Diana 75 U - W.Germany, Rastatt (utolsó módosítás: 2010.02.01.)
Visszarúgásmentes rugós versenylégfegyver Mayer & Grammelspacher-től.

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 1130 mm
 • Csőhossz: 480 mm
 • Súly: 5,0 kg
 • Kaliber: 4,5 mm
 • Teljesítménye: 7,5-7,9 J (171 m/s)
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: Match, SA; előhúzásos, állítható húzóerő mindkét zónára, és a hossza.
 • Gyártották: 1977 -től Diana 75. Ezt az U típust 1982-1986 között gyártották. Legújabb az 1999-es "S".
 • Használt ára: 70-100 eFt

Bevezetés

Ez a légfegyver a rugós légpuskák kategória csúcsmodellje. Diana 66-ot váltotta. Tervezői, a kor műszaki lehetőségeit kihasználva, igazi mérnöki remekművet alkottak. Szerencsére ma is léteznek olyan fegyvergyárak, akik az akkori Dianához hasonlóan a fogyasztói társadalmunk hulladékgyártására fittyet hányva igyekeznek tökéletes PCP versenyfegyvereket alkotni, gondolok itt pl. a computer vezérlésű, elektromos sütésű Daystate légfegyverekre. A Diana sajnos már kiszállt ebből a ringből.

A Diana 75 legjellemzőbb tulajdonsága, ami egyedivé teszi működését a többi légpuskával szemben, hogy visszarúgásmentes. A mérnökök ezt úgy oldották meg, hogy ikerdugattyút építettek be. Sütéskor a fegyver tokjában két tökéletesen azonos tömegű dugattyú mozdul el tökéletes szinkronban. Egyik előre (ez sűríti a levegőt), egy pedig hátra (ennek a közepén van egy komoly furat a levegő áramlására, mivel ez nem sűrít). A két fogasléccel bővített dugattyút egy fogaskerékpár tartja középen szinkronban. Kurt Giss tervezőmérnök 1958-as zseniális ikerdugattyús megoldását (Diana LP6, LG60, 65...) a gyártó Mayer & Grammelspacher levédette, ezért nem találkozunk vele más fegyvereknél. Ennek a megoldásnak az abszolút tökéletes vibráció és visszarúgásmentessége mellett ára is van, vagyis igen bonyolult szerkezet található benne. Messze nem az a Slavia kategória, amit Laci bácsi csukott szemmel félálomban összerak. Előnye még, hogy lövés közben a fegyver súlypontja sem változik, ami az összes többi variációnál igen.

A visszarúgás csökkentésére sok megoldás született anno, de ezekre a késleltetett, és csillapított visszarúgás volt jellemző. Eklatáns példa erre a Feinwerkbau 150/300, melynél a komplett tok siklik hátra a tusában lövéskor, és amikor a végén "becsapódik", a lövedék már rég elhagyta a fegyvercsövet. Jó, de nem tökéletes megoldás, nem beszélve a kemény ütésről, amit a tokra szerelt távcső kap minden lövés alkalmából. Kellemetlen érzés még, hogy lövéskor a távcső hirtelen 6.5 mm-t mozdul a szemünk felé. Ígéretes és véleményem szerint a Diana 75 után szorosan a következő legjobb megoldás az Anschütz 380-as légpuska, mely szintúgy hátrasiklásos, de ez a tokon, köpenycsövön belül történik. Visszarúgás alig érezhető, ráadásul a távcső is óvva van, mint a Diana 75-ön.

A Diana 75 legjellemzőbb felhasználási területe a Field Target 7,5J-os Piston Standard (PS) rugós, lövés közben sűrítő rendszerű légfegyver kategória, ahol gyakorlatilag a visszarúgásmentességével a létező legjobb választás! És ebben az a jó, hogy egy jellemzően technikai sportban van egy olyan versenykategória, ahol emberi árfekvésben van a technikai csúcs, vagyis valóban a tudás a döntő, és ez remek lehetőség a sporttal ismerkedők, kezdők indulására, akár hosszútávon is. A Diana 75 szerencsére itt-ott jó minőségben folyamatosan beszerezhető.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Irányzéka

A fegyvert eredetileg 10m-es sportlövész versenyfegyvernek tervezték. Éppen ezért, diopterrel szerelték. Az első irányzék ringjei cserélhetőek, bár manapság már legritkább esetben használják a fegyvert diopterrel. Szükség esetén az első irányzék eltávolítható a fegyvercsőről.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

