lövéskor hátramozdul, és a nyomás itt is szökik. Erre számos vad megoldás látható a neten, de a legjobb, kis köszörűvel a zárt pozícióban kis mélyedést csiszolni az acélgolyónak. Ne essünk túlzásba Dremelünkkel, mert ha túl jóra sikeredik, nem tudjuk nyitni a töltőrudat!

Sütése

Sütése meglepően jó - messze pl. egy Rekord elsütőszerkezettől -, olcsó hobbifegyvernél ennél több nem várható.

Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21

Irányzéka

Nyílt irányzéka van, ami igen vaskos elöl! Ezen a műanyag keskenyebbre csiszolásával tudunk könnyen segíteni. A hátsó irányzék lemezének bevágását meg egy előtétlemezzel könnyen szűkebbre vehetjük. Távcsősín nem található a fegyveren, de ha végképp nem tudunk nélküle élni, a vaskos műanyagtokra fúrhatunk pár lyukat rögzítőcsavarnak. Más dolog, hogy én tuti a nyílt irányzékot használnám!

Másik gyári hiba, a felömlő nyílás tömítetlensége

Ha a tokot szétnyitjuk, vesszük észre, hogy a fegyvercsövet, és a szelepet összekötő kis felömlőcsövecske nincs tömítve! Ez nem egy jó megoldás! Két változat használható, egyik, a CZ200-hoz kapható betöltőrúd tömítőgyűrűjéből kettőt felhasználva pont le tudjuk tömíteni. Mivel ez igen macerásan szerezhető be, jobb a másik megoldás. Itt a barkácsáruházban kapható gyurmaragasztót alkalmazzuk kívülről.

Lov 21 Lov 21 Lov 21

Linkek

CO2Air.De Lov21
Muzzle.De Lov21
Nimrod Derringer fegyverbolt

Ha bármely további kérdésed van, keress nyugodtan: moc.liamg@revygefgel

Tusás változata

Tom, azaz Borda Tamás remek megoldása a LOV21 továbbfejlesztésére.

Pár szóban leírnám a készítését. Olyan U profilt kerestem, ami pontosan rácsúszik a pisztolyra és kellően vékony is. (1 mm) A törést egy háromszög kivágásával kezdtem a palást anyagából. Megtörtem és 1-1 db kétoldalt kifúrt lemezzel popszegecsekkel rögzítettem. (Nem mértem, de kb: 25-30 fokos legyen a szöge.) A tusa végének alapja egy méretre szabott fakocka. Ezt kétoldalt lemezcsavarral és műgyantával rögzítettem. A talp anyaga 1 mm-es lekerekített tégla alakra vágott és ívre hajlított vaslemez. A farészhez szintén lemezcsavart és műgyantát használtam. A nézőkét levettem. Eltávolítottam a rugót és a golyót. A töltőrudat 180 fokkal elforgattam és kihúztam töltő állásba. Hosszas méricskélés után határoztam meg a töltőrúd toldalékának a pontos helyét, valamint a vázon az L alakú kivágást. A toldalék átmérője 6-8 mm legyen. Ennek a vastagsága határozza meg az L kivágás nagyságát. A töltőrúd viszonylag puha ezért jól fúrható, menetfúrható. A toldalék mindenképpen menetes legyen. (Esetleges javítás, szétszedés során mindenképpen kell.) A töltőnyílás és az ütőmű kivágását is csak méricskéléssel lehet kivitelezni. Amit még nem mondtam! Kartonból nem árt sablont készíteni a tokról, kivágásokról és a furatok helyeiről. Ezt később fel lehet vetíteni a profilra alkoholos filccel. 3 db M4-es csavarral rögzítődik a profil a pisztolyhoz. A műanyag tokon lévő lemezcsavar helyeket átmenőre fúrtam ki. A csőtorkolatnál lévő rögzítő csavart ki kellett hézagolnom, ellenkező esetben megrogyott volna. Az előzőleg eltávolított rugót és golyót visszatettem és a nézőke csavarjával valamint egy nagyobb átmérőjű alátéttel leszorítottam. Ezáltal a töltőrúd keményen és szorosan jár. Mint egy hadipuskánál. :-) A távcső rögzítéséhez 11 mm széles és 100 mm hosszú 1.5 mm vastag vaslemez csíkot használtam. 3 helyen kifúrtam a profilra helyezve és popszegeccsel és ragasztóval rögzítettem. (A tcs. sín hosszát felerősítési helyét mindenképpen össze kell hangolni a válltámasz hosszával. Tanácsos feltenni a félig kész tusára a távcsövet és úgy meghatározni a sín pontos helyét.) A kész tusát zsírtalanítottam és 3 rétegben matt feketével lefújtam. Száradás után a tusa talp 2 réteg egérpadból kivágott rátétet kapott. Így járt a mellső agy egy rétegben A bal oldalon szintén egérpad anyagából pofadék került fel és ugyanígy a jobb oldalon lévő lövedéktartó is ebből készült. A lövedéktartó alátéte 2 mm-es műanyag lemezből van. Ezeket a kiegészítőket szintén gyorsan száradó műgyantával rögzítettem. Geco lövedékkel halál pontos 25 m-ig! :-)

Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21

A fegyver szerkezete

Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21
Lov 21 Lov 21 Lov 21

<vissza az elejére>

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>