Feinwerkbau 300S Junior (utolsó módosítás: 2010.05.11.)
A késleltetett-csillapított visszarúgásos rugós versenylégfegyver - Oberndorf, Németország

Műszaki adatok:

  • Teljes hossz: 1010 mm (tusát leválasztva max. hossz: 710 mm)
  • Csőhossz: 345 mm
  • Súly: 3,6 kg (ebből a szerkezet 2,6 kg)
  • Kaliber: 4,5 mm 12 huzagú cső
  • Teljesítménye: 7,5 - 7,9 J (170 m/s)
  • Lövet: 1 lövetű, diaboló lövedékkel
  • Sütése: SA; előhúzásos, állítható húzóerő mindkét zónára, és a hossza.
  • Biztosítása: véletlen sütés elleni
  • Használt ára: 50-70 eFt

További cikkek:

Feinwerkbau 300S (Condrix írása)
Feinwerkbau 300S szerkezete
Feinwerkbau 300S összeszerelése

Bevezetés

A Feinwerkbau 300S széria az 1958-ban Kurt Giss Mayer & Grammelspacher tervezőmérnöke által kitalált ikerdugattyús megoldás kapcsán kibontakozott konkurenciaverseny egyik győztese. Giss szabadalmának csúcsmodellje a Diana 75 volt, mely egyben a rugós fegyverek legtökéletesebb példánya maradt, de hátránya a bonyolult szerkezet kapcsán a magas ár, és költséges fenntartás, ami a speciális szervízszükségletet jelenti.

A Feinwerkbau által kifejlesztett 150/300-300S késleltetett és csillapított visszarúgású puskamodellje. Ennek az volt a lényege, hogy lövéskor a cső és a fegyvertok egy sínen cca. 6 mm-t hátrasiklik. Ez a megoldás igen egyszerű szerkezetű, szerelni könnyű, és ára is jóval a Diana 75 alatt maradt. Ennek köszönhetően a csillapított hátrarúgású fegyverek piacán ebből a típusból vásárolták a legtöbbet, melynek jótékony hatása érezhető a használt fegyver kínálatban is. A fegyver szerkezete olyan, mintha a puskát nem csak a lövész szempontjai szerint tervezték volna, hanem a fegyvert szervizelő szakemberek kedvébe is akartak volna járni. A fegyver quasi a légfegyverek Kalasnyikovja, annyira könnyen szerelhető, és annyira üzembiztos. Igaz a hasonlat annyiban sántít, hogy a Feinwerkbau 150/300-300S széria szereléséhez azért kell szerszám.

Zseniális megoldások közül még kiemelném az osztott főrugót, mely gyakorlatilag egy aszimmetrikusan kettévágott főrugó, ellentétes menetiránnyal összeillesztve egy műanyag rugóvezető közgyűrű által. Ennek elsődleges előnye, hogy a hosszú rugónál összenyomáskor és kiengedéskor kialakuló "S" görbület megszűnik a rugók rövidsége okán, így nem "reszeli" végig a dugattyú belső peremét lövéskor, és ezáltal a kellemetlen rezonancia lövéskor nem jelentkezik. Egy kis plusz még, hogy az egybefordított ellentétes menetirányú rugók összenyomáskor keletkező csavaró hatását a két rugó kioltja, és csak a rugóvezető közgyűrű fordul el, mely szabadon tud mozogni. A másik előnye, hogy a robbanómotoroknál megszokott módon a dugattyú tömítése acélgyűrűvel lett megoldva, mint pl. az Anschütz 250, 380-as modelleknél. Előnye, hogy örök életű, feltéve hogy valaki nem barmolja szét.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Irányzék

A fegyvert gyárilag diopterrel tervezték. Az első irányzék természetesen fém, mint azt az egész fegyverre szinte kivétel nélkül elmondhatjuk. A célgyűrűket lehet cserélni méret és forma szerint. Az egész első irányzék egy kónuszos stift kitolása után előre könnyen levehető, ha távcsővel szeretnénk használni.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