A diopter rögzítésére szánt 11 mm-es szabványos távcsősín elegendő hosszúságú 120 mm egy távcső felszerelésére. A töltőkapu pozíciója 350 mm hosszú távcsövet enged alacsony szerelékkel rögzíteni, de egy magasabb szerelékkel (köszönhetően a nagyvonalúan méretezett betöltőnyílásnak), jóval nagyobb távcső is gond nélkül felszerelhető. Mivel a fegyver teljesen visszarúgásmentes, ezért abszolút távcsőbarát. Pontosítva, nem fogja drága távcsövünket szétverni.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

A gyári Diana diopter klikkelős megoldású, mikrométeres. Ez távcsőnél ugyanazt az előnyt jelenti, mint a diopternél. Ha különböző távolságra kell lőnünk (ami a korábban jelzett Field Target PS -re is igaz), akkor a szálkereszt különböző pontjára kell céloznunk, vagyis csak két távolság esetén a közepére. Alá-fölé tartás. Ezt előzőleg belövéskor persze le kell jegyzetelni.
Ha klikkelhető a távcső / diopter, akkor a függőleges és vízszintes szálkereszt állító csavarok beosztásosak, precízen kézzel állíthatóak, és garantáltan visszaállíthatóak egy, illetve több meghatározott pozícióra. Ezáltal a távolsághoz tudjuk állítani a szálkeresztet, és annak mindig csak a közepét kell becéloznunk. Ennek pl. nagy előnye a tévesztés lehetőségének csökkentése mellett, hogy nagyítás független.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Töltése

A fegyver fix csövű, oldalkaros. A felhúzókar jobbkezes változatban a fegyver jobb oldalán található. A karnak nincs rögzítő szerkezete, a belső felhúzószerkezet tartja zárt pozícióban. Ennek köszönhetően csak hátrahajtanunk kell. A felhúzókar racsnis, menet közben ha elengedjük, nem csapódik vissza. Ez egyrészt biztonságos üzemmód, másrészt ha felhúzása közben félbe kell hagynunk a mozdulatot, folytathatjuk. A kar felhúzása közepesen gyenge ellenállású (kevesebb mint 7kg-os ellenállású), és egyenletes nehézségű, nem úgy, mint a pneumatikus fegyverek esetén, ahol a vége felé nehezebbé válik. Ifjúsági (16 év alatti) gyerek számára az 5 kg-os puska + távcső úgyis kizáró tulajdonság. Egy junior versenyző (16-18 éves) már megbirkózik vele.

Felhúzás közben, azt akár félbehagyva a fegyver véletlen elsütés ellen biztosítva van, azaz az elsütőbillentyűt működtetve nem történik semmi. A fegyver a biztosítás miatt nem feszteleníthető.

A kihajtott felhúzókar alatt hátul találjuk a gyártási év utolsó két számjegyét, és a hónap két számjegyét beütve. Ez példaértékű, és elvárt lenne a többi fegyvergyártótól is.

Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75

Miután ütközésig hátrahúztuk a felhúzókart, tapasztaljuk, hogy egyben a betöltőnyílásnál a dugattyúhenger is hátracsúszott, ezáltal szabaddá vált a csőfar. A fegyver betöltőnyílása kellően nagy ahhoz, hogy nagyobb kezűek is kényelmesen betöltsék a lövedéket. Csak miután teljesen hátrahúztuk a felhúzókart, lehetséges visszazárni.

Végezetül a felhúzókart visszazárjuk eredeti állapotába. A fegyver innentől tűzkész! Mivel 10 m-es sportlövő versenyfegyvernek tervezték, ahol a verseny igen szigorú szabályok szerint komoly ellenőrzés mellett történik, a fegyveren felhúzott és zárt állapotban nincs biztosítás.

FIGYELEM!
A fegyvernek igen finom verseny (match) elsütőszerkezete van, ezért itt kiemelten igaz, hogy sátorvason belülre csak lőállásban, lőirányba tartott fegyvernél nyúljunk abban az esetben, ha már lőni akarunk!

A második képen látható a csőfartömítő gumigyűrű. Új állapotban ez egy körömmel könnyedén benyomható puha gumitömítés. Ha össze zömül, még nem feltétlen kell cserélni. Egy csavarhúzóval ki lehet billenteni, és lehet alátétezni. Arra figyeljünk, hogy az alátét + gumigyűrű össz. vastagsága max. 2 mm lehet!

