XS B3-1 oldalkaros légfegyver (utolsó módosítás: 2008.09.14.)
Kínai (Balesetveszélyes) - Kiegészítette: Swordmanus

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 900 mm nyitott válltámasszal, 633 mm behajtott válltámasszal
  • Csőhossz: 380 mm
  • Súly: 3,25 kg
  • Kaliber: 4,5 mm; 5,5 mm
  • Teljesítménye: 7 J (165 m/s), vigyázat, piacos lehet több is!
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; nyomáspontos
  • Gyártó: Kínai BAM
  • Új ára: 30 eFt

Bevezetés

Az első olyan Kínai fegyver, aminél én is azon spekuláltam, hátha mégis veszek egyet... Ára alacsony, kb. a Baikal IZH-60-al konkurál, igaz garancia egyiknél sem igazán érvényesíthető! Egy barnás karton színű felirat nélküli kisebb dobozban kapjuk. Súlya meglepően nehéz méretéhez képest. A dobozban van a puska nylonzacskóban, meg két zsírtól foltos sajtcetli. Az előkerülő fegyver nem fehérterítős asztalra való! Valami fertelmes zsírral van vastagon összekenve, de van amiben só, kosz, por van. Első hosszadalmas munka, lepucolni a fegyvert. Érdemes esetleg polírkoronggal átmenni a felületen. A Kínai mivolta azért sok helyen szembetűnő. Gyakori a ferdén beszenvedett csavar, a túl hosszú csavarra megoldásként rárakott plusz alátét. Viszont nem sorjás. A csiriznek hitt anyag a tusán, markolaton (ami viccesen lötyög), és előagyon valójában egy ritka ocsmányul felvitt barna zománcfesték... szerintem simán belemártják egy sűrű festéket tartalmazó vödörbe. Ha én vennék egyet, az első lenne az előagy és a markolat csiszolása, pácolása... vagy akár komplett cseréje. A kihajtható válltámasz műanyag oldalburkolatát én már az elején leszedném, és elhajítanám!

Használatbavétel

Következő lépésnél kiderül, hogy sima használathoz is kellhet komoly szerszám! A dobozban heverő sajt cetlin leírták vicces angolsággal, hogy a válltámasz kihajtásához a rögzítőgombot meg kell nyomni... Esküszöm nagyon próbáltam, aztán kézbe vettem egy combos csőfogót, és egy műszerész számára hátborzongatónak tűnő roppanással sikerült benyomni, azaz oldani a rögzítést. Én a 3,25 kg-hoz magamban már hozzáadtam a csőfogó súlyát, de szerencsére a továbbiakban már precízen működött, és működött...! Igen, kérem a precíz szót lehet ennél a fegyvernél használni! És bizony kinézem ebből a fegyverből, hogy évek múltán is működni fog... Addig bizonyosan, míg egy IZH-60 -as!

FIGYELEM! Swordmanus saját tapasztalata szerint:
Erősen javallott a gyári gépzsírtól megtakarítani a fegyvert, és fegyverolajjal átkenni. Ezzel megelőzhetjük azt, hogy a sűrű gépzsír akadályozza a biztosító racsni helyes működését, és jelentősen csökkenthetjük a balesetveszélyt!

Felhasznált anyagok

A fegyvert mágnessel végigkémlelve nem találtam spiáter alkatrészt, de még műanyagot sem, ha leszámítjuk a válltámasz oldalburkolatát, amit gondolatban az imént dobtunk ki. Tehát a félig már műanyagból gyártó Baikal IZH60/61 mellett kifejezetten üdítő dolog, hogy elfogadható minőségű anyagokat találunk, amit későbbi javításnál legalább lehet fúrni - faragni! Kezdem érteni fél nyugateurópa miért veszi ezt a pár robosztusan megépített olcsó kínai rugós, és PCP fegyvert, és miért van erről fegyver tuning topikok a neten. (rengeteg!) Válltámasz a kínai Type-84 típusú Kalasnyikovéval megegyező.

Q.Cobham: Air Rifle and air pistol maintenance and repair könyvében több oldalon taglalja ezt a típust, tehát ezt érdemes javítani, rendbe tenni. Arra azonban felhívnám mindenki figyelmét, hogy a próbált F-es fegyverek közt akadt 8-9J-os is, tehát ha valaki ezek után még észrevehetően belepiszkál, azt nehéz lenne kimosni egy vád alól!

Fegyver töltése

A fegyver betöltése hasonló a FWB300-ashoz. egy kis reteszt kell a felhúzó oldalkaron lenyomni, és már húzható is fel. A kar racsnis, tehát menet közben elengedhető, nem csapódik vissza. Felhúzáskor a léghenger a dugattyúval együtt hátra húzódik kb. 40 mm-t, és szabaddá válik a csőfar. Ide kényelmesen betehető a lövedék. A fegyveren van biztosítás, de manuális. A felhúzott fegyvert nem lehet feszteleníteni, csak ellőni. Ez az elmélet, de ezzel szemben a valóság brutális!

FIGYELEM!
Eddig számos ujjamputáció történt a fegyver meghibásodása miatt annak töltésekor! A fegyver FOKOZOTTAN BALESETVESZÉLYES! Gyerek kezébe pláne TILOS adni!

Sütése

A sütés a spanyol fegyverekhez hasonló, mondjuk ebből a szempontból az IZH-60/61 lazán veri ezt a fegyvert, de viszonylag csendes nyugodt. A burkolat nélküli fém tok semmit nem csillapít a főrugó zajából, így ennél a fegyvernél nincs értelme egy esetleges hangtompító felszerelésének, mivel hatása észrevehetetlen. Súlya miatt is egész jól lehet hobbilövöldözésre használni.

Irányzék

A fegyveren van nyílt irányzék, meg 11mm-es távcsősín is. A nyílt irányzék függőleges irányban durván, vízszintesen semmit sem állítható. Bárhogy állítjuk a nyílt irányzékot, a fegyver fölélő... tehát ha valami pontosabbra vágyunk ismét csak barkácsolni kell. Célzáskor az első irányzék tüskéje kb. 7-8x belefér a hátsó irányzék célnyílásába, ami arra jó, hogy PET palackokra lőjünk vele. A távcsősín hossztengelyének függőleges síkja garantáltan nem párhuzamos a fegyvercsőével! ...No meg két 3mm-es keresztfejes csavar tartja a távcsősínt.

Összegzés

Ezt a fegyvert azoknak ajánlom, akik szeretnek barkácsolni, és szeretik a kihívásokat, illetve tetszik az AK47 formavilága. Ha elfogadjuk, hogy ezt a fegyvert 85%-os készültségi állapotban kapjuk, és azt a 15%-ot magunknak kell hozzátenni, és mivel saját kezünk munkája is benne van, szeretni fogjuk ezt a hobbifegyvert. Ha az a kérdés, mit vennék, egy IZH61-et, vagy ezt, akkor hosszas hezitálás után az IZH-61-et választanám. Ha viszont az IZH-60-at tennénk mérlegre, ott gondolkodás nélkül ezt választanám!

További képek

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>