A gyári dioptert egy csavarral kézzel rögzíthetjük a távcsősínen. Mikrométeresen szerszám nélkül finoman állítható mindkét irányban. A dioptert ne állítsuk közel a szemünkhöz, mert lövéskor 6 mm-t a fegyvertokkal együtt hátramozdul. Erre csak diopternél kell ügyelnünk, mivel távcső esetén a szemünk cca. 6 cm-re van a távcső hátsó lencséjétől. Diopteres célzás elsődlegesen lőlaphoz, és sziluett lövészethez megfelelő.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Legnépszerűbb irányzék a céltávcső. Erre a fegyverre is van lehetőség felszerelni. Amit tudnunk kell, hogy a visszarúgásos fegyvereknél a visszarúgást a saját vállunkkal csillapítjuk, vagyis a távcső nem kapja telibe a visszarúgás teljes erejét. A Feinwerkbau 150/300-300S -nél a szerkezet csillapítottan hátrasiklik, vagyis nagyobb terhelést kap a távcső. Az eredetileg tervezett diopter kis súlyú, és jelentős optikát nem tartalmaz - gondolok itt a dipopterre szerelhető szűrőkre - így nem tud tönkremenni.

Távcső esetében azonban három dolgot kell figyelembe venni.

Egyik, hogy a fegyverünk késleltetett-csillapított visszarúgásos, mely két lényegi alkatrészből áll. Egyik a dugattyú elején bepattintható fehér műanyag puffer, ami gyakorlatilag egy rugalmas ütközőként működik, másik a hátrasikló szerkezet elején található rugó. Ha a pl. puffer (10 EUR) elöregedett, megkeményedett, netán hiányzik, és-vagy a rugó hiányzik (1 EUR), a fegyver bármilyen távcsövet képes szétverni. Ezért kapta a negatív "távcsőgyilkos" jelzőt, de ugyanakkor ezért olvashatunk fegyverfórumokon sportolók hozzászólásait, melyben váltig állítják, hogy komoly távcsővel használják a 300S-t, és semmi károsodást nem tapasztaltak. Ennek az a magyarázata, hogy ők kicseréltették a 20-30-40 éves fegyverükben a puffert...

Másik dolog amit figyelembe kell venni, hogy megfelelő szereléket kell használnunk a távcső rögzítéséhez. Alumínium esetén masszív megoldást keressünk. A legjobb a kétrészes acélszerelék.

Harmadik lényeges szempont, hogy igyekezzünk ne túl nagy távcsövet feltenni fegyverünkre. Véleményem szerint bőven elegendő egy 32-40 mm-es frontlencsés távcső. Minél kisebb a távcső súlya, annál kisebb a sérülékenysége. Mondjuk azért nem jellemző, hogy egy 50 eFt-os légfegyverre valaki 120 eFt-os távcsövet venne. Fordítva szokott ez történni.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Fegyver töltése

Fegyverünk merev csövű, oldalkaros megoldású. Jobb oldalon a felhúzó karon felül találjuk a kar rögzítő reteszt, melyet lenyomva a kar picit kiugrik. A kart hátrahúzva mindjárt az elejétől egy fogaslécen kattog végig a biztosító szerkezet, mely véd a kar visszacsapódásától. Bármely pozícióban megállhatunk pihenni, bár a fegyver felhúzása könnyű, két ujjal kényelmesen megtehető. Ha felhúzás közben a kar visszaengedhető, a fogasléc el van törve, vagy hiányzik. Ez az alkatrész minden típusnál (150/300-300S) létezik (18 EUR). A rögzítő retesz 300S esetén a dugattyúmozgató karhoz rögzül, míg korábbi változatoknál a tokból kiálló fülhöz csatlakozik.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Abban a pillanatban, hogy a felhúzókart zárt helyzetéből kipattintottuk, a fegyver elsütőszerkezete blokkolva van egészen a visszazárt állapotig. Ezért a felhúzókar alatt található függőlegesen mozgó biztonsági kar a felelős.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

A felhúzókart ütközésig hátrahúzva az elsütőszerkezet rögzíti a dugattyút. A dugattyúház hátrahúzásakor eltávolodik a csőfartól, így szabaddá válik a betöltőnyílás. Elöl a csőfarba kényelmesen betölthetjük a lövedéket. Hátul a dugattyúházon látjuk a csőfartömítést, illetve a lyukon keresztül a fehér puffert. A csőfartömítés alatt találhatunk (opcionális) egy teljesítménycsökkentő fémlemezt 2 mm-es furattal. A lövedék betöltése után a felhúzókart visszazárjuk, és a fegyverünk ekkor tűzkész. Innentől fegyverünk csövét csak föld felé fordítva, vagy lőállásban lőirányba tarthatjuk. Sátorvason belülre csak akkor nyúljunk, ha célra tartunk, és lőni szeretnénk.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Elsütőszerkezete, sütése