Teljes felújítás után előfordul, hogy a fegyver nem 7,5-7,9J között dolgozik, hanem cirka 9J környékén. Ez esetben kell a tömítőgyűrű alá fémlemez szűkítést tenni 2,0-2,2 mm-es szűkítő furattal. Erre igen alkalmas egy fém lövedékdoboz tetejéből pl. ollóval kivágott korong, melybe egy furatot készítünk. Ezt tehetjük a kivágás előtt fúróval, vagy lyukasztóval. A megfelelő pontos méretet tűreszelővel tudjuk beállítani. A gumi tömítőgyűrű egy vékony erős csavarhúzóval kifordítható, és utána visszatehető.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Jobbos és balos fegyver nem csak a tusa kialakításában különbözik. Figyelmesen a töltőnyílás oldalkivágása is más, és a felhúzókar is a megfelelő oldalon van. A töltőnyílás úgy lett kialakítva, hogy a verseny izgalma miatt töltéskor elejtett lövedék a töltőnyílásból nem esik ki, sőt, még egy 45 fokos rámpa segít a könnyű kivételben.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Elsütőszerkezete, és a sütése

Egy Weihrauch Rekord elsütőszerkezetet, vagy egy Diana golyós elsütőszerkezetet csak addig fogunk "magasztalni", azaz legjobbnak tartani, míg ki nem próbáltunk egy igazi match azaz verseny elsütőszerkezetet! A Diana 75 zseniális ikerdugattyús visszarúgásmentes megoldása után, a másik remek megoldása az előhúzásos verseny elsütőszerkezet.

A sütését, és az elsütőbillentyűt 6 helyen lehet tökéletesre szabályozni. Kettő felelős az elsütőbillentyű megfelelő pozíciójáért, ami a lövész anatómiai adottságai, pl. kézméret, és a lövéskor jellemzően alkalmazott testhelyzet függvénye. Lényeg, hogy a sütési pontnál a mutatóujjunk ujjbegye az elsütőbillentyű függőleges középvonalán legyen, és az érintkezés felülete merőleges legyen a fegyvercső hossztengelyére.

A "39"-es csavarral állíthatjuk az elsütőbillentyű "37" markolattól mért távolságát, és a fegyver középtengelyétől mért oldalirányú távolságát. Ezzel tökéletesen igazodni tudunk a lehetséges kéz, és mutatóujj méretekhez. Az elsütőbillentyűn "37" dörzszárral rögzített elsütőbillentyű érintőlapjának síkját, az elsütőbillentyű végén található csavarral állíthatjuk, fordíthatjuk megfelelő irányba. Ez minden esetben a fegyvercső hossztengelyére merőleges legyen. Erre az állíthatóságra azért van szükség, mert ha a "39"-es csavarral állítunk az elsütőbillentyű vízszintes pozícióján, akkor az a billentyű, egyben az érintőlap elfordításával jár együtt, ergo ezt korrigálni kell.

A tusát leszerelve, figyeljünk a két rögzítetlen tengelyre "32", melyet a tusa tart megfelelő pozícióban. Ezek eléggé passzentosak, széthullani nem fog, de figyelni kell rájuk.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

A sütés állítására 4 csavar áll rendelkezésünkre. A "87"-ös keresztfejű csavarral állíthatjuk a sütés ellenállását 100-400 g közötti tartományban. Ez egyben az előhúzási szakaszt is befolyásolja, ami minden esetben jelentősen kisebb ellenállású. A csavar a sátorvas mögött található, és betekerve növeljük az ellenállást.

Az elsütőbillentyűt "37" a "39"-es csavar lazításával előre tolva férünk hozzá a "34"-es csavarhoz, amivel az előhúzás hosszát tudjuk szabályozni. Betekerve rövidítjük. Túlzottan betekerve az előhúzást ki lehet iktatni, ekkor direktsütésűvé válik a fegyver, ami ebben az esetben kifejezetten balesetveszélyes. Gyakorlatilag ha hozzáérünk az elsütőbillentyűhöz, máris elsül a fegyver.

Az elsütőbillentyűhöz közelebb találjuk a "C" második állítócsavart. Ezzel a csavarral lehet a sütési pontot állítani. Betekerve rövidítjük az előhúzás végétől a sütésig mért távolságot. Ezt a csavart gyárilag pontosan beállították, és csavarrögzítővel fixálták, ezen csak rontani tudunk ha hozzányúlunk.

