Diana 25DS - Rastatt, Németország (utolsó módosítás: 2010.05.14.)
A legjobb junior csőletörős rugós légpuska

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 995 mm
 • Csőhossz: 410 mm
 • Súly: 2,6 kg
 • Kaliber: 4,5 mm
 • Teljesítménye: 6 J (150 m/s).
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SA; előhúzásos, állítható sütési pont, golyós reteszelésű
 • Biztosítása: Nincs, és véletlen sütés elleni
 • Használt ára: 35 - 45 eFt körüli ritkaság

Diana 25DS - Dianawerk, Mayer & Grammelspacher

A 25DS a 25D Sport változata. A fegyver hossza, súlya, kialakítása azonban megváltozott. Gyakorlatilag kaptunk egy Weihrauch HW30S -nek megfelelő puskát, némileg jobb elsütőszerkezettel. A fegyvert röviden behatárolva, egy rugós, csőletörős hobbilégfegyver, melyet barátságos háziversenyeken is bátran használhatunk. A fegyver nyílt irányzékkal rendelkezik, és távcsősínt is tartalmaz. Súlya, mérete, már a junior korosztály (16-18 éves fiatalok) számára is megfelelő, de mint a HW30S-nél, a felnőtt korosztály számára is megfelelő.

1950-1986 között gyártották a 25DS-t a 25D-vel együtt. Sajnos a 25DS-ből lényegesen kevesebbet adtak el, így sajnos ritkán bukkanunk rá az eladó fegyverhirdetések között. Ezeket a Dianákat még szinte az örökkévalóságnak tervezték. Műanyag alkatrészt nem találni benne.

Ha valakit érdekel, tudok segíteni a beszerzésében.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS
Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Első irányzék

Acél magasságban állítható irányzék. Távcsöves használathoz a komplett első irányzék egy csavar oldásával leszedhető.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Hátsó irányzék

A hátsó irányzék mindkét irányban kézzel finoman állítható. Megoldása masszív, nem állítódik el. A hátsó irányzék bemetszése állítható úgy, hogy egy négyzetlap mind a négy oldalán különböző méretű és formájú bemetszés lett kialakítva, és a lap rugós, azt kihúzva elfordítható. A hátsó irányzék komplett leszerelhető, ha távcsővel használjuk, és zavar.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS
Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Távcsősín

A fegyvertokra 11 mm-es szabvány távcsősín van rögzítve. Elötte találjuk a Diana emblémát, a DIANA - MOD. 25D - S felirattal. Baloldalt hátul apró méretben a fegyver gyártásának dátumát olvashatjuk HH ÉÉ formátumban. Ez jelen esetben 1975. júniusa.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Céltávcső

A fegyverre 320 mm-hosszú távcső szerelhető. Alacsony szerelékkel szerelve érdemes az első és hátsó irányzékot eltávolítani. Távcső felszerelésekor ügyeljünk, hogy szemünktől a hátsó lencse 5-6 cm-re kerüljön, de emellett a távcső egyáltalán ne nyúljon a csőfartömb fölé. Távcső felszerelése után először mindig óvatosan próbáljuk a csőletörést végezni, ellenőrizve, hogy ne ütközzön a kiforduló csőfartömb a távcső végével.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS
Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Fegyver töltése

Hagyományos csőletörős légpuska, automatikus rugós csőfartömb rögzítéssel. A csőletörés igen könnyű, még egy nagyobb általános iskolás is megbirkózik vele. A csövét ütközésig hátrahajtva a lövedék a csőfarba betölthető. A fegyver rendelkezik véletlen sütés ellen biztosítással. A csőfartömb igen passzentosan van rögzítve, finoman működik, nem szorul, de semmi kotyogást nem tapasztaltam, pedig már nem mai darab. A csőletöréskor a dugattyút hátramozdító kar osztott, ami tökéletes felfekvést biztosít a dugattyún. Ennél a megoldásnál a toló kart alul meg kell támasztani, ez a tusában állítható támasszal valósították meg. D-nél a dugattyút hátramozdító kar még egyrészes.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

