Lampart Művek Rt. - Budapest, 1947 (utolsó módosítás: 2010.06.10.)
In memoriam magyar fegyvergyártás

Műszaki adatok:

 • Teljes hossz: 965 mm
 • Csőhossz: 400 mm
 • Súly: 2,2 kg
 • Kaliber: 4,5 mm huzagolt kovácsolt acélcső
 • Teljesítménye: 4,5 J (130 m/s)
 • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
 • Sütése: SA; direkt sütésű, beton kemény
 • Biztosítása: nincs
 • Használt ára: 10-30 eFt inkább gyűjtői

FIGYELEM! Ehhez a fegyverhez alkatrész már nem szerezhető be!
ATTENTION! Component already cannot be obtained for this modell!

Lampart Rt. története

A fegyvergyár születése két szálon indult. Az egyik szál 1886-ban kezdődött...

 • 1886-ban a magyar kormány elhatározta az első magyar fegyvergyár létesítését az osztrák monopólium ellensúlyozására.
 • 1887-ben alakult meg a Magyar Fegyver- és Muníciógyár Rt.
 • 1890 végén csődöt jelentett be, mivel nem tudta a termelést megindítani.
 • 1891-ben a Magyar Ipari és Kereskedelmi Bank vásárolta meg a gyár részvényeit, és megalakította a Fegyver- és Gépgyár Rt.-t. A gyárban pisztolyok, puskák és géppisztolyok készültek. A honvédség számára és exportra egyaránt gyártottak lőfegyvereket.

A másik szál 1878-ban kezdődött...

 • 1932-ben jelenik meg először Lampart márkanév a 1878-ban Testory-család által Kőbányán alapított gyárból, amikor összeolvadt a Győrffy-Wolf Fémárugyár Rt.-vel.

Az összeolvadás...

 • 1935-ben a gazdasági világválság után a Magyar Fém- és Lámpagyár valamint a Fegyver- és Gépgyár fúziójából megalakult a Fémáru Fegyver- és Gépgyár Rt., de a Lampart márkanevet is megtartotta.
 • 1944. július 2-án súlyos bombatámadás érte a Soroksári úti gyártelepet, megkezdték a gyár kitelepítését Pápára és Magyaróvárra.
 • 1946-ban a vállalat nevét Lampart Rt.-re változtatta (Lámpagyár).
 • 1947-ben a három telep gazdaságilag elkülönült, azaz a vállalat szétvált.
 • 1948-ban államosították. Minisztertanácsi határozat a Lampart Rt. Soroksári úti telepét Fémárú- és Szerszámgépgyár NV (Nemzeti vállalattá) alakította.
 • 1963. július 1-vel a Szerszámgépipari Művek tagjává vált a gyár.
 • 1965-től A második világháború után a gyár új nevet kapott, Fegyver- és Gázkészülékgyár (FÉG) lett.

A hanyatlás szakasza...

 • 1995-ben Fegyver- és Gázkészülékgyár (FÉG) -et feldarabolták, és megalapult a Fégarmy Fegyvergyártó Kft.
 • 2003-ban az ÁPV. Rt. végelszámolásra ítélte a Fégarmy Fegyvergyártó Kft. -t.
 • 2003-ban ÁPV. Rt. kölcsönnel megmentett Fégarmy Fegyvergyártó Kft. -t felvásárolta a Fúzió-Pharma Gyógyszer-nagykereskedelmi Rt. (FP)
 • 2004-ben számos exportpiacra fegyverkereskedelmi tilalmat rendelek el, az exporttilalom miatt a FÉGARMY végleg csődbe ment.
 • 2005-ben a Fővárosi Bíróság elrendelte Fégarmy Fegyvergyártó Kft. felszámolását.

A Fégarmy a 2003-as mérlegadatok szerint 555 millió forint árbevételt és 22 millió forint eredményt könyvelt el, ugyanakkor 1,55 milliárd forint rövid lejáratú kötelezettség terhelte. Magyarország egyetlen, jogelődeit 1891-ig visszavezető kézilőfegyvergyárának vesztét Pallinger Vilmos (FP) indoklása szerint az exportmegrendelések kiesése okozta, a kivitel mintegy 60 százaléka Dominikába irányult, oda viszont az EU-csatlakozás után nem kapott a cég szállítási engedélyt. (HVG)... A privát véleményemet inkább megtartom!