Az elsütőbillentyű előtt, a sátorvason belül találjuk a "86"-os állítócsavart. Ezzel a csavarral lehet az elsütőbillentyű végállását beállítani. Betekerve rövidítjük az előhúzhatóságot. Akkor van jól beállítva, ha a sütési pont mögött cca. 0,5 mm-re támaszkodik. Ha túl betekerjük, meggátolhatjuk a sütést.

A Diana 75 sütéskor teljesen rezzenéstelenül viselkedik, visszarúgása szintúgy semmi. Nem sok különbséget tapasztaltam a pneumatikus versenyfegyverek és ez a rugós modell között, ami önmagában már fantasztikus eredménye a Diana mérnökcsapatának. Hanghatásbeli különbség azonban jelentkezett. Szerintem ez is közrejátszik abban, hogy könnyű beleszeretni ebbe a versenypuskába. Lövéskor ugyanis hallatszik ahogy egy precíz, bonyolult mechanika a másodperc tört része alatt olajozott finomsággal levezeti / átalakítja a rugókban feszülő energiát. Emellett a lövés hangja még zárt térben is meglepően halk amellett, hogy teljesítménye a szabadon tartható kategória felső határát kerülgeti. 7,5-7,9J

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Tusa

A Diana 75 1977-óta több modellel rukkolt elő, sok esetben a tusa változtatása is napirenden volt. Mindegyik diófából készült (egyes változatokat lehetett bükkfa tusával is rendelni), pisztolymarkolatos, igényes munka, külön jobb és balkezes változatban. Ez az "U" modell már minden fontos plusz tulajdonsággal rendelkezik lépést tartva a kor igényeivel.

A tusát a fegyvertokhoz két vaskos csavar rögzíti úgy, hogy a fegyvercső sehol nem érintkezik a tusával. A két rögzítőcsavart 5-ös imbuszkulccsal tudjuk oldani. A csavarokat meghúzni, és nem megtépni kell!

Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75

A tusa tulajdonságai:

 • Állítható a pofadék. Ezt két vaskos csavar segítségével oldhatjuk, és távtartó korongokkal tudjuk emelni.
 • Légréses gumi tusatalpa döntött, magassága állítható. A döntött tusatalp kényelmi szempontból előnyös, de kiiktatható. Hossza gyári betételemekkel változtatható.
 • Előagy alsó inverz szereléksínt tartalmaz, melyre eredetileg a fekvő testhelyzetben használatos lövésszíjat rögzítették.
 • Előagy sátorvas előtti szakaszán felcsavarozható kéztámasz van álló testhelyzethez, lövészkesztyűhöz.
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75

Fegyvercső

12 huzagos, 4,5 mm-es, Choke-os, 480 mm hosszú, lengő fegyvercsővel szerelték. A Choke annyit tesz, hogy a cső végén a lövedék stabilizálására egy 20 mm hosszú u.n. fojtófurattal rendelkezik, azaz minimálisan leszűkül (0.02-0.05mm). A lengőcsövesség azt jelenti, hogy a cső mozgását (belengését) semmi sem korlátozhatja. Meglepő de még a 7,5J alatti légfegyverek csöve is leng lövéskor. Ez jellemzően 5 milli sec körüli hullámhosszt jelent.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Az összes Diana 75 változat köpenycsöves. Korábbi változat ragasztott kemény gumiszerű anyagból készült, ezt később leszedhető kemény vastag műanyag követte, mint ennél az "U" modellnél. A köpenycső vég a sugárzó hőhatásoktól, csillapítja a cső rezonanciáját, de a lengését nem befolyásolja. Itt elsődleges funkciója, hogy támasztja a csősúlyt. A köpenycsövet 4 részes, összesen 156 g-os csősúly zárja le, melyet hernyócsavar rögzít. A 15 mm-es fegyvercső végén van egy rövid prizma a csőbe marva, melyre az első irányzékot rögzíthetjük.