A (fegyvercsövet) felhúzókart ütközésig hátrahajtva a dugattyú hátsó pozícióba mozdul, ezáltal a mögötte lévő rugó összenyomódik. A dugattyút ebben a helyzetben rögzíti a három golyós elsütőszerkezet. A fegyvercső hátrahajtásával a csőfartömb kifordul, így a csőfar kényelmesen hozzáférhetővé válik a lövedék betöltéséhez. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a fegyvercső belülről is igen kényelmesen tisztítható.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Elsütőszerkezete, sütése

A fegyver egyik leglényegesebb szerkezete az elsütőszerkezet. Már a Diana 25D is felülmúlja a hobbikategóriában kiemelkedően jó Rekord elsütőszerkezetet, mely a Weihrauch fegyvereiben fordul elő. A dugattyút nem a megszokott akasztófüllel rögzíti egy helyen az elsütőszerkezet, hanem szimmetrikusan elhelyezett három golyó akasztja meg. A golyós reteszelésű elsütőszerkezet, előnye, hogy a dugattyú oldását sütéskor gördülve oldja meg, vagyis abszolút finoman működik, és minimálisra csökken az elhasználódás. Megdöbbentő mennyi remek mérnöki megoldás született anno a Dianawerk, Mayer & Grammelspacher tervezőitől. Egyben megdöbbentő, hogy az egykor mintaszerűen fejlesztő fegyvergyár manapság energiáit inkább az olcsó megoldásoknak szenteli... A golyós elsütőszerkezet nem hogy továbbfejlesztve nem lett, de már nem is alkalmazzák.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Az elsütő billentyűn két csavar található. Az első a beállító csavart rögzíti, a második, azaz az elsütőbillentyű tövében lévő állítja a sütési pontot. Sütése előhúzásos. Lövéskor visszarúgása gyenge, rövid, és rezonancia mentes. A minimális visszarúgás meg kezdők számára is jól reagálható. Lövéskor nem hangos. A lövés a középáras fegyverek között kimagasló élményt nyújt.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Tusa

A 25DS tusa sokkal komolyabb kialakítású, mint a 25D tusája. Markolata, mérete nagyobb, egyértelműen látszik, és érezhető, hogy ez a fegyver már junior modell, és nem ifjúsági, mint a 25D. Kapott egy komoly gumi tusatalpat. Előagy szélessége 40 mm-es

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Diana 25 D - DS különbségei

 • Tusa nagyobb, komolyabb, vastag gumi tusatalppal, nagyobb markolattal, szélesebb előaggyal.
 • Fegyvercsöve hosszabb.
 • A dugattyút hátramozdító kar osztott, előagyban támasztott, állítható
 • Véletlen sütés ellen biztosítva
 • Finomabban állítható elsütőszerkezet, beállítása rögzíthető, elsütőbillentyű acél.
 • Komolyabb hátsó irányzék
 • 320 mm-hosszú távcső szerelhető rá
Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Karbantartása, Fegyvertok

A tokot a tusához három csavar rögzíti. A tusát leszedve hozzáférhetünk a komplett szerkezethez. Évente célszerű szezon kezdetkor, és a végén a fegyvert enyhén olajos ronggyal áttörölni. Az elsütőszerkezetbe pár csepp olajat juttatni. Ne sokat, mert csak porfogó lesz. A felhúzó szerkezet akasztófülét, ami a dugattyúba kapaszkodik bezsírozni. A csőfartömb rögzítő csavarját, és a ék rögzítő golyót egy egy csepp olajjal kenjük. 500 lövésenként célszerű a fegyvercsövet az ólomlerakódástól megtisztítani (pl. WD40-el, és puha csőtisztítóval. Bronzkefét soha ne alkalmazzunk.) Olajos tisztítás után mindig töröljük szárazra.

Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS
Diana 25DS Diana 25DS Diana 25DS

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>