Lampart Lampart Lampart

Bevezetés

A Lampart légfegyver ezen típusa immáron 63 éves. A fegyver igen eltér a ma ismert fegyverek gyártási koncepciójától. Amit a 30-40 éve gyártott német minőségi légfegyvereknél a többgenerációs jelző jelent, az itt minden superlativus nélkül az örökkévalóságra tervezett jelző jelenti. Ami terhelésnek, kopásnak igénybevett szerkezeti elem, az nem lemezből, hanem megmunkált acéltömbből készült, komoly hegesztéssel rögzítve. Az elsütőbillentyű is egy tömör acélelem, igen szép megmunkálással. A tusa formája megmunkálása is igen míves, kényelmes. A fegyver maga nagyon könnyű, és igen kézre álló. Látszik azonban, hogy akkoriban nem az Internet előtt kockuló vevőknek készült, mert sütése beton kemény, de igen rövid, határozott. Mai világunkban azt mondanám, hogy kizárólag felnőtt felhasználóknak javaslom.

Lampart Lampart Lampart

Irányzék

Nyílt irányzékos légpuska. Távcsősín természetesen nincs rajta. Maratni bőven lehet bele, de szentségtörésnek tartom. Ezt a fegyvert nem azért veszi meg az ember, mert hobbi lövöldözni szeretne vele, hanem mert egy darab a magyar fegyvergyártás történetéből. Az irányzéka acél, bár ezt az egész fegyverre el lehet mondani, ha a tusát leszámítjuk. Az első irányzék vízszintesen állítható, a hátsó mindkét irányban. Az első irányzék, és a hátsó irányzék célzó vájata nagyon összhangban van, pontos célzást tesz lehetővé.

Lampart Lampart Lampart

Fegyver töltése

A fegyver csőletörős rugós rendszerű. A csőletörés sem a számítógépes egéren edződött ifjúság fizikumára méretezett. Annak ellenére, hogy a fegyver teljesítménye cirka 5 J, a csőletörés alapján minimum 8 J-osra tippeltem. A csőfartömb passzentosan fordul, nem lóg, nem lötyög, pedig látszik hogy bizony az évek során azért használták. ...És akkor eszembe jut a Slaviák lógó lötyögő fegyvercsöve, és mellette ez a 63 éves légfegyver, no meg a FÉG sikeres tönkrevágása...

Lampart Lampart Lampart
Lampart Lampart Lampart

Elsütőszerkezete, sütése

Mint már korábban írtam, sütése beton kemény a mostani mércével mérve. Ennek ellenére meglepően pontosan lehet vele lőni. Ennek oka, hogy nem szinte centiben mérendő a sütési pont távolsága, hanem milliméterekben. Cca. 3 mm a sütési pontja. Addig is nem reszelősen mozog, hanem egyenletesen csúszik a két megmunkált fémtömb felülete. A sütés nem állítható, bár van bőven tér, anyagminőség és vastagság, hogy utólag állíthatóvá tegyük, de ez is szentségtörés lenne szerintem. Sütéskor a fegyver visszarúgása közepes, kb. a Weihrauch HW30S-hez hasonló, azaz annál picit hevesebb. A visszarúgás azonban az említett modellhez hasonlóan rövid, rezonanciamentes, azaz eredményes találatot tesz lehetővé.

Lampart Lampart Lampart

Tusa

A tusa kialakítása gondos, míves. Felnőtt számára is nagyon kényelmes, annak ellenére, hogy az előagy átmérője kicsi. Még egy tizenéves gyerek is kényelmesen tartja. A markolat és az előagy sűrűn halpikkelyezett, minőségi kézi munka! A sátorvas szépen ívesen hajlított acéllemez, arányaiban, formájában harmonikusan illeszkedik az egész fegyverhez. A fegyvertokot három csavar rögzíti. Érdemes a részleteket is megnézni ennél a fegyvernél. Mindhárom csavar tőcsavar, azaz figyeltek még arra is, hogy a fán átmenő szakasza ne legyen menetes. A csavarok alatt mindhárom esetben rézperselyt helyeztek. Mai szemmel az ember ezen picit meghatódik.

Lampart Lampart Lampart
Lampart Lampart Lampart

Karbantartása, Fegyvertok

Akinek ilyen fegyvere van, az gyakorlatilag egy kis otthoni múzeumot birtokol. Ezeket a fegyvereket azonban bátran lehet használni, igaz megérdemlik a tiszteletet, gondozást. Normál esetben azt mondanám, hogy szezononként kétszer, elején végén nagy karbantartás, egyébként meg 500-1000 lövésenként egy csőtisztítást javaslok. Nagy karbantartás alatt értem a tusa levételét, a fegyvertok enyhén fegyverolajos áttörlését. Csőfartömb illesztés, csőfartömb ék, elsütőbillentyű olajozását, és a dugattyú akasztójának zsírzását, plusz csőtisztítást belülről. Mivel ez egy 63 éves fegyver, a megbecsülés okán ezt valószínűleg szinte minden használat után elvégezném.

Lampart Lampart Lampart
Lampart Lampart Lampart

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>