Megmérve a fegyver V0-ás sebességértékeit egy 30 lövéses méréssorozattal, meglepődve tapasztaltam, hogy igen kis mértékben térnek el az eredmények egymástól, nevezetesen 0,46 m/s! Ha azt vesszük, hogy egy puskaműves 5 m/s ingadozás alatt nem foglalkozik a fegyverrel, ez döbbenetesen jó érték! Ez Joule-ban annyit jelent, hogy a maximális eltérés 0,17 J. Magyarán ezt a fegyvert nyugodt lélekkel beállíthatjuk 7,7J-ra, átmenne az MKH ballisztikai mérésén. Mint minden versenyfegyvernél, úgy ennél is igaz, hogy verseny előtt célszerű pár "bemelegítő" lövést elvégezni, mert az első egy-két lövés gyengébb szokott lenni.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Tok, karbantartás

A puskánk kétféle karbantartást igényel. Egyik a lövések utáni karbantartás, melyet verseny célú felhasználás esetén minden alkalom után (verseny, gyakorlás...), hobbi felhasználás esetén minden 500-1000 lövés után el kell végezni, illetve ha hosszabb időre pihenni tesszük fegyverünket. Ez szétszerelés nélkül történik. Célja a lerakódott szennyeződésektől való megtisztítás, és korrózióvédelem. Először puha ronggyal megtisztítjuk a fegyvert (tusát, és fém részeket egyaránt), majd szárazra töröljük. Ezután a fegyver csövét belül megtisztítjuk a lerakódásoktól, erre remek a WD40, de vigyázzunk, a csőfar tömítést pl. megkeményíti. Ennek okán nyitott csőfarral csővéggel lefelé fordítva ujjunkkal befogjuk a csővéget, és felül lassan befújunk WD40-el, majd várunk fél percet. Ez után a cső tartalmát egy rongyra engedjük. A csövet ezután pár tisztítófilccel, mely mögé lövedéket teszünk, kitisztítjuk. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a finoman fegyverolajos tisztítás (pl.: Gunex 2000, vagy a keményen lábszagú Balistol), ami történhet a hagyományos tisztítóvesszős módon. A Fegyvercsövet ezután szárazra töröljük. Vékony olajréteg így is marad benne. Végezetül enyhén olajos ronggyal a fém részeket kívülről áttöröljük, majd mehet a fegyverszekrénybe. Célszerű a fegyvertokot időnként átporszívózni, pláne ha szabadban, poros lőtéren voltunk.

Diana 75 Diana 75 Diana 75

Évente egy alkalommal célszerű a fegyvert olajozni, zsírozni. Ilyenkor a tusát levesszük, vigyázva az elsütőszerkezet két "32"-es tengelyére. A tusa által takart részt finom ecsettel portalanítjuk ha szükséges, és a súrlódó felületekre, tengelyekre egy-egy apró csepp fegyverolajat teszünk. Ha abszolút alaposak akarunk lenni, akkor óvatosan leszedve külön külön a két szinkron fogaskerék zárókupakját, finoman megzsírozzuk.

FIGYELEM! A túlzott olajozás, zsírozás többet árt a fegyvernek, mintha soha nem tennénk! A fölösleges olaj, zsír kifolyik, később porgyűjtő hely lesz.

A fegyver gyengepontja a tömítések cseréje. Ha tehetjük biztos forrásból felújított Diana 75-öt vegyünk, vagy keressünk egy Diana 75-höz értő puskaművest, és cseréltessük ki vele a tömítéseket. Új tömítésekkel nem lesz vele gondunk! Rugót nem javasolt cserélni, mivel gyakorlati tapasztalat, hogy a régi rugók jobbak a manapság kapható érezhetően gyengébb új csererugókhoz képest.

Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75

Szerelési leírása - gyári könyv

Itt található például, hogyan lehet 28 egyszerű lépésben atomjaira szedni a Diana 75-öt, és ismét összerakni. A 28. lépés nincs a német nyelvű leírásban, bár az a leg keményebb dió! Kell ugyanis találni egy értő puskaművest, aki hajlandó a kosárban odavitt fegyvert újraépíteni.

FIGYELEM TEHÁT!
Az alábbi képsorozat nem X.Y. "ügyeskezű" apukának szól, aki már eredményesen megjavította a szomszéd gyerek biciklijét, és őszinte késztetést érez, hogy - az egyébként tökéletesen működő - Diana 75 -ösét tovább finomítsa.

Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75
Diana 75 Diana 75 Diana 75

Külön köszönet Sakónak, hogy rendelkezésemre bocsátotta ezt a szép fegyvert!

Linkek:

Diana fegyvergyár - Mayer & Grammelspacher
CO2Air.De - Diana 75
Muzzle.De - Diana 75

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>