Ennél a fegyvernél nagyon nem mindegy, hogy a hátrasikló szerkezet, és a puffer milyen állapotban van. Igaz ez annak ellenére, hogy a gyártó ezt egy példaértékűen egyszerű szerkezettel oldotta meg. Nekem eleinte sok lestrapált, és fel nem újított hiányos 300S-el volt szerencsém lőni, ennek köszönhetően nem voltam jó véleménnyel erről a fegyverről. Most azt mondom, érdemes felújíttatni ezt a puskát, mert egyszerűsége dacára, ritka jó lőélményt nyújt.

Elsütőszerkezete match, előhúzásos, ahol állítható a sütési út, az elsütéshez szükséges erő nagysága, az elsütési pont, valamint az elsütőbillentyű helyzete. "A": állítja a nyomáspontot. Balra tekerve akár meg is szüntethetjük, jobbra tekerve megnöveljük a hosszát. "B": előhúzás hosszának állítása. Balra tekerve növeljük a hosszt. Állításakor az "A"-t is hozzá kell igazítani. "C": elsütőbillentyű dőlésszögét állítja előre-hátra. "D": az elsütőbillentyűt oldja a sínen, ekkor előre-hátra csúsztatható.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Tusa

A cikk szempontjából sajnálatos módon a tusa lövésztársam által át lett alakítva. Cél a kisebb súly elérése volt. Sokat azonban nem lehet ezen nyerni, mivel a Junior fegyver szerkezete maga 2,6 kg. Az ötlet, elgondolás alapja viszont egy lényeges szempont felismerése. Sokan szeretnének elsődlegesen hobbi célból légpuskát venni. Tisztában vannak vele, hogy ár érték, minőség alapján messze a használt német versenyfegyverek vezetnek. Ezeknek azonban távcső nélkül is 5 kg körüli súlyuk van, ami egy versenyen kötelező kritérium, hobbira viszont leszakad az ember keze, és fél óra múlva már inkább a szomszéd 2,5 kg-os HW30S -ével szeretne lőni. Ezért zseniális választás a Feinwerkbau 300S Junior, ami rövidebb csövű, mint az alapmodell, és lényegesen könnyebb is. Gyakorlatilag hobbi és alapszintű versenycélra egyaránt megfelelő. Szerkezete viszont teljesen megegyezik a 300S alapmodellével.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

A tusa létezik jobb és balos markolattal. A pofadék sajnos nem állítható, ergo ha távcső alkalmazásával szeretnénk versenyezni, ennek megoldása házi feladatunk lesz. A tusatalp függőlegesen állítható, hosszra pedig betétekkel. Az előagyon eredetileg szereléksínt találunk. A fegyver tok két inbuszcsavarral oldható a műanyag sátorvas eltávolítása nélkül. Field-Targethez még megoldandó feladat a térdtámasz kialakítása.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Karbantartása, Fegyvertok

Vásárlás után, ha a fegyvert nem megbízható forrásból vettük, vagy az eladó jelezte hogy a fegyver nincs felújítva (csőfartömítés, és puffer cseréje), akkor érdemes felújíttatni. Pufferből (10 EUR), és csőfartömítésből (7 EUR) érdemes kettőt rendelni. Az osztott főrugókat csak akkor kell cserélni, ha töröttek, ami nem jellemző rá. A főrugók nem ülnek össze, nem érdemes cserélni. Halkan jegyzem meg, az új rugók észrevehetően gyengébbek az eredetinél.

Hétköznapi használat során érdemes lövészet végén a 3 alkalommal a lövedék elé töltött fegyverolajos tisztítófilcet kilőni, utána 3 alkalommal szárazat, vagy csőtisztítóval (kizárólag puha tisztítóvég) átpucolni. Elsütőszerkezetet, hátrasikló tengelyeket elég szezon kezdetkor megolajozni.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

Az első képen látható a felhúzókar alatti biztonsági kar. A harmadik képen a hátrasikló szerkezet rugója látszik.

Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior Feinwerkbau 300S Junior

További cikkek:

Feinwerkbau 300S (Condrix írása)
Feinwerkbau 300S szerkezete
Feinwerkbau 300S összeszerelése

Linkek:

E-mail-t kérlek ne küldj.

<vissza az elej?re>